Sähkön säästäminen, ei ole kuluttajalle kannattavaa..

Mediassa vouhotetaan että pitää säästää sähköä ja kilpailuttaa sähkösopimukset ja ym paskaa.

Laskeskelin tuossa äsken, miten minun sähkönkulutuksen säästö-ohjelmani on toiminut.

No täytyypä todeta, että kun olen harkitusti vähentänyt sähkölaitteitteni kulutusta, esimerkiksi poistamalla käytöstä paljon sähkövirtaa kuluttaneen vanhan kuumavesivaraajan asentamalla lämmitysuuniin vesikierukat, sähköpatterit poistin kokonaan seiniltä ja laitoin uusiin betonilattioihin lattialämmityksen (kun n. 5 kuutiota betonia lämpiää 35 asteiseksi, niin se on taloudellisempaa kuin että vastuspatteri naksuu tämäntästä ikkunan alla)

Ikkunat vaihdettiin entisten kaksilasisten tilalle tuli tiiviit kolmilasiset. Seiniin lisälämmöneristettä sisäpuolelle ja tuultapitävät pintamateriaalit ulos.

Välikatolle laitettiin lisälämmöneristystä niin ikään.

Kylläpä nyt sähköä säästyy, ajattelin!

No niinpä säästyykin, mutta sähkön kokonais kilowattituntihinta onkin noussut !

……………………………………………………………

Kokonais kilowattituntihinta määritelmä;                                                               Laskennassa otettu huomioon kaikki kulut,: Siirtomaksut, sähköverot, arvonlisäverot, mittarimaksut, perusmaksut ja tietenkin itse sähköenergian hinta jotka jaetaan kulutetulla sähköenergian kWh. lukemalla.

…………………………………………………

Viimeisin sähkölaskuni edelliseltä kuukaudelta, oli 35,44 euroa

KiloWattitunteja kyseiseen laskuun oli kulunut 133 kWh joten kun sähköenergiani keskimääräinen viitehinta on kilpailutuksen ansiosta niinkin ”pieni” kuin 5,7 senttiä/kWh, varsinaisen kulutetun sähköenergian hinnan osuus laskussa oli 7,58 €

Loppusumma koostuu kaikenlaisista edellämainituista lisämaksuista jotka jotkin pysyvät muuttumattomina, kulutitpa sähköä vähän tai paljon.

Kokonais-kilowattituntihinnaksi muodostuu siis laskukaavalla 35,44 € / 133 kWh. =0,266 € / kWh. eli siis noin 27 senttiä kilowattitunnilta.

Tämän vuoden tammikuussa kulutukseni oli 866 kilowattituntia, mutta kas kummaa kokonaiskilowattituntihinnaksi tulikin vain, tuon edellisen laskukaavan mukaan laskien 0,178 euroa/kWh.

KYMMENEN SENTIN ERO !

Voiko joku vielä väittää että sähkön säästäminen on kannattavaa?

———————————–

Toinen lukunsa on kilpailuttaminen!

Kuluttaja voi kilpailutta sähköenergian hinnan, mutta ei siirtomaksuja ja kiinteitä kuluja jotka pysyvät ennallaan tai saattavat jopa noustakin..

No mitähän hyötyä siitä sitten on jos säästät 0,5 – 2 senttiä kiloWattituntihinnassa kulutetulle energialle, mutta maksatkin sitten lisää siirtomaksuja. Ja lisäksi saat entisen yhden laskun asemesta kaksi erillistä laskua, joista toinen tulee sähkön myyjältä ja toinen siltä joka sitä oikeasti toimittaa…

———————————————-

Kolmas lukunsa on tämä nk. Ekologisesti tuotettu sähkö.

Sitoutumalla käyttämään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, maksat siitä hieman kalliimpaa hintaa, esim. tuulivoimalla tuotettu sähkö on jopa n 3-5 senttiä kalliimpaa.

Mutta mistäs tiedät oikeasti mistä se sun sähkösi sulle tulee?

Kas kun kattovalo ei pala vihertävällä valolla silloin kun piuhassa kulkee tuulisähköä tai punertavalla liekillä kun  kulutat ydinvoimaa.

Mun mielestä tää ekologisuuteen vetoava sähkönmyynti kuluttajille, on pelkkää KUSETUSTA!

—————————————–

Kaikkihan sen tietävät, että tuulivoimalat tuottavat pelkkää huippupiikkien tasaukseen tarvittavaa sähköä, niillä ei juurikaan varsinaiseen sähköntuotantoon ole vaikutusta..

 

Noin niinkuin erään ongelmallisen kauppaketjun mainos-sloagania lainaten toteaisin:

 

SE ON VAAN NIIN TYHMÄÄ MAKSAA LIIKAA

Varsinkin tyhjästä!

 

Että Sikäli…….

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Sähkön säästäminen, ei ole kuluttajalle kannattavaa..”
 1. avatar Magnus Stultus sanoo:

  Jonkun aikaa kirjoituksia Hämeensanomienblogisivuilla seuranneena voisin kiteyttää ajatuksen joka on tullut mieleen jo useasti.
  Suurin osa kirjoittelevista kommentoitsijoista lienee kotona peräkamari pojan statuksella eleleviä parasiitteja joita ei juurikaan näytä kiinnostavan mitä mikäkin maksaa, kunhan vaan äiti tai isä ostaa kaiken mitä keksitään pyytää?
  Itse henkilö kohtaisesti olen kanssasi kanssa samaamieltä siitä todellisuuteen liittyvästä asiasta, että lähinnähän sähkön saastämis kampanjoissa lienee tärkeintä saada myydyksi kaikenlaisia nk. sähköä säästäviä uusia vempaimia, joiden hankinta hintaa ei saada koskaan kuluttajaenergianhinnansäästöillä kuoletetuksi?
  Koko hankkeessa lienee tarkoituksena siis edistää talous kasvua. Sitten kun sähköä jälleen mahdollisesti taaskin säästyy, korotetaan sähkön hintaa ja siirto maksuja, sillä sähköön sijoittaneille pitää kuitenkin maksaa samat ja vuosittain ehkä myös korottuvat sijoitus tuotot.
  Minun mielestäni kuluttajan olisi voitava kilpailuttaa myös sähkön siirto, pelkkä muutaman osa sentin alennus varsinaisen sähkö energian hinnasta tee kesää eikä talvea.
  Tuo laskemasi sähkön kokonais hinta juttu yllätti minut ja tarkistaessani omaa sähkö laskuani, huomasin että niinpä tosiaankin , onpas kallista sähköä minunkin piuhoissani oikeasti!
  MS

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Näinpähän sen täytyy olla, varmaankin niinkuin kirjoitat. Tosin joukossa on muutama poikkeustapaus, mutta heillä tuntuu olevan sen verran tärkeämpiä kiireitä, etteivät kerkeä kommentoimaan.

   Kuluttajan tehtävähän on kuluttaa, eikä säästää.

   Kepin ja porkkanan suhde on hieman häiriintynyt, toisaalta kehotetaan säästämään, mutta jos säästät palkaksi saat keppiä ja jos kulutat niin keppiä tulee lisää. Mutta koskas saisi porkkanaa palkaksi kun säästät ja kulutat oikein, vai onko sitä oikeaa tapaa olemassakaan.?

   Sama homma on mm. jätteenlajittelemisen kanssa. Jos et lajittele, tulee keppiä ja jos lajittelet niin et siitäkään hyödy muuta kuin sen että saat pihamaallesi hankkia ison kasan lajikelaatikoita ja maksaa jokaisen erikseen tyhjentämisestä.

   Mutta hip hei, nythän meillä on kohta satoja tuhansia jätteen lajittelijoita tiedossamme, kunhan pakolaiset saadaan kotoutettua ja koulutettua palvelemaan yhteiskuntaa tukirahojensa vastineeksi. Perustetaan vaan suuria jätteenlajittelukeskuskia ympäri maata, silloin ruohonjuuritasolla voidaan unohtaa kotitalouskohtainen lajitteleminen kun ei se ole sujunut tähänkään mennessä oikein.

   Että Sikäli…..

css.php