Tutkijoilla on tutkijoitten murheet….

Hieman huvittaa sanomalehteä lukiessa, juttu Fennovoiman ongelmista, kun pitäisi saada kestävä suoja ydinjätteille seuraaviksi 300 tuhanneksi vuodeksi, ettei ihmiskunna elo ja olo  vaarannu!

Tämän päivaisessä Itä-Häme lehdessä oli jutu, jossa Suojeluaisiantuntija  Hanna  Aho, esitti huolensa siitä, että ikirouta ja maanjäristykset aiheuttavat huolta sille asialle, että kun suomen ydinvoimaloiden jäte on vaaratonta vasta 300 t. vuoden päästä, niin mitä asialle voitaisiin tehdä.

 

Jutun mukaan mm. jääkaudet toistuvat säännöllisesti 100 tuhannen vuoden välein ja kun edellisestä jääkaudesta on jo noin 40 tuhatta vuotta, niin loppusijoitus ei ole turvallista suorittaa kovin mataliin luoliin.

 

Teollisuudenvoimalla kun taitaa nämäkin asiat olla jo järjestyksessä, vaikkei kolmas Olkiluodon voimala, jota Ranskalaiseet rakentelevat vimmalla,  valmistunekaan koskaan, ei ainakaan ihan kohta..

… sikäli olis kannattanut silläkin rahalla ostaa ranskasta konjakkia ja jakaa se ahdingossa elävälle kansalle…

 

Olis kaikki paljon onnellisempia…

***************

Voi hyvänen aika sentään, kylläpä on huonosti asiat nyt. Suomessa on ydinvoimaa käytetty vasta n. 40 vuotta ja suurin osa ydinsaasteesta on toimitettu venäjälle, jonnekin  varastoitavaksi ties minne, ja nyt aletaan olla huolissaan siitä mitä sadantuhannen vuoden päästä tapahtuu, jos kallioon louhittuihin luoliin sullotaan ydinjätepaskaa ja mitä tapahtuu kun maailma mullistuu(100 tuhannen!)  Eli siis n 1200 sukupolven päästä…

*********

Jos entiset merkit pitää paikkansa, niin. Kun ihmiskunta, lukuunottamata alkulimaihmisiä, on ollut olemassa vasta n. 30-40 tuhatta vuotta, ja teollinen vallankumous ihmisen  historiassa on kestänyt vasta n 120 vuotta, niin satatuhatta vuotta on niin abstrakti asia, että siitä tuskin on huolta. Ihmiskunta kuolee keskinäisiin sotiin tai ihan muuten vaan vaikkapa liiallisen antibiootin käytön seurauksena saapuvaan sieni- ja hiiva infektio-epidemian aiheuttamaan sukupuuttoon jo paljon aiemmin. Jos ennusteita joku kaipaa, niin viimeistään vuonna 22 170, ei ole enää yhtään ihmistä maan päällä.

Silloin on lähes turhaa murehtia siitä mitä ydinjätevarastoille tapahtuu n. 78 tuhannen vuoden päästä…

************

 

En sillä kirjoita tätä, että minusta olisi yhdentekevää, millä tavoin suomen ja muun maailman energiatuotanto toteutetaan. Varmasti olis muitakin ja turvallisempia tapoja kuin ydinvoima, mutta kun  tässä asiassa ajatellaan n. 120 sukupolven päähän ulottuvia asiota, niin miksi ihmeessä tämän suomenmaan hallitukset ei ajattele muita asioita kuin vaalikausittain, (4 vuotta) ?

 

Valitettavasti minulla ei ole antqa linkiä Itä-Hämeen juttuun, koskapa pongasin jutun pareriversiona ilmestyneestä lehdestä, joka oli ilmaisjakelussa Hartolan S-marketin (jossa myydään pääasiassa muovikääreisiin ja suojakaasuun pakattuja elintarvikkeita), eteisessä.

 

Joten koettakaas katsella linkkitietoa itte, os: ita-hame.fi tai ess.fi

 

Mutta se että  varmaxti fennovoiman kamat ja jätteet päätyyvät kuitenkin onnekin karjalan- kirgiisian väliselle arolle,. kaikkien räpellettäväksi, on enempi faktaa kuin fiktiota..

 

Niin että kannattaapa miettiä onko tarvetta sille….

 

***********

Että sikäli….

Kommentti artikkeliin “Tutkijoilla on tutkijoitten murheet….”
  1. avatar kuningasjätkä sanoo:

    Olisikohan kenties jokapaikanhöylä, EU-meppi, Sirpa Pietikäisellä , tai vaikkapa hänen henk.koht. avustajallaan, jonkinlaista jutunjuonta tähän asiaan?

    Kenties, vaikkapa psykologista lääkettä niille jotka pelkäävät että taivas putoaa niskaan lähiaikoina?

    Tai ihan mitä vaan..

css.php