Yhä useimmat vanhukset halutaan hoitaa kotona, vai halutaanko sittenkään ?

Jääkaappi ja valoa evääksi

Kun muistisairaita vanhuksia kotonaan, hoitavat muistisairaat hoitajat, niin käy vaikkapa näin , niinkuin iltasanomat verkkolehdessään  tänään kirjoittaa!

 

Ilmeisesti Järvenpäässä ollaan vielä niin kivikautisella asteella että kaikki hommat toimivat muistilappujen ja paperisten listojen avulla. Järvenpään kotihoidolla ei siis ole tietokoneita eikä myöskään mitä ilmeisimmin tietotaitoa niiden käyttämiseen hankinnasta nyt puhumattakaan?

 

Kun kerran on tehty kotihoitosopimus, niin en käsitä kuinka tälläinen on mahdollista tapahtua, että unohdetaan hoidettava pois listalta ja unohdetaan toimittaa kauppa-asiat,unohdetaan jopa antaa lääkkeetkin?

Mieleni tekisi kysyä ja kysynkin mitä mieltä on, itse itseään moneen otteeseen HäSankin sivuilla kehuskellut, vanhuspalveluneuvostoissa istuksinut Sirpa Pietikäinen tapauksesta.

Aikooko Pietikäinen puuttua tapaukseen vai onko se liian vähäpätöinen asia, josta ei riittävää huomiota hänen mielestään tule?

——————————————–

Omaisten kannalta useinkin tilanteet on hankalia, niinkuin nyt tässäkin kyseisessä tapauksessa kun lähimmät omaiset asuvat toisella paikkakunnalla lähes kolmensadan kilometrin päässä.

Sieltä ei joka päivä tullakaan auttamaan vanhaa äitirukkaa. Usein ollaan vain puhelinyhteyden päässä lähimmillään. Tai joudutaan käyttämään  apuna naapureita tai sitten vaikkapa taksia, niinkuin jutusta ilmenee.

Hyvä niin että oli tämä tuttu taksikuski joka oli valmis auttamaan.!

 

Jos kerran sotetyöryhmät ja muut viskaalit suu vaahdossa paasaavat siitä että vanhusten tulisi pärjätä mahdollisimman pitkään kotona koska laitospaikkoja ei ole varaa rakentaa, (hmm. miksiköhän ei ?), niin pitäisivät sitten huolta myös siitä että vanhuksien huolenpito toimii niinkuin pitääkin!

 

Pöyristyttävää käyttäytymistä!  

Eikä se varmasti ole ainoa tapaus Suomessa tai edes Järvenpäässäkään!

Se vaan  tuli julkisuuteen, siinähän selittelevät nyt!

 

 

Että Sikäli…

Kommentti artikkeliin “Yhä useimmat vanhukset halutaan hoitaa kotona, vai halutaanko sittenkään ?”
  1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

    Tämä ei ole kehua, vaan totuus. Äitini oli aikanaan eräässä kunnassa kotiavustajana. Hänellä oli oma auto, kunnassa ei ollut omia autoja kotipalvelulla, mistä johtuen Hän joutui kierämään kaikki syrjäkylillä asuvat vanhuokset. Hoitamaan heidän kauppa-asiansa, kantamaan puut, kylvettämään (usein pihasaunassa) kesän talven kanssa. Toimimaan sielunhoitajana. Asiakkaat ottivat Häneen yhteyttä jopa kotiin. En kuullut, että Hän koskaan kieltänyt heiltä mitään. Tästä moitin Häntä, koska työpäivät tuppasivat venymään. Hän hankki itsellen vakavan reuman, johon Hän lopulta menehtyi.
    Nykypäivänä apuatarvitsevien vanhusten määrä on noista ajoista kasvanut moninkertaiseksi. Käyntiajat heidän luonaan on typistetty lyhimpään mahdolliseen. Kun kotipalvelun työntekijä sairastuu kuntien linjahan on ettei sijaisia palkata (josko saataisiinkan) ja toiset joutuvat paikkanaamaan. Varsinkin suuremmissa asutuskeskuksissa tämä aiheuttanee vaikeuksia. Jos joku paikka jää hoitamatta ei se välttämättä ole tahallista, toivottavasti. Mutta näinhän ei saisi käydä.

Jätä kommentti

css.php