Politiikka on tosiaankin unohtanut syrjäkylien asukkaat

Vaikkapa nyt otetaan esimerkiksi tämä soteuudistus ja syrjäkylien asujaimiston matkat keskitettyihin sairaalapalveluihin.

Täältä Hartolan kuningaskunnan perukoilta, kun ei pääse kohtuullisessa ajassa(saman päivän aikana) Lahteen  Päijät-Hämeen Keskussairaalaan  tutkimuksiin tai hoitoihin. Täältä kun ei luotijunat sun muut joukkokuljetushärvelit liiku.

Jos aikoo keretä aamuksi klo 0800 alkavaan tutkimukseen tai toimenpiteeseen kyseiseen hoitolaitokseen, on matkustettava taksilla tai omalla autolla. Linja-autolla matka on mahdottomuus saman vuorokauden aikana.

Tässä esimerkki linja-automatkasta:

Linja auto lähtee jostain Pertunmaalta kohti Hartolaa n klo 7.30, se menee tuosta meikäläisen talonliittymän ohi n. klo 8.00 ja on Hartolassa klo 08.20 (no nythän ollaan jo 20 minuuttia myöhässä) Hartolassa on linja-auton vaihto  Jyväskylästä tulevaan pikavuoroon jonka saapumista odotellaan 20 minuuttia. Klo 8.40 matka jatkuu, pysähdys Heinolassa ja sieltä edelleen Lahteen( siis sikäli että menit oikeaan bussiin, eikä Heinolassa ole autonvaihtoa) No lahdesta sitten tallaat linja-autoasemalta torin laidalle, että pääset seuraavaan bussiin joka viekin sut Keskussiraalalle. Sairaalan eteen saavut  n klo. 11.00 eli olet sitten jo kolme tuntia myöhässä sovitusta ajasta.

Näin ollen pitääkin matkaan lähteä jo edellisenä iltana, n. klo 1700 aikoihin ja viettää yö jossain, vaikkapa hotellissa joita niitäkään ei ole ihan keskussairaalan lähellä. Tai matkustaa taksilla aamuvarhaisella.____________________________________________________________________

Hyvä vaihtoehto asialle olisi oma-auto ja kaverikyyti, koska kaikilla ei ole omaa autoa, mutta sitten tulee eteen kustannusten korvausmenettely.

Oman auton käytöstä KELA;n korvaus on junnannut vuosikymmenet  samassa 20 senttiä/kilometriltä, tuolla summalla bensaa saa n 3 desiä ja sillä auto sinänsä kulkee kyllä tuon  kilometrin matkan ihan kivasti, mutta kun on se omavastuukin ensin vähennettävä.

Jos matkustaisin taksilla Hartolasta  Lahteen, maksaisin yhden(1) omavastuuosuuden matkastani, mutta kun matkustankin omalla autolla maksan kaksi(2) omavastuuosuutta vaikka korvaus tehtävästä matkasta on minimaallinen, matka kuitenkin on sama 93 kilometriä suuntaansa.

Lasketaanpa nyt hieman:

Oma-auto : 2x 93 km = 186 km a´20 snt/km =37,20 -( 2x omavastuu 14,25 € = 28,50) =8,70€ tuolla summalla saa n. 5,11 litraa bensaa jolla ei kyllä aja ajoa! Lisäksi päälle tulee parkkimaksu sairaalan parkkipaikalla joka on n. 5 € jota ei korvata kuinkaan, joten nettokorvaukseksi tulee vain   3, 70 euroa

Taksilla (jos on saanut luvan taksin käyttöön) : Taksi ajaa  saman matkan 186 km josta omavastuuosuus on siis tuo 14,25€ ja siinä kaikki, ei parkkikuluja, ekä muuta!

Linja-autolla: Hommahan meneekin niin ettei pikavuoroja aamutuimaan paljon Hartolaan tule, miin joudutaankin kulkemaan vakiovuoroilla ja matka kestää sekä maksaa. Laskelmassa yhden suuntaisen matkan kustannus: Hartolan peräkyliltä Hartolan linja-autoasemalle 15km, hinta 3,9€ Hartolasta Heinolaan jossa jälleen auton vaihto 55 km, hinta 13,40€. Heinolasta Lahteen 33 km, hinta 7,40€ ja Lahdesta linja-autoasemalta kävellen torille josta matka keskussairaalalle 3,30€. Yhteensä kustannukset 28,00 € – omavastuu 14,25€ korvataan siis 13,75

Parhaimmat korvaukset saisi siis linja-automatkoistaan, mutta kun aikaa pitääkin matkantekoon varata kaksi päivää suuntaansa, niin kun tähän vielä yöpymiskustannukset lisätään, niin sittenpä mennäänkin pakkasen puolelle!

*******************************

Ja mitä tekevät politikot? Eivät yhtään mitään vieläkään, muuta kuin nostavat kokoustamispalkkioita KELAsta ja hyssyttelevät asioita. Haluaisivatpa he vielä entisestäänkin vähentää korvauksia ja vaikeuttaa siten tavallisen pienituloisen elämää entisestään!

********************************

Ehdotus toimenpiteiksi.

(1) Poistetaan omatoimisen liikkumisen esteenä olevat omavastuut  ja korotetaan matkoista maksettavia korvauksia tai kilometrirahaa, ajoneuvon todellisia kustannuksia vastaaviksi.  Ajoneuvojen todelliset kustannukset kun muodostuvat muustakin kuin pelkästä bensiinistä. On päästömaksut, käyttövoimaverot, vakuutusmaksut, huollot, kahdet renkaat, korjaukset, katsastukset kyllä kuljettajallekin on vielä kekjsitty kuluja, pitää toimitella lääkärintodistuksia ja näkökyvystä todistusta  jne  Kaikki nämä kilometrikustannuksina kipuavat yli 0,4€

(2)Tai:

Luodaan satelliittikuntiin ja taajamien ulkopuolelle toimivat ja yhteiskunnan tukemat joukkoliikennepalvelut siten, että kaikkialta voi tarvitessaan kulkea suoraan hoitolaitoksiin kuljettavilla busseilla, kohtuullisessa ajassa edullisin kustannuksin.

(3) Huonoin vaihtoehto:

Puretaan koko korvausjärjestelmä ja lakkautetaan KELAn kaikki suojatyöpaikat, eikä sitten peritä mitään sairausvakuutus ym maksujakaan, ei palkansaajilta kuin myös työnantajilta! Luodaan yksityinen kallis, sairausvakuutusjärjestelmä. Ja ajetaan viimeisetkin rippeet hyvinvointi-yhteiskunnastamme alas tai etelämaalaisten pankkiirien taskuihin!

 

Ei tämän luulisi olevan vaikeaa, jos vain poliittista tahtoa löytyy, oman maan asioiden kuntoonlaittamiseksi .. ensin ennen muita !

 

 

kuningasjätkä

 

 

Kommentointi on suljettu.

css.php