ITÄ-HARTOLAN VESIHANKE TORPATAAN JA PUTKET LAITETAAN SOLMUUN

PUTKET SOLMUUN

 

Ote kunnahallituksen pöytäkirjasesta 10.8.2015

http://62.165.158.212/djulkaisu/kokous/20151129-4.HTM

*******************************************

Vain neljä(4), entisen Itä-Hartolan vesiosuuskunnan asiakasjäsentä on ilmaissut halunsa maksaa vesi ja viemäriliittymiensä jättihinnan uudestaan Hartolan kunnan haltuunsa ottamassa, konkurssiin ajautuneessa vesiosuuskunnassa.

Hommahan meni  alunalkaen ihan reisille, kun ensin piirreltiin summan mutikassa kartat ja rakenneltiin putkistot lähes kaikkialle, joitakin kohteita ja linjoja ei rakennettu, mutta kaivinkonefirma sai niistäkin maksun kun se oli sidottu urakkahintaan, nuo kohteet piti saattaa myöhemmin valmiiksi, tosin kaivuriliike kerkesi vaihtaa omistuspohjaa ennen töiden loppuun saattamista joten sekin homma kusi kintuille.

Vastuussa oleva pääsuunnittelijakin kuittasi palkkionsa ja muutti maapallon toiselle puolelle ja siellä toivottavasti pysyy myös.

Koko touhu alusta loppuun järkeiltiin ilman tietoa siitä mitä kaikki maksaa ja kuka haluaa yleensä maksaa .

Kunta lähti mukaan takaajan ominaisuudessa Nordea-pankista haalitun miljoonavelan omavelkaisena takaajana, kun hommassa ei pitänyt olla kunnalle mitään riskiä, koska puuhamiesten mukaan kaikki alueen asuinkiinteistöjen omistajat riemumielin avaavat putken valmistuttua ja todellisen hinnan sitten vasta selvittyä, ikuisen piikkioikeuden pankkitileihinsä.

Toisin vain kävi. Kaikki hommat eivät yleensä suju niinkuin uneksitaan. Eikä varsinkaan kuin ”vettä vaan”varsinkaan jos taito ei riitä..!

Kun lopullinen hinta kaikkien sotkujen jälkeen ratkesi,  .ei alueelle kaavailtujen liittymien joita piti olla yli neljäsataa, joukosta saatukaan haalituksi ensimäisten joukkoon kuin alle kymmenen prosenttia, eli n. 40 liittyjää.

Kovinkaan monella ei näyttänyt olevan halua hankkia vanhoihin kiinteistöihinsä kallista, lähes kymppitonnin vesi-ja viemäriliittymää. Ei siitäkään huolimatta, että puuhamiesten kertoman mukaan kiinteistön arvo tulisi nousemaan liittymisen myötä.

Todellisuudessa kiinteistön nk. vakuusarvo  ja  omaisuus arvo ei noussut pätkääkään, sen sijaan kyllä kiinteistöverotusarvo nousi.

Kiinteistöverotusarvo taassen korotti kivasti kunnalle maksettavan kiinteistöveron määrää. Eli sii lisäkulunkia oli odotettavissa jälleen…niinkuin moni tuskastunut kiinteistönomistaja onkin tullut huomaamaan.

Jonkin aikaa siis Itä-Hartolan vesiosuuskunta jaksoi puuhastella ja toivoa että lisää liittjiä saataisiin keppi-porkkana tyylillä. ”jos liityt nyt heti saat halvemmalla, mutta jonkin ajan päästä hinta nousee”

Ei tehonnut sekään.

Muutamia liittyjiä sillointällöin tipahteli joukkoon lisää. Jotkut jopa joutuivat ostamaan itse itselleen välipumppaamotkin, koska osuuskunnan varat ei riittäneen enää niiden hankintaan.

Sitten paukahti pommi pöytään. Rahat loppuivat!

Maksut ja lainanlyhennykset jäivät maksamatta.

Konkurssihan siitä tuli.

Vaikka kunta puolipakollakin yritti vesiosuuskuntaa auttaakseen liityttää väkeä vesiosuuskuntaan. Mutta kun ei ketään voitu pakottaa velanottoon kuitenkaan niin yritykseksi se vain jäi.

Jossain vaiheessa, itsekin velkakurimuksessa painiskeleva Hartolan kunta, suunnitteli luikertelevansa lainatakauksesta erilleen, kun huomattiin ettei velkapapereita oltu asianmukaisesti  allekirjoitettu takaajana. Ilmeisesti silloin rahoitusmaailmasta tuli viesti; ”jos haluutte joskus jostain lainaa, alatikasvaviin tarpeisiinne, olisi parempi maksella takuut”

Hartola siis kuittasi Itä-Hartolan 1,5 miljoonan syömävelat, veronmaksajilta nyhdettävillä rahoilla ja siinä samalla velkaantui lisää lehmänkaupoillaan. Nyt tietojeni mukaan Hartolassa on velkaa joka-ikistä asukasta kohden yli 7000,- euroa, se ei ole kovin vähäinen määrä se.. sillä pääsee ihan kivasti Suomen valtion erityistarkkailulistalle, onhan alaraja listalle pääsyyn  jo 2000 euroa.

Olkoonkin että se jonkun asiantuntijan mielestä onkin vain konsernivelkaa, mutta velka kuin velka joskus se on maksettava sekin..

Hartola vieläpä osti konkurssipesältä miljoonia maksaneet putkilinjastot pilkkahintaan 50 tuhannella eurolla ja yritti kehitellä toimintamallin jossa alueen liittyjät maksaisivat jo maksamistaan liittymistä uuden hinnan joka tuplaisi sen kulungin joka liittymästä jo oli maksettu.

Ja taas mentiin metsään. Etten sanoisi aivan ”Perämettään”

Kukapa hullu maksaisi saman asian kahteen kertaan, paitsi olihan niitä ainakin ne neljä jotka olisivat olleet halukkaita.

Mutta neljän maksajan takia ei kannata pitää kalliita putkia kunnossa.

Joten nytpä näyttää siltä että syksyyn mennessä Itäisen Hartolan elämänvesihanat sulkeutuvat ja paska lakkaa virtaamasta muoviputkissa kohti itämerta.

Porakaivofirmoilla taasen sitävastoin menee hyvin.

Moni Itä-Hartolalainen täytti kaivonsa innoissansa kivillä ja mudalla  tai jätti kaivon rapautumaan itsekseen ja hoidotta ja nyt kaivot täytyy ottaa uudelleen käyttöön. Joillakin se onnistuu joillakin ei.

Mutta onneksi on maailmassa isoja poria autojen persauksiin rakenneltuina.

Kallioon vaan reikää ja kyllä vettä taas tulee ja kun vedestä pitää päästä käytön jälkeen eroon niin, imeytyskenttiä syntyy kylille kun sieniä sateella ja putkifirmat kilpaa kehittelevät mitä hienompinimisiä imeytysälpäkkeitä, joita voi innokkaat kiinteistönomistajat kaivatuttaa tonteilleen. Voidakseen sitten juoda omat tuotteensa moneen kertaan kun  aineet imeytyvät pohjaveteen.

Ihminen on sitä mitä syö ja Itä-Hartolassa sitä mitä juo..

 

Eihän siinä mitään.

Koko vesiputki-ideahan oli aivan kauniisti ajateltu virkakoneistolta, olisi vaan alunalkaen pitänyt esin selvittää kustannukset ja liittymishalukkuus sitovasti, eikä lähteä soitellen sotaan, yhteneväisesti muistamattomana tyhjäpäänä!

Minä itse tuolloin jo alkumetreillä ilmoitin selkeästi, ettei tämä asia tule onnistumaan näin, niinkuin sitä suunniteltiin.Tiesin sen siis jo etukäteen silloin, ettei kaikki mene niinkun olisi pitänyt mennä.

Vituttaa rankasti joskus kun pitää tietää asioita jo etukäteen. Toisinaan se on siunaus, mutta usein silti kirous.

*******************************

No nyt saamieni tietojen valossa, voitaneen todeta että mitäilmeisimmin Hartolan kunta torpannee Itä-Hartolan veden laajenemistavoitteet ja laittaa putket luttuun ja tulpat hanoihin.

Siis sikäli ellei nyt jostain satu tulemaan ykskaks lottovoittoa tai eurojackpottia, jolla hulvattomasti muistinvaraisesti,lue: ”yhteneväisesti muistamattomana”, hoideltu kunnallistalous pelastetaan Hartolassa.

*********************************

Lottoaminen kyllä kannattaa, nimittäin kokemusta on.. Ei siitä ole pitkäkään aika, elokuun alussa, kun sain seitsemän oikein, noo tosin se seitsemäs numero oli vain lisänumero mutta kuitenkin ihan kivaa oli sekin

Sikäli vaan että liekö lottoaminen kuntalaisten rahoilla ja uhkapelit yleensäkin,  luvallista varainhankintaa kunnille?

Täytyykö sittenkin vain Hartolan  tyytyä myymään perämettää, kun ei soistuneille Jääsjärven rannoille kaavoitetut mökkitontit E75 valtatien välittömässä läheisyydessä tunnu menevän kaupaksi?

 

Kysyn vaan.. ei ole pakko vastata…

 

ETTÄ SIKÄLI

 

 

 

 

15 kommenttia artikkeliin “ITÄ-HARTOLAN VESIHANKE TORPATAAN JA PUTKET LAITETAAN SOLMUUN”
 1. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Lisäkommenttina edelliseen:

  Minua askarruttaa sellainen asia suunnattomasti että aina kun lakeja kansalaisen elämän vaikeuttamiseksi laaditaan, niin lain laatijat yleensä unohtavat yhden asian pois.

  Kun kyseessä on lakisääteinen toimi, niin myös hinnoittelu pitäisi säätää lailla!

  Viimeaikoina olen useinkin törmännyt hinnoitteluhaitariin.

  Otetaanpa esimerkiksi vaikka kuolema, tuo väistämätön tapahtuma joka aikanaan kaikkia ja kaikkea kohtaa.
  Vainajalle täytyy suorittaa lakisääteisesti perukirjoitus 3 kkuukauden kuluessa kuolemasta.
  Perukirjoituksen hintaa ei kuitenkaan ole lakisääteisesti määrätty, vaan kirjoitukset saa tehdä millä hinnalla tahansa. Hintahaitari liikkuu siinä 250 € – 5000€ välillä ja jos oikein ahneeksi ryhtyvät toimijat niin enemmänkin.

  Talo ja kiinteistökaupoissa, sentään kaupanvahvistajien ja lainhuudatuksen maksut on lailla säädetty vielä. Eiköhän sekin hinnoittelu kohta purkaannu?
  Lainhuuto maanmittaustoimistolla maksaa n 115 euroa ja kaupanvahvistaja kuitaa mitättömän 130 euron palkkion.

  Vesi ja viemäriliittymähinnoittelu on ihan hullua.
  Ydinkeskustaajamissa hinta on ihan poskettoman halpa, mitähän mahtanee Hartolassa olla, ehkä jotakuinkin nelisen tonnia.
  Mutta kun mennään viemään parinkilometrin päähän niitä samoja palveluita niin hinta alkaa pikkuhiljaa tuplaantumaan ja lisäksi pitää ostaa vielä siirtopumppaamot ja käyttää erityisesti kunnan kilpailuttamia kaivuriliikkeitä joille on myönnetty monopoliasema. Nää Hartolan kilpailutukset kyllä tiedetään jo..

  Veden hintakaan ei ole sama kuin se keskustaajamassa on
  , samaten jätevesimaksut ovat sitä suuremmat mitä pidemmältä paskaa pumpataan. Ymmärrettävää sikäli, että paskan siirtely pumppukaivolta toiselle kuluttaa sähköä ja sähkö on kallista. Varsinkin kun pumppaamot hoitamattomina ja vartioimattomina jonkin vikatilanteen takia saattavat pyöriä vuodenkin a´ 5 kW/ tunti, niinkuin muutamassa tapauksessa on käynyt jo..

  Nyt kun vaikkapa Itä-Hartolassa siirrytään jälleen omatoimisuuteen
  vesiasioissa, niin sittenpä kunnan kassavaranto oikeasti alkaakin kasvaa. Sillä omatoimiasujain jätevesi se vasta kallista tavaraa onkin. Jos putkeen tuupattu paska maksaa 4 euroa motilta, niin umpisäiliöstä pumppuautolla jätevedenpuhdistamolle toimitettu sonta maksaa kuljetuskustannusten lisäksi alveineen jo lähes 10 euroa kuutiolta ja jos se tavara on sakokaivolietettä josta herat on imeytetty omalla tontilla maan alla sijaitseviin imeytyskenttiin, on odotettavissa jo melkein kahdenkympin kuutiolasku.

  Miten ihmeessä omatoimiasukkaan paska voikin olla niin paljon likaisempaa kuin on putkeen paskovan, että siitä pitää ottaa lähes viisinkertainen maksu?

  Minä ottaisin ihan mielelläni vesi ja viemäriliittymät, sillä alkaa pikkuhiljaa väsyttämään tuo jatkuva juomaveden rahtaaminen kirkonkylän hanasta muovitonkalla.

  Mutta en mihin-tahansa hintaan! Kohtuuhinta kunnollisen vesiputkiston ja hyvän vedensaanninkannalta on mielestäni enintään 6000 euroa (senverran maksaa porakaivo kaikkine pumppuineen). Niin että miettikääpä sitä…

  Mun kaivovesi on sinänsä ihan hyvää( viit. kunnan teettämiin kolmeen vesitutkimukseen v. 2008-2009 joissa kaikissa oli sama tulos) joskin hieman hapahkoa kuten kaivovedet yleensä Hartolan alueella ja sitä on riittävästi ollut aina. Vesi ei ole uuden kaivon valmistumisen v.- 2003 myötä koskaan loppunut.

  Mutta kun Hartolan kunta, vesiosuuskunta ja Varpaisjärveläinen kaivinkonefirma , yhdessä, ”yhteneväisesti muistamattomassa tilassa”(oikeuskanslerin viraston mielipide) menivät hautaamaan,- korjaan maisemoimaan maan pintakerroksiin putkikaivantoon, aivan kaivoni välittömään läheisyyteen, putkilinjalta kaadettujen 30 kuusen juurakot ja oksat, sekä n.2 mottia minun polttopuitani ja muutaman vanerisen kuormalavan niiden alta.

  Niin ei oikein kuusen-kantoveden ja fenyylihartsien( vanerin lisäaine) juominen kiinnosta, kun jo saunassakin tulee pää kipeäksi löylyä heittäessä.

  Entinen Hartolankunnan nyt. Askolalaisia riemastuttava , tekn.joht A.Kailio tuossa jokinaika sitten kommentoi, mitä ilmeisimmin mieliharrastuksensa nousuhöyryissä, valitustani ja sen käsittely-protokolia. hänen sanojaan lainatakseni: ” Hävisit jutun koska et kyennyt todistamaan että puiden kannot olivat haudattu”

  Kannattaisi Antin pitää hieman pienempää mölyä asioista.
  Suurten kuusien juurakot ja oksastot, hapettomassa maaperässä häviävät aika hitaasti, jos tästä asiasta aletaan kovasti vääntämään niin ne todisteet vaan odottavat sitä siellä maan alla että ne kaivetaan esiin. Kyllä ne siellä vieläkin on olemassa.

  Silloin vaan oltiin olevinaan niin muistamattomia ja ei haluttu tarkistaa todisteita.

  Jos vaikka heti huomenna alettaisiinkin kaivamaan. onhan mulla oma kaivinkone, niin ei tule juurikaan kustannuksia työstä.

  ************************************
  Mutta palatakseni siis vielä tähän lakisääteisyyteen, Lakisääteisissä toimissa pitäisi siis lakisääteiset maksut olla lailla säädeltyjä!

  Että Sikäli

 2. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Tuo vesi- ja viemärijätteen hinnoittelu on kuningasjätkältä taysin kateissa. en tiedä on kyseessä ymmärtämättömyys vai jokin muu syy.

  On päivän selvää, että taajamassa asuville vesi- ja viemärijätetaksat saadaan halvemmiksi kuin kymmenien kilometrien päässä sijaitsevien yksittäisten torppien vesi-ja viemärijätetarpeiden kustannukset.

  Mihinkä se käsitys pohjautuu, että taajamissa asuvien pitäisi kustantaa, joka torppaan joka niemeen ja notkoon vettä ja kuljettaa vielä jätevedet aiheuttajan sanelemilla taksoilla?

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   No Antti Sulonen se päästelee taaskin omiaan. Ei ole hukassa taksat. lasku tuli juuri eilen ja kyllä siinä lukee ihan selvästi että umpisäiliön jätevesi maksaa 8,90 euroa kuutiolta + alv… Ojalan laskuopin mukaan se tekee siinä 10 euroa kuutiolta ja päälle tulee vielä kuorma-autoilijan matkalaskut.
   Mulla sntään on säiliö, mutta voi niitä onnettomia joilla on saostuskaivot ja imeytyskenttä. he ihan oikeasti , ainakin hartolassa maksavat tuon n. 20 euroa kuutiolta lietteestään joka sis. pelkkää paskaa ja pyyhepaperia..

   Kyllä mäsen tajuan että pumppaaminen maksaa, mutta sitä mä en tajua miksi lakiin perustuvat maksut on vapaasti hiinoiteltavissa kuka mitäkin keksii kiskoa- Osaakko sää Antti Sulonen sen selittää?

   Ootko Antti kuullt sellaisesta yhdenvertaisuuspykälästä lainkaan, se on näitä hienoimpia EU keksintöjä.
   Sen pykälän mukaan kaikkien kansalaisten kunnissa ja valtiossa pitäisi olla yhdenvertaisia kohteluissa jotka muodostuvat maksuista ym.. Jos yhtdenvertaisuuspykälää rikotaan niin sanktioita seuraa.. ellei olla yhteneväisesti muistamattomassa tilassa, niinkunn esim Täällä Hartolan kunnassa tupataan olemaan päivittäin, niin päättäjät kuin virkakoneisto.. Silloin selviää pelkällä huomautuksella, eikä rangaistuksia seuraa.. Edellyttäen tietenkin että kaikki ovat muistinsa menettäneitä!

   Sääntösuomessa on paljon kummallisia asioita, mutta kun täällä Hartolassa on joihinkin juttuihin vielä keksitty ihan omat lait, nääs kun täähän on ihan oma kuningaskunta, suomen tasavallassa.

   Niin että kun sä Antti seuraavan kerran auot päätäs mulle, niin muista perustella väitteesi myös, ettet aukoisi päätäsi omaksi häpeäksesi. Mulla sentään on faktatietoutta asioideni tueksi, onko sulla?

 3. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Häpeäkseni auon päätäni ja kysyn kuningasjätkältä toistamiseen: Mihinkä se käsitys pohjautuu, että taajamissa asuvien pitäisi kustantaa, joka torppaan joka niemeen ja notkoon vettä ja kuljettaa vielä jätevedet aiheuttajan sanelemilla taksoilla?

  Ojalan laskuopilla asian kanssa ei ole mitään tekemistä.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   haist ihan mikä tahnsa mikä pahalta haisee.. katso hartolan päätöksistä mikä mitäkin maksaa.. eläkä kysele tyhmiä..

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Viisas vastaa tyhmiinkin kysymyksiin ja tyhmällekin, ei tosin haistattele.

    Kerroit keskustelutaitosi, kiitos siitä.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Enpä tiedä mihin sellainen perustuu.. oikeastaanhan se on jo nykypäivää, sillä Hartolan veronmaksajat ovat maksaneet jo jonkinaikaa sopimuksettomien Itä-Hartolalaisten vedet ja kakat. No nythän siihen tulee loppu. sitten..
   Minä maksan itse omat kakkani, kun kuskautan ne kuljetusyrittäjällä vedenpuhdistamolle 6 kuution säiliön tyhjennys maksaa kyyteineen n.150,- siitä jätevesien osuus on n 10 e motti alveineen

   Ennen kuin kyselet lisää tyhmiä niin kipaseppa osoitteeseen hartola.fi ja sieltä kunnan luottamuselinten päätöksentekoon ja kokouslistoihin. siellä on sitä oikeaa tietoa, jos vaan osaa lukea ja ymmärtää lukemansa.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Juu eihän kysyvä tieltä eksy. Vaan kovin lapsellisenoloisia on nuo sun kysymyksesi.
   Eihän suinkaan kyse ole siitä että taajama-asukkaiden pitäisi maksaa toisten maksuja. kyse on yhdenvertaisuuspykälän noudattamisesta. Jos joku jotain maksaa, olisi sen oltava suhteessa siihen mikä toisillekin maksaa.
   Taajamassa vesiliittymä maksaa n 4000 e mutta maaseudulla siitä joutuu pulittamaan jo lähes 20000. samaa tuotetta putkissa kuitenkin liikkuu. Käyttökustannukset on sitten asia erikseen.

   Mutta noin niinkuin bisneksestähän tässä on kyse. Vesi ja likavesi liittymät ja itse ainet jotka putkissa virtaavat voisi olla hinnoiteltuja samalla kaavalla kaikille ja päälle tulisi sitten siirtomaksut, niinkuin esim sähköbisneksessä.

   Nää vesiosuuskunnat sitävastoin olivat sellaisia uudelleen elvytettyjä osuuskuntatouhuja, jotka ei kuulu nykypäivään. Yhteiskunta laatii lakeja ja pakkoliityttää kansalaisia milloinka mihinkin velvotteisiin. Kyllä silloin yhteiskunnalla on velvoitteet järjestää niiden palveluiden saatavuus kohtuullisin hinnoin..

   Mä laskin jokuaika sitten että kaikkinensa 20 vuoden laskentajaksolla vesi-ja viemäriliittymän hankinta-, käyttö-, lainanhoito- , vero- ja korjailukustannuksiksi tulisi jotakuinkin 55 tuhatta euroa kun jaoin sen omalla vuosikulutuksellani joka nykyisellään (kaivo ja umpisäiliö systeemillä )on 6 kuutiometriä vuodessa( meillä kun ei läträtä vedellä), niin vesijohdotetulle vedelle tulee hintaa 458 euroa kuutiolta eli siis 45 senttiä litralta.. aika kallista vettä.. Kaupasta samalla hinnalla sitä saa pullotettunakin!

   Niin kysyisin vaan Antilta, että onko siinä mitään järkeä laittaa 30 tuhannen taloon 55 tuhannen vesiä. kun se talon arvo ei nouse siitä kuin kiinteistöverotuksellisesti?

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    kuningasjätkä, en koe tarpeelliseksi keskustella kanssasi, mutta asetettuasi kysymyksen vastaan siihen.
    Kysymyksessä esitetyssä muodossa, ei ole järkevä sijoitus.

    • avatar kuningasjätkä sanoo:

     Ei niin olekaan, siksipä teetän porakaivon ja pysyn omatoimisena ja omavaraisena. kiinteitsöni nurkkatolpista maailman keskipisteeseen saakka kun omistan kaiken mitä siellä sitten onkaan. Se ei ole vähän se… Jos ja kun vettä löytyy niin se on kaikki mun mitä mun tontin pinnan alla virtaa. Ja jäteveden voin sitten imeyttää maahan josta se virtaa naapurin pintakaivoon ja sakokaivolietteen toimitutan kerran vuodessa paskaputsaamoon. Eikä tarvitse avata ikuista piikkiä pankkitilille! Oikeasti nyt ei ole sellainen tilanne että olisin pa. mutta en siltikään hanki liittymiä mihin hintaan tahansa, ei siinä ole mitään järkeä että vaikka rahaa olisikin hommata mitä sattuu mihin hintaan saa. Porakaivofirmatkin kilpailutan tarkasti. Eihän se ole tyhmä, joka pyytää mitä keksii, mutta se on joka maksaa liikaa..

     Elämässä tärkeintä ei ole rikastuminen, vaan ettei köyhdy.

    • avatar kuningasjätkä sanoo:

     Mutta Antti Sulonen, jos et koe tarpeeliseksi keskustella kanssani, niin miksi sitten yleensä kommentoit asiaa? Vai onko tullut tavaksi tarttua sanaan tai toiseen vaikkei asioista mitään ymmärtäisikään?
     Eikö luontosi anna periksi olla hiljaa ja pitää mölyt mahassa, vaikkei ole mitään sanottavaa oikeasti?
     Onhan se oiva tapa kohottaa egoaan, mutta mitäpä jos tekisit sen jollain toisella palstalla. Suomi 24 keskustelupalstatila on tarkoitettu juuri sinunlaisille keskustelijoille. pysyisit vaan siellä.

     Suomi24 palsta on täynnään kaltaisiasi ”kysy ameriikan presidentiltä kommentoijia.” siellä on sinunkin tulevaisuutesi ja paras keinosi purkautumiseen. älä vaivaudu keskustelemaan asioista.. kommentoi tästedes paskakommenntteinesi siellä!

     Että Sikäli…

     Sitäpaitsi, minäpä jo tunnistin , kenen kanssa nyt tätä sananvaihtoa olen tovin käynyt joten sinut on punnittu ja keveäksi havaittu…

 4. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Voittoatuottamaton vesiosuuskunta- ja yleensäkin osuuskuntatoiminta on sodanjälkeiseen menneisyyteen eli siis historiaan kuuluvaa toimintaa.Osuuskuntatoiminta liittyy ajankohtaan kun esim. maatalouskaluja oli vähän , jolloin kylälle hankittiin vaikkapa yhteinen puimakone ja voimakone sen pyörittämiseksi. Mutta jo hyvin varhaisessa vaiheessa huomattiin se tosiasia ettei homma toimi. Kun koneita oli vähän, mahdollisesti yksi, niin aina oli niitä joiden viljat puitiin viimeiseksi. Tästä alkoi kehitys joka on nähtävissä nyt. Joka talossa tai ”torpassa ”on nykyään omat traktorit ja maatalouskoneet. Ollaan siis omavaraisia. Ei ole enää niitä jotka käyttävät koneita ensiksi ja sitten niitä jotka kustantavat ne ja korjaavat niitä. Ja tämä yksityistäminen ja omavaraisuus on toteutettu yhteiskunnan verorahojen turvin investointi tuilla..

  Se unelma , että joka niemeen , notkoon ja saarelmaan , saataisiin vesijohdot ja viemärit, juohtuu jo kuusikymmenluvun alussa, jonkun valtion virkamiehen unelmaa, jossa esitettiin että suomen talouden elpyessä aletaan kehittämään infrastuktuuria siten että kaikilla on mahdollisuus liittyä järjestetyn vesihuollon piiriin jo ennen 70 luvun alkua. (internetin ihme-maailmasta nappasin tämän tiedon) Perusteluina oli että siten kulkutaudit ja vesiperäiset ongelmat vähenisivät, samoin lapsikuolleisuus, ja ripulitaudit sekä muutenkin kansalaisten hygieniataso kohoaisi, puhtaan veden riittävän saannin myötä.
  No nythän olemme nähneet ja kuulleet mitä viimeaikoina on tapahtunut, esim. Nokialla tms. kun joku menee pieleen.. niin kansaa alkaa kaatumaan tuostavaan , juotuaan saastunutta vesijohtovettä. Onko sekään kovin hygienistä, että vesi seisoo jossain putkenmutkassa ja muodostaa putkistoon bakteerikantoja jotka ovat hyvinkin vaarallisia päästessään virtaamaan kraanoista ..

  Valitellaan että kaivovedet ovat epäpuhtaita ja niissä on rautaa, mangaania ja muita mukavuuksia joita ei muka ole sitten vesijohtovesissä. On kuitenkin olemassa tehokkaita puhdistimia sun muita älpäkkeitä joita kehitellään koko ajan mitä hienomman nimisiä ja hintaisia, lisää.

  Yksi helppo ihan kotikonsti esim. pintavesikaivoon on kun tiivistetään kaivonrenkaat ja laitetaan säkillinen tai kaksi , kalkkikiviä kaivon pohjalle. Rauta ja mangaani saostuvat helposti kalkkikiven ansiosta ja samalla veden ph muuttuu emäksisemmäksi.

  Esimerkiksi vesikaivoja ammattiaisesti korjaava vipe oy käyttää tätä konstia, mutta heidän asentama kalkkikivi on sellaista hienoa sepelimurskaa joka sulaa hetkessä happamaan veteen ja täytyy asentaa uudelleen vuoden parin välein. Nyrkinkokoisia kiviä niiden täytyy olla ja mielellään kaivonpohjalla ainakin puolen metrin kerros. Mutta huomioitavaksi sellainen seikka. ennen asentamista kaivon pohjalle kivistä täytyy huolellisesti pestä pois kuumalla vedellä, mahdolliset räjähdysaine jäämät. Ei oo kivaa juoda dynamiittivettä, siinä tulee helposti pää kipeeksi. Muutenkin on hyvä pestä kivet ettei kaivoon mene liejuuntuvaa kivipölyä joka tukkii vesireikiä..

  Soodasekoitinkaan ei ole kovin monimutkainen laite jolla saadaan veden ph:ta korjattua niin etteivät kupariset ja messinkiset putket sula pikkuhiljaa happamiin vesiin. Soodasekoitin sekottaa veteen pieniä määriä ruokasoodaa joka siis pehmentää vettä. Juomaveden ph:n pitäisi olla alle 7.
  Muuten tiesitkö että paras keino torjua hammasmätää ja plakin aiheuttamaa hammaskiveä on kerran viikossa hampaiden pesu ruokasoodasta tehdyllä tahnalla. Hampaiden purskuttelu ruokasoodalla myös ruokailun jälkeen ajaa saman asian kuin kalliit xylitoltuotteet jotka kyllä myöskin katkaisevat happohyökkäyksen mutta saattavat herkkävatsaisille saada aikaa ripulia!

  (vaikka suomessakin ollaan pikkuhiljaa siirrytty muovisiin putkituksiin, niin kuristusmuhvit, putkien tukiholkit ja liittimet sentään ovat vieläkin messinkiä ja kuparia..) Eikö olisi aika jo tuotekehityksen edetä joko muovisiin liittimiin tai haponkestäviin metalleihin?

  Mitä sitten tulee näihin talousongelmissaan painivien voittoatuottramattomien vesiosuuskuntien ongelmanratkaisuun. Niin todettakoon nyt tässä, että yksityistäminen on nyt muoti-ilmiö! Kunnatkin kilpailuttavat kiihtyvällä tahdilla yhteiskunnallisia palveluita yksityisten palvelutuottajien tehtäväksi.

  Eikö samaa kaavaa voisi käyttää vesi- ja jätevesi asioiden hoitamiseksi? Esim. sähkötoimituksethan on olleet jo pitkan aikaa pääsääntöisesti yksityisten yhtiöiden hallussa, siis voittoa tuottavien yhtiöiden, ei minkään osuuskuntien..

  Esimerkki-ideana voisin hieman valottaa asiaa näin:
  Perustetaan vaikkapa Suur-Savon Kusi ja Vesi osakeyhtiö jonka tehtävänä on toimittaa puhdasta vettä asiakkailleen ja samoin asiakkaiden tuottamaa jätevettä pois.
  Jotta toiminnasta saadaan tehokkain hyöty, jaeltavaksi osakesijoittajille osinkoina, perustetaan rinnalle vaikkapa Järvi-Suomen Kakkaputki Oy, jonka tehtäviin kuuluu huolehtia putkiverkosta ja veden sekä sonnan siirrosta asianmukaisella tavalla.
  Bisneksessä homma toimisi niin, että KakkaputkiOy myisi liittymiä kohtuulliseen hintaan ja toimittaisi niitä hallusaan olevia putkilinjastoja myöten vesiä menne ja tullen, perien niistä siirtomaksua.
  Kusi ja Vesi oy sen sijaan myisi vain vettä jätevesimaksuineen.
  Siis vähän samaan tyyliin niinkuin toimitaan sähköä myydessä.

  Veden hintaakin voisi kuluttaja sitten kilpailuttaa, ottamalla vetensä sieltä mistä sen edullisimmalla hinnalla saisi. nythän osuuskunnat määräävät hinnan ja veden laadun.. Tulisi kilpailuakin…

  Sillä kilpailusta ja bisneksestähän tässä veden, kuin sähkönmyynnissäkin kysymys mitä suuremmissamäärin on!

  Soopii muuten miettiä asiaa, Antti Sulosenkin, vaikkei Ojalan laskuoppia osaakaan käyttää…

  Mitä taasen tulee siihen pakkoliityttämiseen ja toiminta-aluemääräyksiin, niin totean ettei esim. sähköliittymän hankintakaan ole nykyäänkään pakollista (mökille voi laittaa aggregaatin). joten vapaaehtoisuuteen perustuva vesiliityntä alentaisi hintoja, toisin kuin jos se olisi lakisääteisesti pakollista….
  Olen yrittänyt selata lakiasetuksia siitä, että missä sanotaan että kiinteistö olisi pakko liittää sähköverkkoon, eipä ole sattunut silmiin.

  Sitten vielä sellainen idea ilmaantui aivosoluihini, että kun nyt on kovasti puhuttu siitä että yksityistalous voisi kantaa kortensa kekoon toimittamalla omatoimisesti, vaikka aurinkoa tai tuulta huödyntäen ylijäämäsähköään verkkoon, niin samaa menetelmää voisi käyttää myös siihen, että jos jollakulla sattuisi olemaan tuottoisa vesilähde kiinteistöllään, voisi kiinteistö toimittaa ylijäämävettään vesijohtoverkkoon ?? olisiko tässä jotain kehiteltävää? Mahdollisesti myös yksityistaloudet voisivat alkaa vastaanottamaan omiin puhdistamoihinsa tai vaikkapa biokaasugeneraattoreihinsa jätevesiä saaden toimesta rahaa vastikkeeksi suorittamistaan palveluista. Mahdollisesti lisähyötyä toisi biokaasulla tuotetun ylijäämä sähköenergian myynti sähköverkkoon??

  Biokaasu -han siis on pääsääntöisesti metaania, joka on veden ohella uusiutuva luonnonvara.
  Vesi on uusiutuva luonnonvara siksi että sitä on kaikkialla. Ollaan olevinaan huolissaan siitä että pohjavedet ja makeavesi yleensäkin loppuu. Mutta kiihtyvän kasvihuoneilmiön ja ilmaston lämpenemisen myötä siitä ei ole huolta, sillä jatkuvat sateet kyllä pitävät huolen ettei makeavesi maailmasta lopu.
  Itse asiassa vetemme on aika vanhaa, jo vuosimiljardeja vanhaa. Oikeastaan me juomme jo kauan sitten eläneiden dinosaurusten juomaa ja kusemaa vettä.. voidaan siis sanoa että vesi uusiutuu koko ajan.

  Samoin on metaanin kanssa. missä ikinä paskaa on syntyy metaania.
  Käykääpä vaikka alkutalvella jollain lammen jäällä käppäilemässä, ottakaa pelastautumistarvikkeiden lisäksi mukaan katsastusmiehen ruostehakku ja palava soihtu mukaanne ja katselkaa kun lammen jään alle on kerääntynyt ”ilmalammikoita” oikeasti ne eivät ole ilmaa, vaan lammen pohjasta pintaan noussutta metaania. Ruostehakulla kun iskee reiän jäähän ja tuikkaa soihdun siihen purkaantuvaan kaasusuihkuun, niin saa aika mukavat tulet aikaiseksi. paree on olla hakussa ja souidussa pitkät varret, ettei pala otsatukka ja kulmakarvat. Räjähdysvaaraa ei lammen jään alla ole, sillä metaani on hapetonta ja syttyy vasta jään yläpuolella saadessaan happea ilmasta.
  Likakaivoissakin kuplivat tuotteet ovat siis metaanikaasua. ja sitä tulee kokoajan lisää ja lisää. Ja mikä parasta jos jätevesi ts. kaivovesi on hapanta, niin sitä enemmän ja nopeammin metaanikaasua muodostuu.
  Metaani siis on uusiutuva luonnonvara.

  Kivihiili ja Öljy ovat väheneviä luonnonvaroja, ne loppuvat aikanaan, voisimmeko siis tulevaisuutta ajatellen siirtyä metaanin käyttöön tehokkaasti.

  Kaikkea sitä mun aivosoluissa kehittyykin !

  Että Sikäli……..

 5. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Vielä tuosta metaanista hieman.

  Metaanin polttamisen sivutuotteina syntyy,

  Hiilidioksidia joka on kasvikunnalle tärkeä aine. Vihreät kasvit ja puut hyödyntävän hiilidioksiidin tehokkaasti muodostaen yhteyttämällä lehtivihreän ja auringonvalon avulla, sokereita ravinnokseen ja vapauttaen happea ilmakehään, eli hiilidioksiidi on siis elintärkeä aine ihmiselle eikä siis saastetta josta pitäisi maksaa jatkuvasti kohoavia päästömaksuja!

  Toinen tärkeä metaanin polttamisessa syntyvä aine on:
  Divetymonoksidi:
  Joka, tunnetaan myös nimellä hydroksyylihappo,

  happosateiden tärkeä aineosa.
  lisää ”kasvihuoneilmiötä”.
  saattaa aiheuttaa vakavia palovammoja.
  lisää maaperän eroosiota.
  aiheuttaa korroosiota ja ruostumista useille metalleille.
  saattaa tuhota sähkölaitteita ja alentaa jarrujen tehoa autoissa.
  on löydetty usein kuolemaan johtavista syövistä sairastuneilta potilailta poistetuista kasvaimista.

  Vaaroista huolimatta divetymonoksidia käytetään usein:

  teollisena liuottimena ja jäähdytysaineena.
  ydinvoimaloissa.
  styroksin valmistuksessa.
  sammutusaineena.
  erilaisissa julmissa eläinkokeissa.
  torjunta-aineiden levityksessä.

  Kemikaali pysyy tuotteessa myös pesemisen jälkeen.
  tiettyjen ”roskaruokien” ja valmisruokien lisäaineena.

  Ja lisäksi sekä erityisiesti, entisen Itä-Hartolan Vesiosuuskunnan alueella, Koitin keskustaajama-alueella toimivan Koitin Kuppilan myymän hernekeiton pääraaka-aineena.

  Divetymonoksidilla on kolme pääolomuotoa, sitä esiintyy kiinteänä, nestemäisenä ja kaasumaisena.

  Mutta ollakseen noinkin hankala aine on se siis ihmis- ja eläinkunnalle tarpeellinen, sanoisinko suorastaan elintärkeä.

  Sillä siitähän näilläkin Hartolan Vesiosuuskunnista kertovalla sivustollakin, on kokoajan ollut kyse.

  Kyseessähän on kemiallisesta merkiltään tuttuakin tutumpi aine : H2O eli tuo VESIjota pumppaillaan kaikkialla ihmisten riemuksi ja kulutettavaksi.

  Katsokaapa nyt siis :

  Kaikki liittyy kaikkeen kun sen oikein oivaltaa ja vaikkei Ojalan laskuopilla lienekään tämänkään asian kanssa mitään tekemistä, on hyvä edes osata laskea oikein 1+1 joka tekee 2, eikä suinkaan 15, niinkuin jotkut taloustieteilijät väittävät! (esimerkki: kun poltetaan kilo bensiiniä, muodostuu 6 kiloa hiilidioksidia ja muita aineita lisäksi)(( mä sanon että kukkua-kans.))

  Että Sikäli………

 6. avatar Antti Kailio sanoo:

  Ja taas kuningasjätkä valehtelee. . . .tai muistaa väärin . . . tai on ”yhteneväisesti muistamaton”.

  Linjan kuningasjätkän talon ohitse rakensi talvella-keväällä 2008 hirvensalmelainen yritys Maanrakennus Jari Liukkonen. Työn valvojana oli Etelä-Savon ELY-keskus. Ei siis Varpaisjärven Maanrakennus ja Vesitekniikka.

  Tarkista tietosi ja myönnä KERRANKIN virheesi. Liian monta valhetta ei herätä uskottavuutta.

  Äläkä väitä tällä palstalla julkisesti, että kirjoittaisin tänne juovuksissa. Se on herjaus, jos et pysty todistamaan asiaa. Tässä lainaus tekstistäsi:
  ”Entinen Hartolankunnan nyt. Askolalaisia riemastuttava , tekn.joht A.Kailio tuossa jokinaika sitten kommentoi, mitä ilmeisimmin mieliharrastuksensa nousuhöyryissä, valitustani ja sen käsittely-protokolia.”

  Siinä kuningasjätkän kolmas valhe.
  Ja muitakin varmaan on, sillä olen käynyt palstallasi 2 kertaa, viimeksi runsas vuosi sitten.

  Antti Kailio , Lahti

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Nussimma pilkkua, kun emmä muuta kykene…

   Sitäpaitsi sinä itse, tuossa kommentissasi , tuossa yllä, kirjoitit juovuksissa olosta!

   Minä kirjoitin vain
   ; ”Entinen Hartolankunnan nyt. Askolalaisia riemastuttava , tekn.joht A.Kailio tuossa jokinaika sitten kommentoi, mitä ilmeisimmin mieliharrastuksensa nousuhöyryissä, valitustani ja sen käsittely-protokolia.”

   Sanallakaan en tuossa tekstissä mainitse että olisit kännissä!

   Myöskin lenkkeily voi aiheuttaa amfoorisen olotilan, vai mikäsenytonkaan….

   Ja Sikäli vielä, jos aletaan valheita ynnäämään, niin kyllä moni muu asiaan liittyvä on niitä enemmän suoltanut kuin minä.

   Sitäpaitsi en minäkään kaikkea jaksa muistaa oikein juuri pilkulleen, lähes kohta kymmenen vuoden aikaisia tapahtumia, kun ei niitä kunnan muutamat ex. ja ym. virkamiehetkään jaksaneet ”yhteneväisesti” muistaa vaikka tuolloin tuoreeltaan työn teettämisistä oli kulunut alle vuosi !

   Mutta koetas nyt vaan elää sen kanssa, että hommat kusi kintuille !

   Niinhän minäkin koetan tulla toimeen, kaivooni tulevien kantovesien kanssa…..

   Että Sikäli……

css.php