KUNINGATAR ON PUNNITTU ja KEVYEKSI HAVAITTU!

Hartolan kunnajohtaja, Merja Olenius, joka lehtimedian mukaan oli vahvoilla Toivakan kunnanjohtajakisassa, ei kuitenkaan vakuuttanut lopullisesta päätöksestä vastuussa olevia Toivakkalaisia päättäjiä, jotka jättivät kuningattaremme lehdellä soittelemaan lopullisen äänestyksen jälkeen tuloksella 13 vastaan ja 8 puolesta. Mikäli siis on uskomista Keski-Suomalaisen juttuun: http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/toivakan-uusi-kunnanjohtaja-on-pirkko-liisa-vesterinen/1953353

Selvähän tämä olikin, että vaikka valtapelillä pelaten saa kiivittyä korkealle, niin jos porukkaan on eksynyt lehdenlukutaitoisia tai muuten luonnostaan viisaita tyyppejä, niin kyllä maine kiirii ja varsinkin jos maine on kyseenalaista tai sitä ei ole ollenkaan.

Me Hartolalaiset olisimme kyllä toivoneet kovasti että Merja olisi sen pestin saanut, ainakin siitä päätellen mitä juttuja kylällä kiersi ja kiertää edelleenkin. Moni kuntalainen oli sitä mieltä että hyvä kun lähtee, jotkut jopa olivat tarjoamassa apuaan muuttokuljetuksiin.

************************************************

Harmittaapa kovasti minuakin, ettei Merjaa Toivakkaan valittu, kun olin jo muutamien tukijoideni kanssa asiasta vakavamielisesti keskustellut, että olisin käytettävissä sitten kun kunnanjohtajan vakanssi jälleen avautuu haettavaksi Hartolaan.

Olinhan jo kirjoittanut hakemuksenkin valmiiksi ja laittanut CVt sun muut kopioina liitteeksi.

Vuonna 2001 kun viimeksi hain kunnanjohtajan työpaikkaa, jolla nimikkeellä se silloin oli julkaistu haettavaksi, paikallisen Lähilehden, Työvoimatoimisto tiedottaa, avoimet työpaikat – palstalla.

Ja kun olin juuri jokinaika takaperin pakkokäynyt työnhakukurssinkin, työvoimatoimiston määräyksestä.

Niin pitihän minun, silloin työttömänä työnhakijana ollessani, hakea kaikkia töitä ja osoittaa siten olevani aktiivinen.

Niin silloin 2001,  hakemuksessani esitin muutamia parannusehdotuksia, jo silloin täysin kuralla olevaan Hartolan  kunnan talouteen ja kerroin myös etukäteen päättäjille arvioimani summan  (n. 25 miljoonaa  silloista markkaa) jonka Hartolan kunta tulee vääjäämättä velkaantumaan seuraavana vuonna 2002 järjestettävien kesämökkimessujen takia. Sinänsähän summa nykyrahassa mitaten on mitätön, vain hieman yli 4 miljoonaa euroa, mutta kun niitä miljoonia tässä vuosien varrella on kertynyt lisää. Yksittäinen pieni menoerä n. 100 tuhatta silloista markkaa meni kankkulan kaivoon, tai oikeammin Kunkkulan saunaan, varrelle Tainionvirran, jonka suunnitteli eräs silloinen kunnainsinööri, tehden epähuomiossa suunnitelmiinsa muutamia pikku virheitä. No palkkioksi hän pääsi saunan rakentaneeseen firmaan töihin, kun kunta ryhtyi kiukuttelemaan rakennus-suunnitteluvirheistä jotka lautakuntien viisaat päättäjät olivat siunanneet.

***************************************

Hartolassa on  nyt toteutettu lähes kaikki ehdottamani säästötoimet.

mm. juuri tänään Sanomalehti Itä-Häme kirjoitti, kuinka Tainionvirran koulun oppilaat muuttivat,  hirmuisella hopulla viimevuoden lopulla aloitettuun ja Insinööritoimisto Hentisen kiireellä  kasaan, kovalla velkarahalla pykkäämään, laajennettuun Kirkonkylän kouluun.

2001 Ehdotukseni sanasisältö kuului: ” Kaikki kyläkoulut lakkautetaan ja oppilaat sullotaan kirkonkylän kouluun jättiluokkiin keskitetysti. Tyhjilleen jääneet koulurakennukset myydään halukkaille ostajille tarjousten perusteella, saneerattavaksi ostajien kustannuksella mihin käyttöön kukakin ne  haluaa”

Kahvipöytäkeskusteluissa, niinikään tänään erään Hartolalaisen teollisuusyrityksen ruokailuhuoneessa tuli julki, että Tainionvirran koulusta lienee tarjottu jo lähes 600,- euroa tontteineen.

Se on aika reilu tarjous , homeesta ja asbestista kärsivistä rakenteista.                                                                                            Kannattaisi kunnan lyödä kiireellä, kuten kunnassamme tapana yleisesti on, kaupat lukkoon, sillä ihan varmasti pitkällä aikavälillä jo pelkistä kiinteistöveroista tulee huomattavia tuloja, kunnan panosten jäädessä aivan minimiin!

*******************

Nähtäväksi jää koska kunta toteuttaa sen viimeisen säästöohjeeni, eli ettei kouluruokailuja kustanneta enää, vaan oppilaat tuovat omat eväät kouluun tai käyvät hyppytunnilla syömässä munkkeja paikallisessa leipomon baarissa.

**************************************

Mutta Summa – Summaarum

Elämä se vaan on harmillisen epäoikeudenmukaista, jokaiselle jollainlailla..

Vaikka kuinka suunnittelisi tekevänsä niin tai näin, niin aina on joku tai joitain jotka eivät olekaan  samaa mieltä.

Toisaalta mitäpä siitä tulisikaan jos kaikki olisimme yhtä yksimielistä porukkaa yli puoluerajojen kuin Hartolan kunnallispäättäjät, eli siis sanoin kuvaten ”Joo-Joo miehiä ja naisia”

Elämän rikkaudesta voidaan oikeastaan puhua silloin, kun ymmärretään että myös harkitsevaisia vastaväittäjiä on hyvä olla porukassa.  Se hidastaa hosumalla tehtäviä kiirepäätöksiä ja saa aikaan sen että päätökset ja asiat jäävät paremmin muistiin.. Ei sitten jälkikäteen tarvitse selitellä yhteneväisesti, että kun ei me nyt muisteta mitä tuli tehdyksi..

Toivakassa oli tälläisiä päättäjiä, koskahan Hartolassakin opittaisiin se että demokratia ei toteudu jos kaikki yksimielisinä äänestävät 101 %sesti

 

Sijansa täytyy olla myös vastaväitteelle!

 

Kaikesta  huolimatta kaikille päättäjille ja lautakuntien jäsenille.

Hyvää Joulua ja Viisaampia päätöksiä vuodelle 2015

 

 

kuningasjätkä

Hartola

2 kommenttia artikkeliin “KUNINGATAR ON PUNNITTU ja KEVYEKSI HAVAITTU!”
 1. avatar Kuntalainen sanoo:

  Mielestäni olisit jo silloin 10 vuotta sitten ollut paras vaihtoehto johtamaan kuntaamme. Sinulla on tervettä järkeä, älyä ja empatiakykyä ja olet todella perehtynyt asioihin, joisin otat kantaa. Eli se tärkein asia; sinua kiinnostaa vilpittömästi kunnan/kuntalaisten asiat, mutta on valitettavaa että se muodollinen pätevyys puuttuu, mutta jos nyt olisi kansanäänestys ja asettautuisit ehdokkaaksi niin en olisi yllättynyt, jos sinut valittaisiin kunnanjohtajaksi. Ja tarkoitan tätä todella. Voisin nimetä sinun lisäksesi 10-20 henkilöä, jotka eivät ole istuneet päivääkään kunnallisissa luottamuselimissä ja jotka olisivat muutoin päteviä ja sopivia kokemuspohjaltaan ja asennetaustaltaan muodostamaan seuraavan valtuuston. Sääli vain, että juuri ne, jotka asioita osaisivat hoitaa, eivät asetu ehdokkaiksi, ainakaan enää. Kiitos sinulle rohkeudesta nostaa omalla nimelläsi esille asioita, juuri niitä, joihin me kuntalaiset parannuksia haluaisimme. Hyvää Uutta Vuotta sinulle ja toivokaamme, että kuntamme vuosi olisi edellistä parempi…ainahan sitä toivoa saa.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Kiitos sinulle Kuntalainen, noista sanostasi!

   Tahdon toivottaa sinulle ja rakkaimmillesi Hyvää ja Onnellisempaa uuttavuotta 2015.

   Ehkäpä vielä joskus asiat muuttuvat paremmiksi, kunhan ensin pidetään porukalla tavallista suurempaa meteliä kunnanisiemme toilailuista, sillä kuten olet sinäkin varmaan huomannut, eihän niissä aika kaikissa tai yleensä missään ole ollut järjen häivääkään.

   Tuo mainitsemasi kunnallisvaaliehdokkuus, on sellainen juttu, ettei oikein ole tosiaankaan halukkaita uudistusten toteuttajia tyrkyllä. Kun nää vanhat konkarit ovat keitelleet sellaiset sopat jo itselleen ettei niitä voi muut suutaan polttamatta hörppiä.

   Itse olen omissa toimissani lähtenyt siitä perusajatuksesta, että tahdon olla sitoutumaton sekä julistautua puolueettomaksi. Näin voin taata kuntalaisille sen että kun pyllistän jonnekunne päin, niin en samalla pokkaa toisaalle!

   Kunnallisvaalilaki on jo vanhentunut tradiittio. Ensinnäkin Lautakuntiin pääsee automaatilla jos ei tule valituksi valtuustoon. Siitä pitäisi päästä eroon. Pitäisi valita myös lautakuntiin haluavat vaaleilla, ei se kummoinen tehtäväkenttä’ olisi muuttaa hieman vaalilippjen tekstiä, jolloin kansalainen valitsisi äänestäessään lautakuntien jäsenet ja valtuustoon kiipijät. Mutta kukapa valtuutetuista sellaista esittäisi kun ”hyvinhän tää on mennyt näinkin” ? Toinen epäkohta on se että, nää tietyt konkarit istuksivat vuodesta toiseen valtuustoissa ja lautakunnissa, saamatta aikaan mitään järkevää tai edes muistamatta mitä onkaan päätetty, mutta kuitenkin ilmeisesti hyviä päätöksiä, koska kokouspalkkiot on maksettu.

   Semmoiset maksimissaan yhtäjaksoiset kolme kautta korkeintaan pitäisi samalla hemmolla olla asiaa päättämään ja sitten yksi kausi väliä vähintään, ennen kuin pääsisi uudestaan ehdokkaaksi yhtään mihinkään luottamustoimeen.
   Pienessä kunnassa tietysti se tuottaa ongelmia, koska väkeä on vähän, mutta sitävartenhan on kuntaliitoksia suunniteltu, että väkimäärä kasvaa. Viimeistään silloin kun Hartolan kuningaskuntakin pakkoliitetään johonkin muuhun kuntaan suomen tasavallan lakien mukaisesti, olisi syytä alkaa harkitsemaan tätä toimenpidettä.

   Sitten vielä nää kunnan virkamiesten ja päättäjien vastuuasiat. Jos virkamies esittää jotain älytöntä ja valtuusto sen siunaa, niin vastuu siirtyköön esittäjälle ja siunaajalle. Ja jos homma kusee kintuille niinkuin nyt taannoin kävi sen Itäisen Hartolan vesiosuuskuntatakaukselle, niin ne jotka laskematta ja lukematta sen päätöksen teki , maksumiehiksi vaan , vastaamaan omalla omaisuudellaan tekemistään virheistä. Niinhän täällä kuntalaistasolla jokainen joutuu omista töpeksimisistään vastaamaan.

   Saas nähdä nyt kuinka ensivuosi alkaa sujumaan.
   Mä aion jatkaa edelleenkin äänenpitoa ja jos ei nykyinen volyymi riitä, niin pistetään bassoa ja diskanttia isommalle!

   M.R.

css.php