Helsinki näyttää mallia maalle, kuinka vanhustenhuollossa tehdään säästöjä!

Ateriapalvelun hinta nousee Helsingissä, mutta palvelut suppenevat ja leipäkin jää pois pöydästä.Vanhuksilta viedään leipä, levite ja ruokajuoma…..?????

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1424106121370.html?pos=crosspromo#send-comment

Mitä helsingin herrat edellä siitä varmaankin muut perässäseuraajat saavat oivallisia vinkkejä toimiinsa.

Kohta varmaankin keksivät että otetaanpa vaan hinta kaikesta vaikkeivat edes söisikään.

Jotenkin näyttäisi siltä että kun leikkauksia toimitetaan niin AINA otetaan niiltä joilla ei ole riittävästi puolestapuhujia.

Hyvät lukijani, nuoret ja vanhemmat!

Muistakaa se tosiasia, että jonain päivänä tekin olette vääjäämättä vanhuksia ja jos ette nyt välitä vanhusten asioita hoitaa kaikin mahdollisin ponnisteluin, niin kukas teistäkään sitten välittäisi kun siitä jatkuva trendi tulee!

Helsingissäkin näyttää kyllä yhteiskunnalla olevan rahaa rakennella  jatkuvasti uusia julkisia rakennelmia kaupungin somistamiseksi. On jopa kovaa polemiikkia käyty puolesta ja vastaan, kuuluisan Guggenheim museon pyytämisestä Helsinkiin. Salassa on käyty neuvotteluja ja tonttikin on katsottu valmiiksi. Eiköhän arkkitehditkin jo ole jos jonkinlaisia hökötyksiään piirrelleet valmiiksi. Rahoituksesta ollaan vielä erimieltä.

Mutta ei hätää siitähän sitä rahaa tulee kun otetaan vanhusten leivät ja voinapit pois ja muuten nostetaan palveluiden hintaa, onhan tuottamattomilla vanhuksilla varaoja. Elinikäiset säästöt tuottavat korkoja, nehän myös voidaan ottaa. Mitäpä siitä jos pääomatkin alkavat vanhusten tileillä sulamaan, kun olemattomien palveluiden maksut peritään bruttotuloista, pääasia että kulttuuria piisaa ja kauniita julkisia rakennuksia. Ja jos jotain jää yli se jaellaan liikelaitosbonuksina  virkamiesten ja muiden yhteiseenhyvään ponnistelleiden kesken?

Vanhuksille syötetään vastaavasti, ahdistus ja masennuslääkkeitä, ne ovat halpoja ja sitäpaitsi itsehän he ne maksavat. Tällä toimella aikaansaadaan se että vanhukset pysyvät onnellisina ja helppohoitoisina, siitäkin huolimatta että maha kurnii tyhjänä. Mutta toisaalta eipä tule jätevesikuormitustakaan liiaksi, kun ei tarvitse mummojen ja paappojen käydä niin usein paskalla. Ja jälleen yksi liikelaitos säästää toimintakuluissa. vsi ja viemärilaitoskin voi alkaa jakelemaan säästöön jääneitä varoja hyväveliboonuksina?

Todellakin minä muistutan nyt kaikkia kansalaisia, niitäkin jotka NYT hyväkuntoisina, lenkkeillen ja terveysruokia syöden pitävät itsestään huolta ja kuvittelevat pysyvänsä ikinuorina ja aina terveinä.

TEKIN VANHENETTE päivä-päivältä, vuosi-vuodelta.

Eikö olisi aika alkaa kiinnittämään huomiota siihen missä jamassa vanhustenhuolto on silloin kun TE tarvitsette palveluita.

Nyky-yhteiskunta on kiireinen, täytyy painaa duunia aamusta iltaan, mutta siitäkin huolimatta monella nyt nuorella ja terveellä on palkkatulo pientä ja säästöön jää entistä vähemmän laitettavaa. Oletteko varmoja että sitten aikanaan säästönne riittävät, tavallista palvelua parempaan vanhuuteen?

Miettikääpä hieman, vaikkapa näiden muutamien iltasanomien kommentoitsijoiden  sanoja;

Lainaus alkaa: **************************

18v ja tietoinen                                            Eilen 21:001305
Just joo. Ja maahanmuuttajat juhlii sossu rahalla. Ja kansanedustaja itkee ku saa 8000€ kuussa. Jokin on nyt pahasti päin ******

Ulkomaalainen                                                 Eilen 21:01525
Aina vaan pahemmaksi… Ja tottakai, nostakaa vaan joidenkin ns. herrojen palkkoja. Ps, saisko lapsiperheiltä tai muuten vähäosaisilta vielä jotain pois?

Maza                                                               Eilen 21:01590
Kyllä se on niin että leipä miehen tiellä pitää.Tai naisen..Vähän vanhemmankin.Ei tässä touhussa ole mitään rotia enään…Järki käteen ja leipä pöytään!!!

JussiP.                                                      Eilen 21:01875
Vanhuksille kuuluu tässä maailmassa samat ihmisoikeudet kuin esim. sosiaaliministerille!!! Ihan oikeesti, Suomen kansa, nyt on aika puuttua tähän sortoon!

*******************************    Lainaus päättyy

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’

Mä en jaksa tai halua uskoa sitä että tämäkin on kansantahto ja yhteinenhyvä !

Jos niin kuitenkin on niin verissäpäin, viimeiseen henkäykseeni asti lupaan taistella sitä vastaan ettei kauhuskenaariot toteutuisi.

Harmillista on usein huomata, ettei Suomen kansan enemmistö ole kanssani samaa mieltä, eikä uskalla lähteä ilmaisemaan omaa mieltään tarpeeksi kuuluvasti ja selkeästi, niin että se pieni vähemmistö joka kohtaloistamme päättää myös sen ymmärtäisi!

 

 

MR.

 

 

20 kommenttia artikkeliin “Helsinki näyttää mallia maalle, kuinka vanhustenhuollossa tehdään säästöjä!”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Se on siinä, kun sekä kunnissa että eduskunnassa tehdään päätökset ryhmäpäätöksinä. Lisäksi ryhmät tekevät ns lehmänkauppoja saadakseen oman asiansa taakse toisen puolueen. Tällöin joutuu ihmettelemään joidenkin puolueiden ideologianvastaisia toimia. Aikanaanhan meillä oli autoissa nämä käyttöverotarrat joitakin vuosia. Sitten kun käyttövero tuli muka tilapäisesti ja kokeiluluontoisesti jääden kuitenkin pysyvästi, soitin eduskuntaan istuvalle kansanedustajalle ja kerroin harmitukseni siitä, että maksan veroa muutamassa vuodessa enemmän kuin on silloisen kakkosautomme arvo on. Vastasi, Hän ei voi yksityisenä kansanedustajana asialle mitään. Samoin ei heidän puolueensa.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Lauri hyvä!
   Voisitko lukaista nyt esilletuoman asiani uudemman kerran ja kommentoida kyseistä asiaa.
   Tässä artikkelissa käsitellään vanhusten ateriapalveluita ja niihin liittyviä juttuja-.

   Tuo sinun kommenttisi tuossa yläpuolella , joka käsittelee autojen käyttöveroja , hieman ihmetyttää, eli juuri siksi että kuinka se liittyy vanhusten ateriapalveluihin?

   Saisiko pienet perustelut sille?

   Kiitos.

   Autoasioita oli siinä edellisessä artikkelissa joka koski lakisääteisiä liikennevakuutusmaksuja, ehkäpä tämäkin piti mennä sinne, siirretäänkö? Vai pyyhitäänkö yli kokonaan?

   • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

    Yritin vain esimerkinomaisesti tuoda esille, minkälaista nykyajan päätöksenteko on. Olen muissakin asioissa joutunut ottamaan yhteyttä sekä kunta- että valtiopäättäjiin. Yleensä sieltä tulee runsaasti sympatiaa, mutta piiloudutaan ns ryhmäpäätösten taakse. Se mitä kirjoitit heikentyvistä palveluista pitää törkeällä tavalla paikkaansa. Yleensä ne kärsivät, joilla on pienimmät mahdollisuudet puolustautua. Mikäli oikein ymmärsin, tätä ateriaa tilattiin eniten (halvin). Myös laitoksissa kerrottiin leivän ”mussuttamisen” vievän liikaa aikaa. No siellähän sitä juuri pitäisi olla. Myös Kelakorvauksiin suunnitellaan mittavia heikennyksiä. Olen havainnut, että nyt 2 vuotta eläkettä saatuani sen ostovoima on heikentynyt.,

 2. avatar Eeva-Maria Tuominen sanoo:

  Helsingin päätös on törkeä. Johtaa vanhusten aliravitsemukseen. Ei tuollainen ole enää ihmisarvoista kohtelua.

  Vanhuksilla ruokahalu heikkenee johtuen esim. erilaisista sairauksista. Aterioita pitäisi olla usein ja niiden energiamäärää voi lisätä esimerkiksi valitsemalla maitovalmisteista enemmän rasvaa sisältäviä tuotteita. Keittoihin, sosemaisiin ruokiin ja puuroihin pitäisi lisätä öljyä.

  Helsinki ottaa vanhuksilta pois leivän mukana levitteen ja maidon. Joista vanhukset saisivat luontaisessa ja heille maistuvassa muodossa rasvaa ja energiaa. Eivät ole huutolaisajat enää kaukana.

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   Eikä siinä kaikki. Eräs sukulainen joutui vanhainkodin vuodeosastolle itsenäisessä lähikunnassa. Vaimoni totesi, että viereisen vuoteen hoidokilta useinkin vietiin velliastia pois koskemattomana. Tosin petipaikkakin tyhjeni varsin nopeasti. Vaimoni päätti käydä ainakin kerran viikossa syöttämässä sukulaisensa, koska eine kuitenkin upposi. Saa nähdä mikä on tulevaisuus, hoitoala kiinnostaa yhä harvempia. Hoidettavien määrä kasvaa. Kaikkien perään ei pystytä katsomaan. Onko Suomen pelastus ”kliintekin” sijaan hoitaja/syöttäjärobotit.

 3. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Kysymys lienee kakun jakamisesta.

  On tahoja, joiden mielestä yhteiskunnan tulee tuottaa kaikki mahdolliset palvelut ja yhteiskunta ei saa periä veroja eikä mitään maksuja. Toisaalta he ovat myös sitä mieltä, ettei yhteiskunta saa ottaa velkaa, kun velka jää lastenlasten jne. maksettavaksi.

  En oikein ymmärrä tuota kreikkalaista ajattelutapaa, eikä sitä ymmärrä kovin moni muukaan.

  Vanhuksille leipää ja leivän päälle savuporoa. Kuinka moni teistä hyväksyy yleisen arvonlisäveoprosentin nostoa yhdellä prosenttiyksiköllä, tai kunnallisveroprosentin nostoa yhdellä prosenttiyksiköllä? Tuolla prosenttiyksiköllä saamme vanhuksille tuon leivän ja savuporon leivän päälle, vaikka vanhus ei sitä joka päivä söisikään.

  Mikä sitten on yksilön vastuu? Lauri kommentissaan kertoi vanhainkodin asukista, jolta vietiin velliastia koskemattomana pois. Mikä oli syy tuohon sitä ei Lauri kertonut. Eikö vanhus itse pystynyt syömään, vai eikö vanhukselle maittanut tuo velli? Samaiselle vanhukselle, joka jätti vellinsä syömättä rapsahti kuukausittain lain mukaan vähintään 105 euroa tilille rahaa, tuloista riippuen jopa enemmänkin, 15 % hoidettavan tuloista.

  Kysynkin mitä tuo vellinsä syömättä jättänyt vanhus hyötyi tuosta 105 euron rahasta, kun hän ei pystynyt hyötymään vellistäänkään?

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Joo sehän tässä hieman ihmetyttää, että minkäs ihmeen takia vanhuspalvelumaksut määräytyy KAIKKIEN BRUTTOTULOJEN mukaan?
   Siis eläketulosta, eläkkeensaajan hoitotuesta, pankin koroista , osinkotuloista , vuokratulosta (jos on hoitolaitoksessa ja on vuokrannut oman osakkeensa)
   , rintamamieslisistä ja kaikista tuloista napataan siivu päältä pois ennen veroja, niin että tulonsaajalle jää käteen enintään tuo 105€ kuussa.

   Tämän lisäksi esim. valvotussa laitosasunnossa asuva dementiaa sairastava joutuu itse kustantamaan asunnon vuokran, vaatteiden pesun, hoitotarvikkeet, lääkkeet ja hoitopalvelut hiustenleikkuineen.

   Sitten kun tuloista vähennetään vielä verot ja ylemaksut, joita jostain syystä riivitään kalleimman mukaan, vaikka dementoitunut vanhus ei esim. telkkaristakaan yhtään mitään ymmärrä.

   Niin pakkasen puolelle mennään ja reippaasti.

   Muutamassa vuodessa kun inflaatiot ja muut rahanarvonalenemiset ja pankkien palvelumaksutkin huomioidaan, ollaan siinä tilanteessa että elinikäiset vanhuuden varalle, tai lastenlapsille opiskeluun talletetut säästöt onkin syöty.

   Ja vaikka vanhus maksaisi kuinka paljon tahansa korkeita maksuja niin ei se palvelu siitä parane miksikään. Samanlaista velliä hän syö kuin sekin vanhus joka maksaa vain muutaman satasen maksua.

   Mä ite oon aatellu että sitten kun se aika tulee eteen, että tarviin yhteiskunnan apuja elämiessen ukkokodin turvassa, niin senttiäkään ei ole säästössä eikä mitään muutakaan kupattavaa ole, paitsi se muutamansadan euron eläke jota armeliaisuuttaan eläkeherrat korottelee 0,4% vuosivauhdilla, nostaen itselleen palkkaa ja palkkiota tonnitolkulla.

   Vaikka voihan se olla sitten jo, toisenlainen laki vanhuksille. Viedään saunantaa ja lahdataan kaikki sairaat ja tuottamattomat, että yteiskunta saa säästöjä ja talouskasvua?

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Ensiksi anteeksi kuningasjätkä, että sekoilin ja kirjoitin sinun olevan kuningaskuluttaja.

    Tuohon edellä olevaan tekstiisi esitän seuraavan tekstin (kopio) Sosiaali- ja Terveysministeriön sivulta sosiaali-ja terveyspalvelut/ laitoshoito:
    Pitkäaikaista laitoshoitoa annetaan henkilölle, jolle ei voida järjestää hänen tarvitsemaansa ympärivuorokautista hoitoa kotona tai palveluasunnossa. Siihen sisältyy hoidon lisäksi ravinto, lääkkeet, puhtaus, vaatetus sekä sosiaalista hyvinvointia edistävät palvelut.

    Tuon lisäksi lakipykälä: 33 § (21.11.2013/825)
    Henkilökohtaiseen käyttöön jätettävä käyttövara
    Jos kunta perii henkilölle tulevat tulot, korvaukset tai saamiset sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 14 §:n perusteella, on hänelle jätettävä käyttövaroiksi vähintään 15 prosenttia nettotuloista, kuitenkin vähintään 105 euroa kuukaudessa.

    Sinä kerrot edellä, että enintään ja laki puhuu kuitenkin vähintään.

    Kumpi on luotettavampi lakiteksti vai sinun tulkintasi?

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Antti!
  Painoin vastaa -näpykkää, ja tekstini hävisi bittiavaruuteen.
  Pisteet sinulle provosoivasta kommentistasi!
  Päästessäni Kalvolan viimeiseksi perusturvalautakunnan puheenjohtajaksi, varasin itselleni aamuvuoron Vanhainkoti Koivurinteeseen. Silloinkin kunnan taloudellinen tila oli kiinni vanhustenhoidosta.
  En mennyt sinne kyttäämään naisten töitä enkä naisia ylipäätään, vaan saadakseni selville, mikä se kunnan rahojen musta aukko oikein oli.
  Tuolloin ja varmaan vieläkin vanhukset olivat vuoteenomina.
  Ruokailuun oli varattu tietty aika, puhtaanapitoon toinen mokoma ja kirjaamiseen jossain välissä.
  Antti: jos ei ole vara tarjota voileipää, kannattaako edes yrittää syöttää velliä.
  Olen kärsimätön luonne, ja joskus parin kymmenen sekunnin lusikointivauhti otti päähän. Vanhukset kuitenkin tarvitsevat energiansa ja proteiininsa.
  Voi se olla joskus palkitsevaakin: lusikoin Annalle hitaaseen tahtiin velliä. Hänen kasvoistaan ei näkynyt minkäänlaista mielenliikutusta. Huoneeseen pölähti rullatuolissaan Reiska, jota olin luvannut ulkoiluttaa.
  Tarjotessani Annalle lusikalla velliä kysyin Reiskalta, oliko hän nuoruudessaan ollut urheilumiehiä. Silloin näin Annan silmissä naurun kajeen, vaikka naama oli täysin sileä. Joskus pienet asiat ovat isoja.
  Jos halutaan siirtää vanhukset laitoksista koteihinsa, rahan pitää seurata mukana. Vanhukset eivät ole säästökohde.
  Vellikuppi tai 105 euroa eivät ole tärkeitä, vaan kansakunnan itsetunto! Hessu K.

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Hessu

   Velli on monelle vanhukselle leivän korvike.

   Vaikka raha seuraisikin mukana ei mainitsemaasi Annaa pystytä inhimillisesti kotona hoitamaan.

   Itse olen joidenkin mittapuiden mukaan vanha ja käyn päivittäin tervehtimässä 93-vuotiasta äitiäni, hän asuu yksin kotona. Tiedän millaista on asua yksin kotona. Ajatusmaailma on nykyään yksioikoinen, ei laitoshoitoa, vaan yksin kotona. Ihaillaan olotilaa yksin kotona, tiedättekö mitä ihailtavaa siinä on.

   Hämeenlinnan Lammilla suljettiin vanhainkodista pari kerrosta, kun todettiin, että tulipalon sattuessa vanhukset eivät pääse riittävän nopeasti rakennuksesta ulos. Äitini asuu rivitalossa vanhainkodin välittömässä läheisyydessä, jos hänellä pärähtää yöllä palohälytin soimaan ei äitini pääse tuolta loukusta ulos. Se on asia joka ei kiinnostakaan yhteiskuntaa silloin, kun yhteiskunta haluaa toteuttaa itseään yksioikoisella ajattelulla: On halvinta majoittaa vanhukset yksin koteihinsa.
   .
   Vielä Heikki loppukannanottoosi: Ei kansakunnan itsetunto, vaan VANHUKSEN HYVÄ OLO. Sieltä tulee ilmaisin kansakunnon itsetunto ja sivitystaso.

 5. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Lauri!
  Aloitit blogisi kakun jakamisesta!
  Vanhuksille pitää taata hyvä hoito ja hoiva. Meidän pitää huolehtia vanhemmistamme. Huomiosi kotona yksinolosta on oikea, meidän pitää rakentaa välimuotoja, joissa porukka on omissa oloissaan, mutta tarkkailun alla. Anoppi on Liperissä tämmöisessä välitilassa. Hän kuvittelee hallitsevansa omaisuuttaan ja itseään, mutta kunnan rivarissa palvelut tuodaan kaksi kertaa päivässä. Voidaanko vanhuksen tahto ja yhteiskunnan voimavarat jotenkin sovittaa yhteen. Liperin malli on yksi monista hyvistä malleista.
  Ja Antti, kyllä sinäkin haluat vanhoille ihmisille säällisen lopun? T. Hessu K.

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Heikki

   Täytyy sanoa etten ymmärrä tekstistäsi mitään, eikö tämä ole ”kuningaskuluttajan” blogi eikä Laurin blogi. Lisäksi loppukommenttisi on ”Ja Antti, kyllä sinäkin haluat vanhoille ihmisille säällisen lopun?”

   En ole kirjoittanut vanhojen ihmisten lopusta yhtään mitään. Yrittänyt toki tuoda esille millaista on vanhan ihmisen ihannoitu elämä YKSIN KOTONA.

   Samalla olen ihmetellyt, kun päivitellään, että vanhuksella hoitolaitoksessa jää vellit syömättä, mutta ei pidetä minään sitä, että samaan aikaan vanhuksen tilille jää vähintään 105 euroa käyttämätöntä rahaa. Laitoksissa on vanhuksia, jotka voivat maata, tai olla muuten tajuamatta esim. rahasta yhtään mitään kymmenenkin vuotta.

   No perillisillehän siitä kertyy jotain. 105 €/kk 1260 €/vuosi 12600 €/ 10 vuotta. Sitten on oikeus rutista kuinka huonosti yhteiskunta hoitikaan laitoksessa vanhusta ja perii vielä perintöveroa kerran veroa maksetusta rahasta.

   • avatar kuningasjätkä sanoo:

    Tää missä nyt kirjoittelette on MINUN, eli siis nimimerkki; kuningasjätkän blogi…

    Ei, Laurin , Heikin, Erkin eikä Antin, eikä edes kuningaskuluttajan blogi!

    No oli miten oli, niin elkäähän alkako tappelemaan täällä.

    Asioista voi olla erimieltä, siis ikäväähän se olisi jos oltaisiin kaikki vaan joo-joo yhtämieltä kaikesta, niinkuin Hartolan kunnavaltuustossa.

    Mutta riitelemään ei aleta!

    Sopiiko tämä kaikille !

    Jos ei sovi niin kertokaa ihmeellä niin poistelen riitaviestejä, ettei veri lennä ympäriinsä!

   • avatar kuningasjätkä sanoo:

    Lukaiseppa ANTTI, tuo 5 pykälää ylöspäin oleva kommenntini, niin ymmärrät ettei perilliset saa yhtään mitään kun aikaa kuluu tarpeeksi!

 6. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Asenteissakin korjattavaa!
  Elämässä sattuu, niin myös siskolleni.
  Hän eli elämänsä naimattomana, kirjastovirkailijana, työvuosia yli neljäkymmentä vaikka suoritti akateemisen tutkinnon työhönsä.
  Eläkevuosinaan hän sai juuri 70-vuotislahjakseen tiedon syövästään joka ”leikattiin pois” synttäreiden jälkeen. Niin joutui vanhapiika luopumaan ”turhista rojuistaan” kuten hälle sanoin kun munasarjat, kohtu yms poistetiin syöpäkasvaimen ohessa.
  Meni kaksi vuotta oireettomanan kunnes syöpä uusi ja rajuna.
  Naistenklinikalta kotiutettiin heikkokuntoisena, oli hommattu nyt kodinhoito, ruokahuolto yms.
  Keskiviikkona tuotiin kotiin, torstaina tuli puolenpäivän aikaan ruuantuoja. Häneltä siskoni pyysi , jotta hän laittaisi kahvinkeittimen stöpselin pistorasiaaan jotta hän pääsisi keittämään aamukahviaan.
  Vastaus oli: ”Ei se kuulu meidän tehtäviin”!
  Siskoni oli yrittänyt vielä puhua mutta kuuli vain oven kolahtavan kun tämä ”vanhustenhuoltaja” poistui paikalta.
  Perjantaina tulin häntä katsomaan ja laitoin stöpselin seinään ja pahoittelin kun olin sen sieltä pois ottanut kun hän pitkän sairaalajakson oli poissa asunnostaan. Tein sen turvallisuus-syistä en tiennut jotta sisikoni kädet olivat jo niin heikot.
  Lauantaina oli sitten ”ruuantuoja” jäänyt oven taa ja tehnyt ilmoituksen kodinhoitoon. He eivät olleet vielä edes ehtineet avaimia hakea asuntoon joten joutuivat turvautumaan siskoni ystävään jolla avain oli ja asuis samas kaupunginosas.
  Noin klo kaksi iltapäivällä pääsivät he asuntoon ja soittivat ampulanssin. Siskoni oli kaatunut lattialle eikä päässyt ylös. Taju oli tallella mutta ääntä ei saanut aikaiseksi kuin hiljaa. Oli kuullut kyllä ovikellon soiton mutta ei jaksanut huutaa jotta olisi tullut kuuluksi. Tosin postiluukustakaan ei yritetty vilkaista, siitä olisi ollut näköyhteys häneen.
  Illalla saunaa lämmittäessäni kesäkodollani soitin siskolleni, hällä oli vain lankapuhelin. Siihen vastasi tämä siskoni ystävä joka kertoi tapahtuneen ja juuri olevan ampulanssimiesten hakemassa siskoani sairaalaan. Kysyin vain mihin viedään ja kuuli ampulanssimiehen huutavat takaa ”Haartmanniin viedään”. Sanoin tulevani sinne aamulla.
  Lääkärin mukaan siskoni oli noin klo 10 saanut sydänkohtauksen noustuaan ylös ja olessaan nenossa vessaan.
  Jokainen voi päätellä kuinka hitaasti systeemi toimii kun kysessä on vanhus. Anpulanssimiehet olivat siellä noin klo 18 aikoihin kun hälytys tehtiin klo 14. Hän asui sadan metrin päässä Kallion paloasemalta jossa ensiapu päivystää, mutta kun kaupunki haluaa käyttää yksityisiä anpulanssivirmoja ja tilaajana oli kaupungin oma orkanisaatio, vanhusten kotihoito.
  Aamulla sunnuntaina sitten lähdin Hesaan ja Haartmanniin, olin siellä yhtäjaksoisesti torstai-aamuun. Siskoni kuoli torstaina 2.9.2010 klo 1.30.
  ”Järjestelmä” oli hänestä edellisen viikon alussa tehnyt kotihoidettavan vanhuksen.
  Saara voi siskoni tuntien käsittää mikä ”helvetti” on ollut siskolleni olla ilman kahviaan keskiviikosta perjantaihin.
  Paljon en moiselle ”kotihoidolle” ja ”ruantuojille” pisteitä anna, palautetta olen kyllä antanut mutta eihän yksi erkki suurta laivaa käännä.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Otan osaa Erkki!

   Ikävä asia, mutta niin tätäpäivää!

   Päättäjillä jotka asioita priorisoivat mukavissa toimistoissaan tai lautakunnan kokous-saleissa, ei ole mitään tajua siitä millaista on vanhuksen arki!

   Pahaa ei saisi toivoa kenellekään, se voi kalahtaa omalle osalle, mutta joskus toivoisi että nämä priorisoijat saisivat aikanaan maistaa omaa lääkettään. Mutta heillähän on kaikki vakuutukset ja eläkerahastot turvanaan, eikä niin tule käymään koskaan?

   Täälläikin blogissa eräs, EU lihapadoilla itsensä lihottanut europarlamentaarikko kirjoittelee usein kuinka hän istuu vanhuspalveluneuvostoissa ja dementtiayhdistysten kokouksissa ja vaikka missä. Mutta jotenkin vaan tuntuu ettei hän muuta sitten teekään kuin istuu. Ja nostaa kokouspalkkioita tietysti?

   Politikoillakaan ei liene mitään käsitystä siitä kuinka oikein maa makaa. Pikemminkin poliitikot ovat eniten huolissaan siitä riittääkö palkka ja kulukorvaukset vaalilaskujen maksuun. Joskus selkeästi huomaa että rahan ja vallan , omien etujen ja palkkiovirkojen takia siellä eduskunnassa painellaan nappuloita, ei siellä juuri tavallisen kansalaisen asiat ensikädessä ole kenelläkään mielessä, vaikkakin hakiessa paikkaa lupaillaan ummet lammet!

   Omakohtaisesta kokemuksestani voin kertoa, että vanha äitini viettää vanhuuttaan hoitokodissa joko pyörätuoliin sidottuna yksin huoneessaan tai häkkisängyssä maaten. Ylityöllistetyt hoitajat vaihtelevat vaippaa milloin kerkiävät, syöttävät ja käyttävät pesulla kin joskus.

   Mömmöillä pidetään dementoitunut vanhus rauhallisena. Lääkärit määräilevät pillereitä potilasta sen kummemmin tapaamatta, aina sen mukaan kun hoitohenkilöstö pyytelee.

   Joskus ajatteluttaa, että ketähän varten niitä rauhoittavia syötetäänkään. Siksikö että hoito helpottuisi ja jäisi aikaa kahvihetkiin, vai vainko siksi ettei potilaalla olisi paha olo?

   Lääkäri määräsi aluksi Temestaa 1 tabl tarvittaessa. 30 tabl. riittikin yli kuukaudeksi, mutta sitten ykskaks mopo näyttäisi karanneen käsistä, nyt 180 tablettia riittää enää vajaaksi 2 kk. Ja lääkärit määräävät lisää sen mukaan kun hoitohenkilöt pyytää, tapaamatta potilasta lainkaan.
   Onpa mielessä käynyt sekin että kukahan ne pillerit oikeasti popsiikaan?

   Kun aikansa priorisoijat saa sohlata, niin eiköhän se tule liikemaailman toivomuksesta kohta sekin aika , että kaikki yli 67 vuotiaat viedään saunantaakse ja tuikataan eutanasiapiikki persuksiin?

 7. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Antti, Erkki ja Kuningasjätkä!
  Minulla on sähköposti vaihtumassa Soneraan ja siitäkö lienee, etten kykene vastailemaan kommentteihin. Sorry Antti!
  Kunnallispoliitikot mielellään katselevat sairaalapäivien laskevia lukuja. Siinä sitten helposti yksilölle käy, Erkki, niin kuin sisarellesi kävi. Liian hätäiset kotiuttamiset johtavat ns. jojo-potilaisiin, eli vanhukset seilaavat piipaa-autolla kotinsa ja sairaalan väliä.
  Jonkun operaation heikentämä ihminen ei pärjää kotonaan ainakaan yksin. Toisaalta hän ei tarvitse sairaalapalveluksiakaan, vaan aikaa kuntoutua. Vanhusten kohdalla vanhan ajan vanhainkoti olisi hyvä paikka kerätä voimia parin viikon ajan. Valitettavasti ne ollaan lakkauttamassa.
  Kuningasjätkälle toteaisin, että vanhuksille usein jää lääkitys päälle. Kun joku muu oire ilmaantuu, määrätään uusi lääke. Vanhat ihmiset ovat yllättävän sitkeitä, sillä sellaisia määriä lääkkeitä heihin upotetaan.
  Saa nähdä, mikä tulee olemaan seuraava muoti vanhusten hoivassa! T. Hessu K.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Et kai sä sähköpostillas näitä juttujas hoitele, kirjaudu blogiin reilusti tai perusta tili. Jotenki haiskahtaa nuo selitykset kun kommentointi on helppompaa kirjautuneiille, niin miksi et nyt kirjautuisi ja rekisteröityisi, vai pelkääkkönää jotain,

 8. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Vanhuksille ei riitä leipää, voita tai maitoa, mutta;

  HS: Helsinki osti tunteja ihmiskaupparikoksista epäillyltä joogakoululta
  Julkaistu: 21.2.2015 4:27

  Helsingin kaupunki on ostanut tunteja joogakoululta, jota epäillään osallisuudesta ihmiskaupparikoksiin, kertoo Helsingin Sanomat.
  Tunteja tarjottiin ilmaiseksi muun muassa nuorille, joilla ei ollut opiskelu- tai työpaikkaa.
  Sopimus tehtiin HS:n mukaan viime syksynä, vaikka koulua koskevat rikostutkinta oli alkanut lähes kaksi vuotta aiemmin. Liikuntaviraston mukaan se sai tietää rikostutkinnasta vuodenvaihteessa, mutta se päätti jatkaa yhteistyötä koska oli saanut tunneista hyvää palautetta.
  Helsingin Sanomien selvitettyä asiaa kaupunki päätti kuitenkin lopettaa yhteistyön koulun kanssa.
  Keskusrikospoliisi tutkii kokonaisuutta, jossa useiden suomalaisten epäillään joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi Ranskassa ainakin vuonna 2010.

  Että sikäli….

css.php