Kaikki joukolla rahanpesutorjuntaan….

Kokemuksia Rahanpesun torjunnasta.

Pidin vitsinä, kun kaverini kertoi minulle joutuneensa antamaan selvityksen Suomen rahoitustarkastukselle, kun oli käynyt tallettamassa pankkitililleen tuhat euroa käteistä rahaa.

Ajattelin ettei se voi olla totta lainkaan, että tavallisilta kansalaisilta aletaan kyselemään mistä ovat rahansa saaneet.

Heitin jutun ihan lekiksi ja siinäpä samalla suututin kaverini perinpohjaisesti kun hän luuli minun häntä valehtelijaksi syyttävän.

Olkoon tämä artikkeli, Julkinen anteeksipyyntö ystävälleni Petrille, jos vaikka hän sattuisi tämän lukemaan. En ymmärtänyt häntä silloin.

 

Nyt minullakin on sitten kokemusta rahanpesun torjunnasta, sain siitä henkilökohtaisen esimerkin tänään.

Itseasiassa aika mukava kokemus, ei siinä mitään, mutta jonkinverran jäi naurattamaan tää suomen rahoitustarkastuksen puljaaminen paperilomakkeiden kanssa ja lisätyön järjestely pankeille.

Kokonaisuudessaan 3050,- euron käteistalletuksen tekemiseen paikalispankissa tuhrautui aikaa, kaikkien lomakkeiden täyttämisineen yli tunti, kun piti selvitellä mistä oli saatu tuo käteinen raha.-

Sikäli vaan naurettavaa touhua, että samanaikaisesti salkkumiehet kiikuttelevat miljoonia maan rajojen lävitse kuin ei mitään ja tilisiirtoja tapahtuu, ja pankit kyttää pikkurahan kuskaajia..

Toisaalta hyödyllistä, sillä siinä tunnin aikana hiffasin kuinka rahanpesu oikeasti tapahtuu ja vieläpä niin ettei kukaan kysele perään, eikä rahaa kulu välittäjien palkkioihinkaan.

 

Eli siis jos minulla sattuisi olemaan tonnitolkulla ylimääräistä pimeää ja paskaista setelirahaa, niin nytpä tietäisin kuinka sen pesisin niin että ihan lyhyessä ajassa saisin jokaisen setelin puhtaaksi pankkirahaksi.

Itseasiassa prosessi onkin aika simppeli, mutta rahoitustarkastuksen suojatyöpaikassaan peukaloita pyörittelevät tarkastajat ja edes/tai varsinkaan polittiset päättäjät jotka tämän lain ovat kasaan hätäpäissään hässineet, eivät liene tulleet ajatelleeksi asiaa siltä kantilta jonka minä keksin  vain yhdessä tunnissa!

En nyt tässä varsinaisesti rupea tekniikkaa selvittämään juurtajaksain, sillä ei se liene laillista touhua alkaa neuvomaan, mutta lueppa juttu tarkkaan ja ajattele ihan ite omilla aivoillasi,  ehkä luettuasi ymmärrät rahanpesun salat?

—————-

Ostin , ”se on vaan tyhmää maksaa liikaa- kaupasta” kalliin , muka-laadukkaan, kodin viihdelaitteen. Muuten ihan mallikkaan pelin, mutta ei ollut käyttöohjekirjaa, tai jos olikin, ei sanaakaan suomen kieltä. Kaikki muut kielet kiinaa myöten oli netistä ladattavassa versiossa, mutta kun en nyt jaksanut alkaa kielikursseja käymään, että osaisin pähkäillä mitä nappulaa milloinkin pitäisi painella, että laite toimisi oikein.

Niinpä viikon verran vempainta ihmeteltyäni käytin kyseisen tavarataloketjun 30 päivän palautusoikeutta ja palautin tuotteen takaisin, hieman jälleen pettyneenä kauppaan.. (tätähän on tapahtunut ennenkin, ettei aina tai yleensä sieltä hankittu tavara ole ihan sitä miltä näyttää ja joskus  ne jopa katoavat kesken matkan.. ei ole pitkäkään aika kun julkisesti vannoin etten siihen puotiin mene enää koskaan, no meninpä sitten kuitenkin taas.

Heh—

No vein sen tuotteen takaisin, niinkuin minulla oli mahdollisuus tehdä.

Mikäpä siinä, ja rahat takaisin kassalta.                                 Hieman siinä kassaneiti kakisteli, ”onkohan meillä noin paljon rahaa kassassa vai pitääkö mennä kassakaapista hakemaan, voitaisiinhan me laittaa ne menemään tilillekin, siinä menee pari vrk kun ne näkyvät tilillänne.”

Siinä ihan piruuttani  vastasin, että kun mä sen ihan käteisrahalla maksoin,, kun ei teidän pankkikorttilaitteenne hyväksynyt mun korttia silloin ostettaessa  maksuvälineeksi vaan jouduin rahat hakemaan, sillä kortillani, erikseen ottoautomaatista  tehden viisi nostoa a´ 600,- kerralla, niin kyllä mä haluaisin ainakin edes osan käteisenä, kun olisi hieman hankintoja tehtävänä muissa liikkeissä.

 

Kun valittavissa oli että palautus maksutavan mukaisena, joko kokonaan tai sitten tilisiirtona pankkiin, niin otinpa sitten rahat näppiinihan periaatteen vuoksi. Joten eipä auttanut kassaneidin kuin kipaista takahuoneeseen rahan hakuun.

Muutaman hetken kuluttua marssin tyytyväisenä ulos kamalan paksu nippu seteleitä, viiskymppisinä ja kaksikymppisinä lompakossani.

Pelotti……, mitä jos nurkan takana joku mamu vaikka ryöstää mut.

Ja mieleen tuli asia että jospas veisinkin rahat pankkiin , voisihan se olla turvallisempaa niin. Samalla muistui kaverini kertomus mieleen, että pitää antaa selvityksiä rahoitustarkastukselle, no voi helvata sentään.

Mutta toisaalta pankki oli kiinni, sillä olihan lauantai päivä.

No siinä meni viikonloppu, kävin asioilla muutamissa liikkeissä ja  kuluttelin niitä pienempiä seteleitä käteismaksuihin.

Tänään sitten oli asiaa jo pankkiinkin, kun ihan oikeasti alkoi jo keljuttamaan yli viisisenttiä paksun rahapussin kuskaaminen povitaskussa, painoi se niin ikävästi sydänalaakin.

Eikun pankkiin jossa heti alettiin selittämään että pitäisi kertoa mistä rahat on peräisin.                                                         Ensin ajattelin etten taida ihan piruuttani kertoa yhtään mitään, vaan sanon että vittuako se teille kuuluu, mutta hellyin sitten mukavan kassaneidin, vaikka rouva hän taisikin olla, hymyä katsellessani ja vedin dokumentit esiin.

Minullahan oli  kuitti palautuksesta jonka olin palauttamastani tuotteesta saanut.

Ei muuta kuin selvitykset kuitin numeroineen paperiin ja kopio kuitista liitteeksi ja homma selvä.

Eikä hauku koirat perään .

————————————–

Että Semmoisia…. ja  Sikäli

 

3 kommenttia artikkeliin “Kaikki joukolla rahanpesutorjuntaan….”
 1. Ja mitä onkaan huomioitavissa Hämeenlinnalaisissa lukijoissani ominaisuuksina, yksi nyt mainittakoon;
  Hämppälinnan seudulla ilmeisesti onkin vain kädestä suuhun eläviä, eli jos ylimääräistä sattuu jostain tulemaan käteisenä, niin se menee joko cittariin tai alkoon niin ikään käteisenä, eli no broblem että pankkiin riittäisi tallennettavaa…

  No minkäpäs minä sille voin.
  Mutta luulisi edes jotakuta sen verran kiinnostavan, nämä uudet sääntösuomen kiekurat ja rahanpesun vastaiset lait…

  Eli että, työläisten ja eläkemummojen/pappojen ylimääräiset pennit ja sentit luetaan , lasketaan ja talletetaan tietoihin, mutta ketään ei kiinnosta wahlroosiien, ym. miljoonasalkku rahakuljetukset?

  Naurettavaa, mutta totta. Suojatyöpaikoissaan istuksivat rahoitustarkastajat pyörittelevät peukaloitaan ja kiillottavat housujenpersauksiaan, paremman työpaikan tai eläkeputken toivossa, tekemättä oikeasti mitään muuta..

  Voihan vittu, mitähän tästäkin hullutuksen oravanpyörästä hyötyä onkaan?

  Että Sikäli…..

 2. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Kanta-Hämäläiset eivät leveile sillä mitä on, riittää että on.

  • No en minäkään leveilläkseni tätä juttua julkaissut, pois se minusta.

   Mutta, kun kaikessa hiljaisuudessa kansalaisille tiedottamatta SSS-hallituksemme on tälläisen lain nuijituttanut pöytään loppukesästä, niin pitäähän siitä jonkun hieman ääntä pitää siksi, ettei nyt vaan missään tapauksessa kukaan niin hölmöjä menisi tekemään, että pikkuvilunkia tehtyään menisi vaivalla ansaitsemiaan pikkupennosia tallettaisi käteisenä pankkiin ja joutuisi selvittämään saantojaan julkisesti.

   Jos sattuu niin jollekulle käymään että muutaman satkun sattuu saamaan kateistä ylimääräisenä, niin liekö sitä syytä pankkiireille mennä tallettelemaan, elelee niillä rahoilla käteiskassan varoin, ja maksaa laskunsa sitten puhtaalla pankkirahalla..

   Suomessa sentään on kuitenkin itsekriminalisointisuoja jota voi moniin toimiin käyttää. Vaikkapa esim tälläisiin.
   Ei ole järjen häivääkään mennä paljastamaan pikkuisia ylimääräisiä liksojaan, jos sattuu hieman naapuriaan auttelemaan tms..
   Kyllä ne herrakaartilaisetkin tekevät niin, ja hieman suuremmassakin mittakaavassa.
   Lain pitäisi suomalaisille olla sama kaikille ikään, sosiaaliseen asemaan ja sukupuoleen puuttumatta, aina ei vain ole niin.
   Kansalaistottelemattomuus on nyt siis valttia, tai siis itsepäisyys.
   Ei tälle oravanpyörälle muuten tolkkua saada.

   Lähinnä siis kirjoitin jutun siksi, että tiedätte, kun joululahjoina satutte parempivaraisilta sukulaisiltanne ehkä saamaan setelirahoja, ettette niitä pankkiin kanna ja joudu selvittämään alkuperää ja saattamaan itseänne syynättävien listoille kuin rikolliisia ikään!

   Että— Sikäli!

css.php