Työnsuorittajien koeaika.

Suomessa työntekijöille ja alemmille virkahenkilöille sovelletaan laajamittaisesti koeaikasääntöä.

Heinolan kaupunki, vahingostaan viisastuneena( Tita Rinnevaaran tapaus) otti käyttöön myös ylemmälle virkahenkilölle koeaikasäännön.

Mene ja tiedä oliko minun kirjoittelullani paikallisiin sanomalehtiin , jotain osaa ja arpaa tässä asiassa, ihan sama. Mutta Heinolan kaupunki  laittoi uuden kaupunginjohtajansa  kahdelle erilliselle koeajalle, ensimmäinen koeaika on 2 kk sillä ajalla kun Teittinen vielä on VT ja kun virka vakinaistetaan on vuorossa 4kk.koeaikaa. Ihan hyvä juttu niin, että aletaan  pikkuhiljaa ymmärtämään asioita oikein!

Työsopimuslaki kertoo koeajasta seuraavaa:

Koeaika

Työsopimusta solmittaessa voidaan sopia erityisestä koeajasta. Koeajan kuluessa, siis työsuhteen alkamisen jälkeen niin työnantaja kuin työntekijäkin voivat purkaa työsopimuksen päättymään heti. Koeaikapurun jälkeen ei siis noudateta irtisanomisaikoja. Työnantaja ei kuitenkaan saa koeaikapurkua käyttäessään toimia syrjivästi. Lisäksi työsopimuslaissa on säännös, jonka mukaan kumpikaan osapuoli ei saa käyttää koeaikapurkua koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.

Pelkkä työehtosopimuksen määräys koeajasta ei sido osapuolia, vaan koeajasta on oltava nimenomainen ehto työsopimuksessa. Koeaika voidaan yleensä solmia korkeintaan 4 kuukauden mittaiseksi. Lisäksi alle 8kk:n pituisissa määräaikaisissa työsuhteissa koeajan pituus saa olla enintään puolet työsuhteen kokonaiskestosta.

**************************************

Siispä minun ehdotukseni on, että myös valtiolla otetaan käyttöön koeaikasäännökset KAIKISSA tehtävissä, myös kansanedustajien ja ministerien sekä presidenttien toimissa.

Tälläinen päätös jos mikä, osoittaisi että Suomessa demokratia ja tasa-arvo koskee kaikkia !

Koska useasti olemme havainneet että lähes hetikohta, vallankahvaan päästyään jotkut luulevat olevansa maailman kuninkaita ja alkavat käyttäytymään mitä kummallisimmin ( Halme R.I.P.., Hakkarainen, Halla-aho, Hirvisaari, ja mitäs muita h-kirjaimella alkavia niitä nyt olikaan) En viittaa yksinomaan  Perussuomalaisiin kansanedustajiin, mistään erityisestä syystä, näitähän piisaa muissakin ryhmittymissä, nää nyt tulivat ekaksi mieleen..

Kyllä kansalla olisi oltava mahdollisuus sanoa ylös  kansanedustajan , ministerin tai vaikkapa presidentin mandaatti, jos tämä alkaa kovin hulluilemaan  jo heti alkiuunsa.  Julkisissa luottamustoimissa koeaika voisi olla jopa vuodenkin mittainen, sinä aikana varmasti tavat tullaan tuntemaan. Myös EU-mepit pitää pystyä vaihtamaan vaikka kesken kauden, jos ihan läskiksi alkaa hommatturvota!

Eikun kenkää vaan ja varamies/nainen tilalle…

*******************************

 

Mitäpä mieltä tästä?

 

Pitäisikö perustaa kansalaisadressi vai peräti lakialoite?

 

 

 

kuningasjätkä

 

Kommentointi on suljettu.

css.php