Päijät-Hämeen sosiaali ja teveysyhtymä, aikoo ottaa käyttöön vanhan vaivaismyynnin!

Ennevanhaan vanhukset , sairaat , orvot ja vammaiset myytiin hoidettavaiksi taloihin huutokaupalla.                                         Hoidettava annettiin aina sille joka halusi pienimmän vuosikorvauksen hoidokistaan.

*****************************************************************************************************************

Päijät-Hämeen Sosiaali ja Terveysyhtymän liikelaitos aikoo kilpailuttaa, eli siis huutokaupata vanhustenhuollon, vähiten kustannuksia pyytävälle!

Ote Etelä-Suomen Sanomien verkkolehdestä tänään:

******************************************************************************************************************

Lainaus alkaa:

Päijät-Häme 4.2.2014, klo 20:07. Päivitetty 4.2.2014, klo 20:14

 

 

Lahti ei aio enää ostaa ikääntyneille tehostettua palveluasumista muista kunnista kuin korkeintaan palvelusetelillä. Asukkaalla on oltava oma huone ja hoitopaikan sellainen, että henkilö voi asua siinä elämänsä loppuun.

Vanhusten avopalvelujen päällikkö Corinne Soini luonnehtii laatuvaatimuksia tiukoiksi. Erillistä henkilöstövaatimusta ei aseteta, koska aluehallintovirasto ja Valvira valvovat ja ohjeistavat mitoitusta asukaskannan ja määrän mukaan.

Lahti hankki vuonna 2010 kilpailutuksen kautta 150 tehostetun palveluasumisen paikkaa Lahden Diakoniasäätiöltä, Mainiovireeltä sekä nastolalaiselta Manna ry:ltä. Sopimukset umpeutuvat tämän vuoden lopussa ja uusi kilpailutus on edessä.

Paikkoja on tarkoitus hankkia 100-150. Nelivuotisen hankinnan arvo on 17-26 miljoonaa euroa.

Edellinen hankinta tehtiin kiinteillä sopimuksilla. Nyt kaupunki pyrkii puitesopimuksiin, jotka tehdään kaikkien kriteerit täyttävien tarjoajien kanssa. Malli antaa kaupungille enemmän pelivaraa. Ratkaisevassa asemassa sopimuksen saannissa on tarjottu vuorokausihinta

 

ESS

 

  • Sirpa Ratia                          Lainaus päättyy.

**********************************************************************************************************************

Minäpä kerron teille nyt millaista vanhuus oikeasti on,

Kerron myös senkin miten kalliiksi vanhaksitulo tulee!

**********************************************************************************************************************

KALLIS VANHUUS
Tiedän sen  aika hyvin, vaikka olenkin vielä keski-ikäinen, mutta päivittäin joudun asioiden kanssa painimaan, hoitaessani edunvalvojan ominaisuudessa,muutaman vanhuksen asioita ja maksuja!

Niin kauan kun vanhus pärjää ominavuin kotonaan itse, on asiat hyvin, niin vanhuksen itsensä, kuin omaisten sekä tietenkin ja erityisesti Kaupungin/ PHSOTEY:n kannalta.

Mutta kun vanhus sairastuu, sanokaamme vaikka muistisairauteen joka yleistyy vuosi vuodelta räjähdysmäisesti.
Silloin vanhus tarvitsee valvottua palveluasumista pärjätäkseen.

Vaikka vanhus olisi koko ikänsä maksanut veroja kaikesta hankkimastaan tulosta, se ei merkitse mitään, ne rahathan kaupunki on kuluttanut jo kaikkeen tuikitarpeelliseen toimintaan, mitä nytkin näemme tapahtuvan ympärillämme.mm toriparkit, hyppyrimäet, matkakeskukset sun muut..

Vanhukselta ryhdytään perimään palvelumaksuja.

Palvelumaksut määräytyvät AINA bruttotulojen mukaan, siis tuloista ennen veroja, sairausvakuutusmaksuja, YLE maksua ja muita kuluja!

Palvelumaksujen määrään vaikuttavat kaikki bruttotulot.

Eläketulo, kela:n mahdollisesti maksama hoitotuki, säästöpääomatulo,osakkkeiden osingot, vuokratulot, siis kaikki tulot, lukuunottamatta vammaistukia.

Maksut määräytyvät bruttotulojen mukaan siten että 75-95% kaikista tuloista peritään palvelumaksuina ja lisäksi laitoshoidossa peritään  ateriapalvelukustannukset ja palveluasunnon vuokra sekä sähköt , vessapaperit taitavat sisältyä vuokraan.

Tämä tekee ison pinon rahaa.

Vähennyksiksi ei kelpaa juuri mikään! Jos vanhus vuokraa oman asuntonsa , niin vuokratulosta saa vähentää yhtiövastikkeet päältä, mutta jäljelle jäävästä summasta vähennetään ensin palvelumaksu pois ja lopulla jäljelle jäävällä rahalla pitäisi kyetä maksamaan vielä 30% veroa . Tämä jo ihan ojalan laskuopin mukaan tekee niin paljon , että oikeasti vanhus joutuu maksamaan, vielä ylimääräistä säästöistään, että joku asuu hänen omassa asunnossaan.

No jos on tullut säästäneeksi pahan päivän varalle, niinkuin nyt vanhukset yleensä säästävät, vaikkapa siksi että pääsevät sitten aikanaan kunnialla hautaan. tai muutenvaan lapsille ja lastenlapsille pesämunaksi.
Näidenkin säästöjen tuotosta, ennen lähdeveroja, maksetaan tuo 75-95 % ensin palveluntuottajalle, ja sitten vasta vuorossa on verottaja 30% osuudellaan. No niin sehän sitten tekeekin 105-125% veroja, yleveroja ja maksuja, eli siis jo pääomakulun puolelle mennään. Kaiken lisäksi 45% inflaatio syö päämomaa, niinkuin jo edellisissä kuluissa ei olisi tarpeeksi. Mitään vähennyksiä ei tässäkään kohdassa hyväksytä!

Jos vanhuksella sattuu olemaan vaikkapa puhelinosake, niin senkin osingosta pulitat vaan lisää liksaa, PHSOTEY:lle ja verottajalle, edellämainitun laskukaavan mukaisesti
Sama juttu on vaikkapa osuuskaupan osuuspääoman koroista!

Kela usein maksaa hoitotukia vanhukselle, sairauden laadusta riippuen, Hoitutuki on tarkoitettu kompensoimaan  vanhuksen sairauksista johtuvia hoito , lääke, ym korkeita kuluja. Sitä myönnetään kolmessa luokassa , n. 60, 210, tai 325. euroa kuussa. Hoitotuen voi saada 6 kk takautuvasti,Hakemukseen tarvitaan lääkärin arvio ja todistus hoidonmäärän tarpeesta, sitäkään ei saa ilmaiseksi, se maksaa n. 60,- Eläkkeensaajan hoitotuki ei riipu eläkkeen määrästä tai muusta omaisuudesta, sen saa vaikka olisi miljonääri…Mutta niinpä vaan pulita joka sentistä osuudet kaupungille tai Lahden tapauksessa PHSOTEY:lle, myös niistä takautuvista korvauksista.

Jos niin onnellisesti on käynyt että joskus nuorena ja terveenä ollessaan on tullut hankkineeksi metsäpalstan, niin senkin tuotosta joutuu maksamaan palvelumaksuja ja tietenkin verot, sekä kiinteistöverot päälle.
Näiden kustannusten lisäksi, palveluasunnossa asuva vanhus joutuu kustantamaan kaikki lääkärin määräilemät lääkkeensä itse. Lääkärit oikein innokkaina määräilevät milloin mitäkin lääkkeitä, hintaa ja maksukykyä mitenkään tarkistelematta, mitäs siitä kunhan vaan hyviä bonuksia satelee lääkefirmoilta. Markkinoille tulee koko ajan uusia kalliita muisti- ym lääkkeitä, joiden ”vapaaehtoisiksi” koekaniineiksi vanhuksia käytetään sumeilematta.Lääkärit kyllä tarmokkaasti kieltävät mitään bonuksia saavansa, mutta kyllähän se on puppua.

Päättäjät, eivät asioihin halua vaikuttaa, sillä jotenkin asiat liittyvät heidän intresseihinsä. Palveluiden  kilpailutus ei tule näkymään asiakkaan maksuissa, se että PHSOTEY kilpailuttaa palveluita johtuu vain siitä, että se haluaa saada isomman potin jaeltavaksi johonkin muuhun tarkoitukseen! Muita tarkoituksiahan löytyy, mutta aina ne eivät ole  potilaille ja avuntarvitsijoille tehtyjä tarpeita!

Tarttis tehrä jotain, poliitikotkin yhteen ääneen luennoivat, mutta eivät tee mitään oikeasti, kun on niin paljon tärkeämpääkin tekemistä.

Mikä onkaani niin tärkeää, että tämän vanhusasian voisi siirtää tuonnemmaksi? EU vaalitko kenties vaiko puheenjohtaja valinnat?

******************************************************************************************************
******************************************************************************************************

Minä olen toiminut muutamalle vanhukselle, edunvalvojana, usean vuoden ajan.

Minun pitäisi saada hommasta oikein palkkiokin, niin säätää edunvalvontalaki.

Ongelmana vaan on se, ettei näillä vanhuksilla ole rahaa, koska PHSOTEY, kuppaa kaiken ylimääräisen.

Niinpä en sitten ota palkkiota työstäni!
****************************************************************************************************************

Olette varmaankin lukeneet ja kuulleet mediasta kuinka yleiset ja yksityiset edunvalvojat hoitelevat asiakkaidensa etuja.
Aina lähes poikkeuksetta, uutisista ilmenee kuinka edunvalvojat ovat hoitaneet tehokkaasti omat raha-asiansa ensin päältä ja sitten jos jotain on jäänyt on edunvalvottavan asioita hoideltu miten sattuu.
Useissa tapauksissa kautta maan on tullut ilmi räikeitä väärinkäytöksiäkin siitä, kuinka ”edunvalvojat” ovat tyhjentäneet valvottavien tilejä omiin tarpeisiinsa, jopa niin että valvottavat ovat joutuneet velkakierteeseen ja saaneet jopa luottohäiriömerkintöjä.
Joidenkin valvottavien hoitosopimuksiakin on irtisanottu, maksamattomien hoitomaksujen takia!
***********************************************************************************************************
Minun toimintaetiikkani tuollainen ei sovi, ei sitten mitenkään!
Olen saanut tehtävän suorittaakseni ja luvannut sen hoitaa ja sen teen taatusti niin hyvin kuin kykenen.

Ensimmäisellä sijalla toimissani on aina  se henkilö ja hänen asiansa joita  hoidan, sitten vasta muut.
Minut on pantu paljon vartijaksi, se on totinen tosi, mutta en valita siitä.

Useasti on käynyt niinkin , että olen jopa joutunut lainaamaan rahaa valvottavilleni, että nämä saavat maksunsa maksettua, ilman että tilit miinukselle menee.
Mitään tietoa siitä ei ole saanko koskaan vippejäni takaisin mutta ei se minua nyt huoleta , kai sitten  aikanaan saan tai olen saamatta.
Ne mitättömät uhraukseni tulleevat joskus jossain muodossa takaisin, jos ei tässä elämässä niin ehkä sitten seuraavassa?
*************************************************************************************************************
Mutta noin vinkiksi tuleville vanhuksille;

Suosittelisin, että hankkikaa itse itsellenne, hyväksi ja luotettavaksi tuntemanne tai katsomanne edunvalvoja. Edunvalvonta valtuutuksen voi teettää kohtuullisin kustannuksin kotipaikkakunnan oikeusaputoimistossa!
Sillä kun sen teette nyt ruumiin ja sielun voimissanne, teette itsellenne suuren palveluksen!

Sitten kun itse ette asioita kykene, syystä tai toisesta ymmärtämään ja hallitsemaan, on jo myöhäistä.

Mutta älkää minua pyytäkö, minä tyydyn näihin mitä on, heissä on kyllä tarpeeksi työsarkaa yhdelle miehelle..
**************************************************************************************************************
Kaikkein viisain teko olisi jakaa omaisuus niille lapsille ja lapsenlapsille pesämunaksi, jo elinaikanaan  ennakkoperintöinä tai lahjoina ja hankkiutua niin köyhäksi, ettei ole mitään muuta kuin se mitätön eläke jota vuosikausien raadannasta palkaksi saa.
Sama se vaikka palvelutuottajat sen nyysiikin, eivätpä pääse kekkuloimaan  muulla omaisuudellanne!

 

 

kuningasjätkä

 

 

 

Kommentointi on suljettu.

css.php