Harhaanjohtavaa mainontaa, laillistettua huijausta.

Piti oikein käydä Instrussa silmälääkärillä,(hinta 105,-€)  kun luomet luppasee silmien päällä niinkuin Esko Aholla, niin että näköä haittaa. No ei siinä mitään lekurihan laittoi lähetteen ja kuukauden odottelun jälkeen tulikin lappu keskussairaalasta, että tänne vaan katsotaan mitä voidaan tehdä.

No sehän kävi sähäkkään, jotain hyötyä on tuosta soteuudistuksesta, vaikkei se ole vielä astunut voimaankaan homma alkaa toimimaan,. lääkintäpuolella.

———————————————–

No mutta sitten aattelin samalla, että käynpäs sitten kun sattui ylimääräistä hynääkin olemassa, tilaamassa ne silmälääkärin ”määräämät” lasit samalla reissulla.

Jokin aika sitten oli postilootaan tupsahtanut Nissenin mainos jossa luvatan kahdet lasi, yhdet itselle ja toiset kaverille, eikä hintakaan päätä huimaa, rahat saa takaisinkin vielä jos ei oo tyytyväinen.

No ei kun monitehoja ostattelemaan, hinta Nissenin supertarjouksena vain ”149,-” ja oikein kaksin kappalein!

————————————————————

Myymälässä käytiin sitten seuraavanlainen keskustelu asiasta:

Päivää ottaisin monitehot, ne jotka ovat tarjouksessa!

”Jaha oliko teillä reseptiä vai tutkitaanko ensin.”

Tässä resepti olkaa hyvä, tuossa odotellessani valitsin jo valmiiksi kahdet pokat, kas tässä.

”Ai jai ,mutta ei tämä nyt onnistukaan näillä teidän voimakkuuksillanne, nämä tarjouslasit eivät koskekaan teidän tapaustanne, mutta meillä olisi tässä tälläiset  näin ja noin varustellut lasit ja sitten tälläisiin (paksut mustat sangat)sankoihin, ja nämä kaksin kappalein maksavatkin 720,-. ja ne toiset lasit ovat sitten aurinkolasit vahvuulksilla”

Niin mutta kun oikein nimellä laitoitte minulle tämän tarjouksen kotiin ja tässä sanotaan että 149,- monitehot ja/tai Lukulasit vain 79,-, enkä mä tarvitse aurinkolaseja vaan ihan tavalliset läpinäkyvät lasit mulla kun on jo tod.hyvät aurinkolasit.

”Eiiii teidän vahvuuksilla tai käyttötarpeellanne  nämä tarjouslasit toimi, ette te niillä näe mitään.” ( samaa muuten seliteltiin kahdessa viereisessä pöydässä istuvillekin)

No jaa, entäs jos mä ottaisin ne pelkät lukulasit, toiset lukemista ja toiset näyttöpäätettä varten, saisikos ne sitten siihen tarjoushintaan, niin etten edelleenkään ottaisi niitä aurinkolaseja?

”Valitettavasti sekään ei onnistu, sillä niihin näyttöpäätelaseihin täytyy laittaa syvyyskorjausta , ja se on hieman arvokkaampaa nämä sangant kyllä käyvät niihin mainiosti, mutta minäpä vielä tarkistan yhden jutun…(.myymälän valvojan juttusilla hetki).. kyllä ne aurinkolasit voidaankin korvata niillä halvemmilla yksitehoilla.”

No paljonkos  nämä nyt sitten tulisivatkaan maksamaan?

” Lasketaanpa, pieni hetki………….(.3minuuttia laskentaa)….. ne tekisivät sitten 215,- euroa kaikkinensa.”

Kaksisataaviisitoista?? mutta tämähän on ihan kiskontaa!

”Niin niin mutta näissähän on erikoispinnoitukset ja  kaikkea muutakin …..blaa blaa blaa…ja teidäntapauksessanne vielä….”

Niin mutta kun siinä mainoksessa se hinta oli ihan toinen !

”No….-  ne mainoksessa olevat tarjouslasit kun ovat ihan peruslaatua ja ..”

No eikös niissä nyt olisi kuitenkin hieman neuvotteluvaraa, kun en minä nyt niin mitää hienouksia.. ja muutenkin kun ne tulee ihan työkäyttöön vaan..

” Nimenomaan jos työkäyttöön haluaa, niin pitää ottaa nämä, kalliimmat, ei niillä halvemmilla..”

Niin mutta kun en minä siitä työstäni saa edes palkkaakaan, harrastuksia ne lähinnä ovat..

” Varsinkin harrastuskäytössä nämä kalliimmat ajavat kaikkien edelle.. Kyllä nämä  ovat teidän tapauksessanne paras vaihtoehto

No hyvä on, minä nyt sitten otan ne, kai…

”No niin oikein hyvin valittu.”

Niin kai sitten,,  mutta kun tuo hinta on kyllä aika kova.

”No laadusta aina kannattaa maksaa”

—————————————————

No sitten laseja soviteltiin ja mittailtiin , laiteltiin silmät kohdilleen ja piirreltiin kaavioita ja mittailtiin  silmiä vielä.

——————————————————-

”Me lähetämme sitten teille tekstiviestin puhelimeenne kun voitte tulla noutamaan lasinne, se olisi sitten 50,- euroa  maksettava se tilausmaksu tässä vielä nyt..”

Mikä viiskymppiä?, eihän minulla sellaisia summia nyt ole, eikös se riitä että sitten kun tavara on valmis, maksan kaiken kerralla?

”Meillä on sellainen käytäntö, että varausmaksu peritään aina etukäteen”

No kirjoittakaa pankkisiirto, mä maksan sen pankin kautta huomenna kun on tilipäivä.

” Kun se pitäisi maksaa nyt, ei se muuten käy.”

Mutta- mutta eihän teillä ollut siitä edes mitään mainintaa, missään mainoksessanne?

”Se lukee tuossa myyntitiskin kulmalla olevassa lapussa”

Ju-Juu varmasti niin, mutta mulla ei ollut siitä mitään tietoa etukäteen en osannut siis varautua, ajoin siis autollani tänne 90 kilometriä, ja nyt vasta kerrotte asian, onkos tää nyt ihan oikein?  Tuota noin, nytpä taidammekin sitten tehdä niin että laittakaa ne pokat takaisin hyllyyn, mäpä taidankin harkita asiaa, uudemman kerran, taidan mennäkin kysymään tuosta naapurista näitä laseja huomenna kun on sitä rahaakin sitten vasta. (specshavers).

” No jospa me nyt teemme poikkeuksen tälläkertaa, olettehan te entinen asiakkaamme, kyllä se varmaankin onnistuu nyt niin.. (menee neuvottelemaan myymäläesimiehen kanssa joka kurkistaa verhon raosta ja sitten nyökkää, tulee hymyillen leveää hymyä)..Kyllä tämä käy niin nyt tälläkertaa, maksatte sitten hakiessa kaikki, parin viikon päästä.”

******************************************

No kyllä pikkuisen ottaa päästä tää mainonta, hieman tekisi mieli kysellä kuluttaja-asiamiehiltä onko tuollainen valehtelu ihan laillista, mutta kaipa se on koska sitä kokoajan saa tehdä.

Olispa se kiva tietää, (varmaankin täälläkin kirjoittaa usea jolla on silmälasit), onko joku joskus saanut tarjouslasit ihan oikeasti siihen hintaan jolla niitä lupaillaan?

Nää lentävät myyntilauseet: On vaan tyhmää maksaa liikaa tai  Edulliset lasit tulevat Nisseniltä jne, mitä niitä nyt onkaan, taitavat olla pelkkää paskapuhetta,  joskus vaan tuntuu, että edullisimmat lasit saanee kiinanroinaa myyvistä halppiksista.Ja ne ajaa ihan saman asian kuin nää nk.tarjoustuotteet.

Ja saas muuten nähä jos näkee, kuinka sitten käy kun mä en olekaan tyytyväinen laseihin ….Saankohan oikeasti rahojani takaisin, niinkuin siinä samaisessa paskamainoksessaan lupaavat?

 

 

4 kommenttia artikkeliin “Harhaanjohtavaa mainontaa, laillistettua huijausta.”
 1. avatar Saara Finni sanoo:

  Olipa mainio juttu! Jos olisit kertonut mikä Nissen se oli, niin olisin postittanut tämän tarinasi heillekin. Laita ihmeessa tiedustelu kuluttaja-asiamiehelle.

  Mutta seuraavana sitten ihmejuttu:
  Kun viime kerralla kävin silmälääkärilläni Helsingissä ja hän sanoi, että tarvitsisin vähän vahvemmat ja ”oikeat” lasit, kun aina olin käyttänyt apteekin vitosen laseja (vaikka toinen silmä onkin eri paria). No, kun mulla ei ole varaa niihin tuhannen euron töllöttimiin, sanoin.

  Hänpä neuvoi, että tuossa Keskuskadulla myydään nykyään kympillä (siis 10 euroo kipale). Vie tää resepti sinne, niin saat.

  Menin oitis ja ihan totta, ne lupas mulle kympillä lukulasit ja toisella kympillä kaukolasit. Maksoin 20 euroo ja sain lasin viikon päästä postissa, ja ihan hyvin olen nähnyt.

  Ja tää on totisinta totta, vaikka onkin kuin satua.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Noh, kyllä mä saan annettua palautteen ihan itsekin.En ole ihan tumpelo niissä asioissa. Ei tarvitse ryhtyä muiden postittelemaan mun tekstejä eteenpäin, kiitos nyt kuitenkin.
   Vielä senverran noista ihan halppislinsseistä, että kyllä kuitenkin on turvallisempaa ostaa lasit kivijalkamyymälästä, kuin verkkokaupoista, nääs tuo huolto ja mahdolliset virhekorjaukset on sitten helpompia luulisin?
   Saahan niitä laseja kai tilattua vaikka Honkongista käsin toimivista verkkokaupoista
   ihan parilla kympilläkin mutta entäs jos niillä ei näe mitään niin kuis sitten, heitä roskiinko?
   Työ ja harrastushommissa halppislinsseillä olen puljannut siten että ostan kahdet tai useammat parit eri vahvuuksia ja vaihtelen linssejä, kun tuolla pajalla tulee hitsattua ja hiottua, niin lasit olkoot miten kovapinnoitettuja tahansa menee paskaksi muutamassa sekunnissa. 2€ laseilla ajaa aivan saman asian eikä haittaa jos hajoovat. MR.

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Hyvä huomio! Tuon saman ilmiön olen huomannut täällä riikin-Ruotsissakin.
  On vaikeaa löytää ”hämärämpiä” mainoksia, kuin juuri nuo optiikko-liikkeiden.
  On melkein mahdotonta saada käsitystä silmälasien hankinnan loppuhinnasta etukäteen. Ei ole vertailupohjaa, koska eri liikkeet ottavat esille eri asioita. Yks firma lupaa kahdet silmälasit yhden hinnalla, toinen antaa merkkisangoista 50%:n alennuksen. Kolmas lupaa ilmaisen näkötarkastuksen j.n.e.
  Yleensä tapahtuu niin, että kun menee optikolle, ja alkaa tilata niitä mainoksessa luvattuja ”halpoja” silmälaseja, niin silloin alkaa laskukone ratista, ja lopputuloksena on jopa kaksinkertainen hinta lähtökohtaan verrattuna.
  Minulla kävi kuitenkin kohtuullisen hyvä säkä. Kävin jo ennen joulua kyselemässä hintoja eri liikkeissä. Optikko Perssonilla oli eräs perustarjous (n. 2700 kr). Se ei ollut mikään sen hetken tarjous, vaan se oli heillä kuulemma voimassa aina.
  Joku kuukausi sitten tilasin ajan. Silmien kunto tarkastettiin, paine mitattiin, eikä mitään mainitsemisen arvoista havaittu.
  Ammattitaitoiset osaajat tässä liikkeessä, suorittivat myös itse linssien hionnan. Se ei, kertoman mukaan, nykyjään ole ihan tavallista. Uusille optikoille ei kuulemma tätä taitoa nykyjään välttämättä opeteta.
  Minkäänlaisilla ”merkkisangoilla” ei minulla ole tarvetta kerskailla. Mielestäni niissä ei usein muuta ominaisuutta olekaan, kuin että niissä ”komeilee” jonkun tunnetun design-firman nimi. Tärkeintä mielestäni on, että ne tuntuvat käytössä kevyeiltä.
  Onnellisena siitä, että selvisin silmälasien hankinnasta kohtuullisella kustannuksella, tilasin vielä luku-lasit yöpöydälleni.
  Alle viiden tuhannen jäi loppusumma. Eiköhän se euroissa ole jotain 500, tai jotain sinne päin.
  Mutta kallistahan se aina on, ei siitä pääse mihinkään.
  Tapani

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Mä oo miettinyt semmoisia, että jos joku tarvitsee uusia vaikka kerran vuodessa laseja tai vaikka kahden vuoden välein, niin miks ihmeessä niitä ikkunoita ei vois laitattaa samoihin pokiin, ain pitäis ostaa uudet pokat. Mä taidan kokeilla, kun mullon tuossa yhdet ihan hyvät pokat jotka istuu päähänkin kivasti, niin mä vien ne mukanani, tälläkertaa vaikka instruun tai sitten sinne Specsille ja sanon että linssit näihin, mitä maksaa? Lekuri kyllä suositteli monitehoja, mutta en mä niitä itse tunne tarvitsevani vielä, mä erotan pupujussin metsäaukiolla kolmensadan metrin päässä, no tuossa kymmenen metrin päässä olevat kohteet on hieman sumeita, mutta autoillessakaan en yleensä niin lähelle katso kuin joskus sillointällöin.Mutta lukeminen ja varsinkin tuoteselosteiden luku kaupassa on tosi vaikeaa ilman kunnollisia laseja ja aina ei tuoteselosteet avaudu niilläkään, ja jos pyytää myyjää lukemaan niitä ei aina niiltäkään suju.
   Mä muuten ihan piruuttani soittelin tänään uudestaan toiseen nissen myymälään ja kyselin hintojasamoilla tiedoilla jotka myyntitilauslomakkeesta löysin ja hinta oli ihan toinen kuin siinä ekassa, no ei paljon ollut eroa, mutta toistakymppiä kuitenkin pienempi. Kuinkahan se mahtaa olla mahdollista? Nyt pitänee hieman sinutella niitä myyjiä kun menen seuraavan kerran käymään?

   Jossain lehdessä kirjoittelee kommentteja, nimimerkki ”näin apinaa koijataan” tms. ja kyllähän se niin taitaakin olla juuri.

   MR.

css.php