Huh-Hellettä

Iltapäivälehtien sääennusteet toitottavat, hellettä siellä ja ukkosta tuolla.

Ja kaamea valitus kuuluu kommentoitsijoiden koneilta..”loppuisi jo tää helle, ei tätä kestä kukaan”

Mun puolesta saisi hellettä kestää vaikka joulukuun loppuun saakka, on tää niin kivaa, kun ei palella varpaita. Säästyy energiaakin, kun ei tarvitse lämmittää taloa.

Vielä mahtavampi pupina kuuluu ilamalämpöpumppujen omistajilta, kun viimetalven lämmityssäästöt valuvat hukkaan talonjäähdytyksessä.

Mullapa se onkin sellainen maalämpöpumppu jolla ei sähköä kulu tippaakaan, siis ei tosiaankaan edes yhtä milliwattia mene sähköä ja siitä huolimatta talossa on sisällä vain +20 celsiusta lämmintä, kun ulkona paahtaa aurinko yli kolmenkympin hellettä..

Mikäs se sellainen peli on, saattaa joku kysellä. Ettei vaan olisi kuningasjätkä päätään auringossa sulattanut, kun tuollaisia haastelee.

Heitänpä siis lisää löylyä pönttöön, ennenkuin paljastan salaisuuden. Samainen laite tuottaa myös lämpöä, eikä edelleenkään kulu sähkövirtaa edes sen milliwatin vertaa ja silti kovalla pakkaskelillä huoeneessa on lämpöasteita, mittausajankohdasta riippuen jopa +27 astetta celsiusta.

No jos ette sitä tajunneet jo, niin puilla lämpiävä uunihan se vempain on. Kun uuni on perustettu maanvaraiselle laatalle, jota ei ole styrokseilla eristetty maasta, vaan ainoastaan kosteus-sululla, niin maanlämpö, joka on n. 5 astetta vakiona, nousee muuria pitkin sisälle taloon viilentäen taloa kesäisin, ja talvella kun lykkää pököä pesään, niin tuli uunin sisällä lämmittää kivet kuumiksi joten pari tuntia lämmittämisen loputtua huoneessa on aika tukalankin lämmintä, vaikka ulkona paukkuisi -40 c pakkanen. Puuvillaräsymatot uunin päällä tasaavat lämpövaihteluita talvisin jolloin tukala kuumuus ei tuppaa liian korkeaksi yhdellä kertaa..

Näille voivottelijoille joille ei mikään ole hyvin, kerron kuitenkin ilosanoman, kyllä helle loppuu aikanaan. Tammikuussa on jo sen verran kylmää, että laulu; ”Voi kun tulis lämpimämmät kelit ” voi jälleen alkaa..

***************************

Jotkut valitteleevat, että vesi loppuu kaivoista ja kaivot kuivuvat, huonompi jutthan se on, mutta huonot kaivot joutavatkin kuivua.

Mulla on vain kolme metriä syvä kaivo, no tosin siinä on vielä ihan vahingossa löytynyt hiidenkirnu pohjalla, hieman toista metriä syvä. Lehtisen Pauli , paikallinen kaivonkatsojanoita sen kaivonpaikan mulle katsoi ja varotteli etten saisi kymmentä senttiä siirtää kaivuupaikkaa sijaltaan mihin hän sen oli määrännyt.

No sieltähän ne suonet löytyi ja hiidenkirnu kans. Eikä ole vesi loppunut kaivosta. Kymmenen vuotta se on käytössä ollut ja monta hellekesää nähnyt, vaan vettä on piisannut, nytkin olen nurmikoita kastellut neljästi päivässä, mutta silti on vaan kaksi alinta rengasta märkänä.

No eihän se vesi kummoista ole kaivossa, jos tuo nyt lie koskaan ollutkaan, mutta sen jälkeen kun Hartolan kunnaninsinöörit ja toimistorakennusmestarit suunnittelivat(vaikkeivat asiaa enää muistakaan) vesi ja viemärirunkolinjastot aivan kaivon vierustalle, toiveissaan oli tietystikin että ottaisin vesiliittymät, vaan enpä ota, vaikka kuinka olisi  kaivo  täynnä Kantovettä, kirjaimellisesti.

Kyllähän sillä itsensä jotenkin pesee, vaan juotavaksi ei siitä ole, jos Kantovettä juo, niin armoton on se pierujen määrä mitä siitä maha poikii. Joten juomavesi haetaan kirkonkylän maitokaupasta. Siinä samalla voikin sitten hakea viereisestä myymälästä vedenparannusainetta, jolla kyllä vesi kuin vesi paranee, vaan ei kuitenkaan Kantovesi.

************************************

Veden parantaminen,

Jos veteen lisätään viinaa, niin vesi paranee.

Viinaan sitävastoin ei saa lisätä vettä, sillä viina huononee.(alko kyllä tekee juuri näin, yleensä)

***************************

Se Kantovesi(erisnimi) tulee siitä kun putkia haudattaessa laittoivat metsäpohjalta kannot kaivantoon, ikäänkuin tilkkeeksi pois kaivettujen kivien tilalle ja nyt ne hapahko vesi pikkuhiljaa sulattaa mun kaivoon..

**************”**********

Mutta summa summaarum, vai miten se nyt olikaan.

Kyllä helle saisi jatkua vielä pitkäänkin, siis mielellään joulukuun loppuun asti, sanokoot kuka mitä haluaa.

Ja jos on jossainpäin ihan pakko sataa, niin satakoon sitten vaikka Venäjällä tai USAssa, jotta tunteet siellä muutamilla hieman jäähtyisivät. Mitäs siitä tulisi jos kohta tapellaan vesipisaroistakin kun nyt jo riitaa saadaan jo muutamasta lisätipasta öljyä ja maakaasua, tai siitä että ilmatila kuluu kun suihkarit lentelee yäilmoissa maiden yli.

 

Huh- Hellettä sanoi Jänis pakkasella.

Uskokaa tai elkää, kyllä ne pakkaset kohta enemmistöä ottaa päähän kuitenkin!

 

kuningasjätkä

 

Kommentointi on suljettu.

css.php