Huh-Hellettä, ja hiki solkenaan virtaa…

Viimeaikaiset helleaallot, ovat herättäneet keskustelua aiheesta ;

 

”Kuinka viilennät asuntoasi”

Viimeisin artikkeli löytyy ILTASANOMIEN jutusta jossa ”jonkin sortin asiantuntija” antaa oivallisia vinkkejä niille joilla ei ole varaa hankkia ilmalämpöpumppua tai muuta vastaavaa.

Heitäkinhän maassa riittää valitettavasti, kiitos valtiollisen kurjallistamispolitiikan.

Jutussa neuvotaan jäädyttämään jääpaloja tai kylmäkalleja pakastimessa joita sitten asetellaa sähköllä pyöritettävän pöytätuulettimen eteen, näennäistä viileyttä tuomaan. Sikäli ihan nerokas idea ”asiantuntijalta” mutta kun sen kylmäkallen viilentäminen taasen tuottaakin kaksinkertaisen määrän lämpöä pakastimesta huoneilmaan, niin so? Lisäksi jos jääpaloja laitellaan tuulettime eteen on vaarana että jääpaloista haihtuva kosteus aiheuttaa home ja muita kosteusongelmia talon rakenteisiin.

Niin että onkohan tällä ”asiantuntijalla” järkeä, joko liikaa tai liian vähän?

Vai liekkö kenties sahajauhot kastuneet lopullisesti?

Juttuun liittyvissä  viisaissa lukijakommenteissa kehotetaan laittelemaan märkiä pyyhkeitäkin roikkumaan seinille ja pattereiden päälle.. Niin-no saattaahan sekin auttaa viilennyksellisesti, hetkellisesti, mutta kosteusvaikutteet ovat samat kuin laskisi vettä suoraan seinille!

*******************************************

******************************************’

Itse en ole asiantuntija, sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta minulla on kokemusta useiden vuosikymmenten ajalta siitä kuinka huoneet pysyvät viileänä, kovallakin helteellä.

Tosin kokemukseni kattaa ainoastaan omakotitalojen viilennyskeinot.

Kerrostaloissa , ynnä muissa mehiläiskennostoissa, on hieman mutkikkaampaa toimia.

Niksi no. 1

Hanki kierrätyskeskukselta, toimiva vanha arkkupakastin. Tee sen kanteen  kaksi n 100mm reikää, vastakkaisiin nurkkiin. Käy vaikkapa Biltemasta ostamassa, sitä kiellettyä ilmastointiputkea, siis sitä venytettävää taipuisaa alumiinitorvea, muutama pötkö. Laita alumiinitorven toinen pää kannessa olevaan reikään niin että siitä jää n 10cm törröttämään ulos, tee samoin toiselle reiälle.  sitten venyttele torvelot auki ja laita kiepille pakastimen sisäpuolelle laittele putken ympärille pienia kiviä, miksei hieman suurempiakin pakastinarkku melkein täyteen. ( tässä vaiheessa on suositeltavaa että pakastinarkku on jo valmiiksi sijoitettu tulevalle paikalleen, sillä kiviä täynnä olevan laitteen siirtely on hieman epämukavaa)(voit myös käyttää vedellä täytettyjä  kanistereita ja pulloja, niitähän nurksita löytyy))

Suositeltavin sijoituspaikka on talon päädyssä tai lähellä sitä huonetta tai asunnon osaa jota aiotaan viilentää, mutta ULKONA, ei sisätiloissa. sitten surautetaan reikäporalla talon seinään myös n. 100 mm reiät ylös ja alas vastakkaisille nurkille. Varo katkaisemasta seinäkoolauksia ja sähköjohtoja.

Jos asut vuokralla, niin ÄLÄ tee mitään edellämainittua! (kiinteistönomistaja tai vuokralleantajasi ei saata tykätä sinusta sen jälkeen kun olet poraillut reikiä seiniin)

Pakastinarkusta ulostuleviin putkiin liitetään lämpöeristetyt ilmastointiputket jotka tuodaan sisään taloon poratuista reistä.

Alapuoliseen ilmastointireikään asennetaan  pakastinarkkuun päin puhaltava( siis ulospäin huoneesta katsoen), pieni laitetuuletin ( samantapainen kuin esim. vanhanmallisessa pöytätietokoneessa oli, niitäkin saanee kierrätyskeskuksilta, sikahalvalla).

Siinäpähän se on ilmalämpöpumppu, mallia tee-se-itse.

Ei muuta kuin pakastimeen virta päälle ja pakastusteho täysille ja laitetuuletin hurisemaan ja kohta on viileää huoneessa. Katonrajassa olevaan tuloputkeen voi laittaa tuloilmaventtiilin josta virtausta voi säädellä.

Tämä niksi sopii sellaisille joilla ei ole yhdestä-seitsemään peukaloa kummassakin kädessä keskellä kämmentä. Eikä siis vuokrahuoneiston haltijalle!

Niksi 2.

Jos olet rakentamassa  tai saneeraamassa taloasi, niin unohda ohje siitä että uunin pohja pitää lämöeristää maapohjasta.

Siis nythän on niin että pelkkä kosteuden eristys riittää!

Talon lattian alla, maapohjassa on aina, kesällä ja talvella lämpöä n. +5 C astetta.

 Otetaan siis tuo lämpö talteen!

Kun uuni on tehty lämpöeristämättömälle pohjalle, toimii uuni ikäänkuin lämpöpumppuna eli jäähdytyspumppuna, keskikesän helteillä.

Ja mikä parasta se ei kuluta sähköä tippaakaan!

Täytyy vaan pitää mielessä pari seikkaa.

-Piipunpellit on kiinni samoin uunin suuluukkujen räppänät. Näin EI ilmankierto uunissa vie viileyttä ulos.

-Ikkunat ja ovet pidetään kiinni myöskin, ettei lämmintä ilmaa tule sisään ulkoa. Samoin pitää ilmastointiventtiilit sulkea ja koneisto pysäyttää..

Huoneet tuuletetaan vasta auringonlaskun jälkeen kun ilma ulkona viilenee.


Muutenkin kaikissa taloissa olisi hyvä olla yksi lämmitykseen soveltuva puilla lämpiävä uuni, eihän sitä koskaan tiedä milloin talvipakkasella sähköt katkeavat pitkiksi ajoiksi. ( varsinkin Suur-Savon Sähkön ja Järvi-Suomen Energian, vanhankansan-ukkokaartin hallinnoimilla alueilla, joissa edelleenkin luotetaan pylväisiin asennettuihin ilmakaapelointeihin) (( muualla suomessahan ollaan pikkuhiljaa siirrytty lähes kokonaan maakaapelointiin))

************************

Ja kun uuni on perustettu em. tavalla, niin siinä se on sellainen ”lämpöpumppu” joka säästää 100% sähköenergiaa, niin talvi kuin kesäkäytössä!

Polttopudenkin teko on hyödyllistä ja taloudellista liikuntaa ja siinä saa samoilla puilla kuudet lämpimät(l) ja yhdet viileät(v) = (1l– kaada,karsi ja pätki, 2l-halo klapeiksi ja pinoa, 3l– kanna syksykesällä liiteriin, 4l– kanna liiteristä uuniin, 5l-polta uunissa ja lämmitä taloa, 6l– puhdista uunia ja vie tuhkat pihalle. ..(muista ! ei kuumaa tuhkaa palonarkoihin paikkoihin)

1v– Nauti kesähelteellä viileästä uunista joka viilentää taloasi sisältäpäin, ilmaiseksi maalämmöllä.


Niksi 3

Jos sulla on oma kaivo pihallasi, tai kylmävetinen lähde.

Niin vedä kaivolta kaksi n 15 mm eristettyä letkua talosi seinustalle ikkunan tuuletusritilän kohdalle. Tai toinen letku ulkovesihanalta(kai sulla sellainen on?) ja toinen letku takaisin kaivolle. Kaivolle siksi ettei kaivosta lopu vesi taloa viilennettäessä , sillä pohjavedenpinta kaivossa saattaa olla hellekeleillä alhaalla!

TÄTÄ NIKSIÄ EN SUOSITTELE KUNNALLISEN VESIJOHDON ALUEELLE(Hartolan vesiosuuskunta-alueilla, on ainakin niin saakelin kallista vettä, että on turhaa heittää helmiä sioille!)

——–

Sitten asennat sellaisen pakastimesta tutun kupariputki- alumiinilevy- hässäkän  siihen tuuletusikkunan ulkopuolelle, ja vesi sinne sisään hiljalleen kiertämään, alhaalta ylöspäin.

Kun avaat tuuletusikkunan luukun ja laitat liesituulettimen päälle, niin ulkoa tulee raitista viileää ilmaa sisään  helposti, mutta tietysti sähköä kuluu jonkinverran, ei voi mitään.


Lämmön tuottaminen on kaikkiaan paljon helpompaa, kuin esim kylmän tuottaminen.

Talossa sisätiloissa on paljon lämmönlähteitä.

Esimerkiksi pakastimet ja jääkaapit, tietokoneet ja televisiot sun muut hälpyttimet, tiskikoneet, pyykinpesukoneet, lämminvesivaraajat jne.

Joitain näistä laitteista voisi viedä kesäajaksi vaikkapa piharakennuksiin tai autotalliin, mieti itse mitä heivaat.

 

’***********************’

Siinäpä sitä…..

 

”Ei Härmän Jätkiä Palele, kun Liekki Lämmittää”

 

 

Että  Sikäli!

 

Hyvää ja Kuumaa Kesää Kaikille!

(varsinkin, tänään ”täysistunnossa” hikoileville kansanedustajille)(( siinäpä sitä olisikin oivallista lääkettä moniin kansantauteihin ja reumatismeihin…”kansanedustajan hiki”))

Me lähdetään huomenna emännän kanssa Hankoon, ottamaan aurinkoa ja nautitaan kesälomista! Niin kauan kun niitä lomia vielä tavalliset duunarit saa…?

 

X.

3 kommenttia artikkeliin “Huh-Hellettä, ja hiki solkenaan virtaa…”
 1. No eipä tule hiki Hangossa, kun sataa vettä! Meni jälleen Foregan ja muiden meteorologien suojatyöpaikkoja ylläpitävien instannssien sääennustelut iha persiilleen.. Se tälle viikolle luvattu jopa 30 asteen helle kun tiivistyi nesteeksi!

  • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

   Kyllä loma huonon sään takia menettää todella paljon. Porin Yyteri on kumma paikka. Olemme siellä olleet kakavuosina useamman kerran. Porissa on satanut ja ukkostanut, Yyterissä on paistanut. Tosin siellä ei ole mitään muuta kuin hiekkaranta. Hangolla on mielenkiintoinen historia. Sota-ajat, teollisuus, satama sun muuta. Harmi puolestasi/tanne.

   • No ei se mitään, ei ole eka kerta kun suomessa sataa vettä, ollaanhan tähän totuttu. Oltiin matkailuautolla liikkeellä, joten mikään ei pidätellyt maiseman vaihdokseen. Vaikka onhan se hieman tylsää jyystää pitkin moottoriteitä kun tuulee ja sataa rakeitakin, niinkuin esim Karjaalla kun mentiin pettymään Bilnääsin ruukkiin, jossa sitten ei ollutkaan muuta nähtävää kuin rakennusapteekki, kaikkialla muualla oli puodit maanantaisin kiinni tai porteilla tekstit ”yksityisalue-pääsy kielletty” Muutenkin tuli huomattua sellainen kummallinen seikka, että kun valtatienvarressa on näitä nähtävyysviittoja vaikka millaisia, niin tuolla ruåtsinkielisillä alueilla niitä ei riitä kuitenkaan perille saakka, eli joutuu arvailemaan loppumatkasta että, missäs se paikka nyt sitten on.
    Tulipahan nyt sitten ihan sadekelien takia kierreltyä vain sisätiloissa ja saatua etelärannikolta oikein mahtipontinen kulttuurihistorian ja taiteen jättipläjäys, kierroksella Hartola – Hanko – Espoo- Vantaa- Porvoo- Loviisa- Ruotsinpyhtää- Kouvola- Mäntyharju – Hartola 900 km…ja neljä päivää
    Strömforsin, eli Ruotsinpyhtään ruukkikylä pelasti kyllä kaikki muutkin ruukit, siellä oli sentään opasteet ihan heti portilla ja oikeasti jotain nähtävääkin, pääsymaksulla 0 € Voisinpa suositella…niille jotka ovat kiinnostuneita muuatakin kuin ihan eilisestä päivästä….
    Nyt kotona jälleen ja takkatulen lämmössä on mukavaa paistatella ja nauttia suomen tiiviistä helteestä!

    Tulisipa se ilmastonmuutos jo pian niin voitaisiin suomessakin nauttia siitä tripiikin helteestä. Onhan siitä jo niin kauan maksettu jo ilmastonmuutosmaksujakin, että olisi jo aika saada vastinetta rahoille….

    Eikö sitä ilmastonmuutosta voisi hieman nopeuttaa jotenkin?

Jätä kommentti

css.php