Olisikohan luottamista sijoitusgurun neuvoihin?

28 vuotias pojankloppi neuvoskelee iltasanomien palstalla kuinka oikeaoppisesti pääsee kuka tahansa rikastumisen alkuun, kun vaan osaa sijoittaa rahansa oikein ja tuottavasti??

Pankkitilillä, lähes nollakorolla rahan makuuttaminen, niin kuin hänen ilmaisustaan rivien välistä voi lukea, ei ole kannattavaa koska korot ovat niin mitättömät ettei ainakaan niillä juhlita.

Toisaalta kylläpä ainakin valtio niistäkin koroista saa juhlilleen katetta, meneehän siitäkin minikorosta, oliko se nyt jotain 0,1%, veroina valtion ahnaaseen ja aina tyhjyyttään huutavaan kirstuun  30%( eli jos saat vaikka tonnin  talletuksestasi korkoa euron( 1 €) verran, niin valtio imaisee siitä 30 centtiä ja lopun syö inflaatio ja hieman pääomastasikin )

Mä en vaan edelleenkään ymmärrä, miksi muutenkin heikoilla olevien palkansaajien, eläkeläisten ym pikkutuloisten rahoja ollaan niin innolla metsastelemässä persepyyhepaperimarkkinoille, kun nyt tämä lama on jo kestänyt lähes valovuosia..

Vai onko syynä se että suuret setelit kaikkoavat Panamaan tai muihin mukavuusverotusmaihin ja pankkiireilta alkaa loppua pelimerkit..

Henkilökohtaisesti itse en ole koskaan suosinut mitään sellaista sijoitusta, jossa luvataan jos vaikka mitä, JOS kaikki menee hyvin. Sellainen sijoitus jossa esiintyy sana JOS on nk. riskisijoitus.

Entäpä Jos ei menekään hyvin. Annatkin rahasi sellaiseen sijoitukseen, joka hetikohta pyllähtää nurin. Sijoituksen kohde ei kykenekään maksamaan  osinkoja ja tuottoja, saati sitten edes pääomaa pois ajallaan tai koskaan.

Huomioi silloin tämä, sijoituksilla ei ole vakuuksia, eikä takuita, niinkuin esin noin ainakin on olevinaan säästötileillä 100tuhanteen saakka per pankkiryhmä. Valtio takaa kaikki talletukset, siis niin ainakin väitetään.. Hehee.. Tuppurainen on siis Tappuraisen takaajana. Elikkä persaukinainen valtio takaa persaukisten pankkien tileillä olevia palkansaajien talletuksia??

Todella mielenkiintoinen yhtälö ??

Sellainen omaisuus jota ei voi nähdä tai käsin kosketella, tai siirrellä paikasta toiseen vaikka kainalossaan, sellainen siis  joka on vain kasa bittejä tai papereita, ei oikeasti ole mitään omaisuutta. Se on vain kasa tyhjiä lupauksia siitä että jos menee hyvin saatat rikastua ja jos ei mene hyvin niin köyhdyt.

Elämässä ei kuitenkaan ole tärkeintä rikastuminen, vaan se ettei köyhdy !

Jos kuollessaan on köyhempi kuin syntyessään, on elämä mennyt hukkaan!

Eli jos menettää sielunsa mammonalle on kuollessaan köyhempi kuin syntyessään….

 

Toki. On syytä jonkin verran hankkia sellaista varallisuutta, että olosuhteiden vaatiessa sen voi helposti ja nopeasti ottaa mukaansa, jos vaikka pitää paeta jotain mullistusta, sen on syytä olla sellaista jolla on jotain arvoa mullistustenkin aikana, että voi vaikka maksaa ihmissalakuljettajille korvauksen kyydistä tms…

Kulta, tuo alati himoittu keltainen metalli, on oiva sijoituskohde, sitä kun ei pörssikurssien heilautukset nostele tai laske ihan samaan tahtiin kuin perspyyhepapereita…

Mutta ei mikä tahansa kulta, sillä onhan silläkin markkina-alueella jo käytössä jos minkälaisia  näennäis-sijoitusmuotoja. Myydään hyväuskoisille todistuksia, jotka oikeuttavat tietyn kultamäärän omistamiseen siellä tai tuolla holvissa, jossakin missälie.

Ei se ole mitään kultaa sellainen, sekin vain on tyhjä lupaus, joka voi kadota mullistusten melskeissä…

Oikeata kultaa ei ole myöskään muoviin pakatut kolikot tai peltilevystä prässätyt näennäisharkot. Jos avaat muovikuoren niin arvo laskee minimiin, varsinkin jos tulee vielä sormenjälkiä tai naarmuja peltilätkiin..

Valettu kulta avonaisena harkkona, käsin kosketeltavana, vaikka kainalossaan kanneksittavana, tai kirjahyllyssä paperipainona, ihan kuinka vaan missä tahansa liikuteltavana, se on oikeaa omaisuutta.

Sellaisen säilyttämisessä tietysti on omat haasteensa, jos vaikkapa sattuu vorot iskemään sorkkaraudalla oven säpäleiksi ja putsaavat kämpän ollessasi itse kauppareissulla, tms..

Mutta omat riskinsa on myöskin siinä jos kuskaat harkot pankin tallelokeroon.. Voi mennä pankki konkkaan ja siellähän sitten ovat varmassa jemmassa, pesänselvitysmiesten takana..

Kyllä ehdottomasti paras sijoitus kuitenkin on sijoittaa itseensä ja omaan vanhuuden aikaiseen hyvinvointiin, niin että mahdollisimman  kauan ja helposti tulee omin avuin toimeen.

Sillä nyky-yhteiskunta kyllä on aika tehokkaasti purkanut tämän hyvinvointiyhteiskunnan tunnusmerkin , eli sen että heikoista , vanhuksista ja sairaista huolehditaan..

Eiköhän salaisissa sotejuomingeissa ole jo alettu suunnittelemaan eutanasialakiakin liian vanhoille ja sairaille  yhteiskunnan apua tarvitseville mummoille ja paapoille?

Joten vaikken mikään sijoitusguru olekaan, niin neuvoisinpa jokaista jolla on jonkin verran ylimääräistä yksityistä-hyvää, että osta muutama pieni kultaharkko mullistusten varalle ja sijoita loput itseesi ja tulevaisuuden omaan henkilökohtaiseen hyvinvointiisi.

Yhteiseen hyvään sijoittaminen ei ole kannattavaa, sillä viimeaikojen kokemukset ovat osoittaneet, kuinka yhteisenhyvän jakavat aina keskenään ne joilla yksityistähyvääkin on yllinkyllin”

 

 

Että   Sikäli……

20 kommenttia artikkeliin “Olisikohan luottamista sijoitusgurun neuvoihin?”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Tiedän tapauksen, jossa sijoittamalla (ehkä sattumalta) 2 eri sijoitusrahastoon 50€ kumpaankin/kk on kymmenessä vuodessa saatu useamman kymmene tuhannen tuotto. Jos ottaa sieltä jotain ulos valtio kyllä vie tuotosta olikohan se 28%. Onhan todella paradoksi, että vaikka on ollut laskusuhdanne vuodesta 2008 lähtien pörssit vain nousevat muutamaa notkahdusta lukuunottamatta. Nuokin notkahdukset korjaantuvat yleensä muutamassa kuukaudessa, viimeksi brexitin aikaansaama muutamassa viikossa. Ne on eri miehet, jotka sijoittavat riskillä, muistaakseni eräs tällainen enemmän itse salkkuaan hoitava kertoi myyneensä n vuosi sitten lähes kaiken salkustaan pois ja sijoittaneensa kaiken Outokumpuun, jonka osake oli silloin muistaakseni 2 €, nyt 5,5€. Hän tekee miljoonatiliä, mutta ne ovat eri miehet jotka tähän pystyyvät. Vaatii rohkeutta. Muistaakseni kyseessä on Erkki Sinkko, jonka sijoitustoiminta on alkanut opiskeluaikana muutaman kymppitonnin (markan) sukulaisperinnöstä ja luonut miljoonavarallisuuden. Hän on avoimesti vuosien mittaa kertonut siitä kuinka tavallinen ihminenkin voi saada menestystä ilman sen kummempaa erityiskoulutusta.

 2. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Joo tiedän mäkin samankaltaisia tapauksia, että kauan sitten joku osti Nokian Gummisaapas Oyn osakkeita muutamalla satasella ja myöhemmin rikastui niillä lähes miljonääriksi.

  Yhdellä mun tutullakin oli Nokian osakkeita muutaman tonnin edestä ja kun niiden arvo pomppasi, niin tuttu möi osakkeet ja sai rahaa melkein viikyttonnia. Mutta sitten iski pelihimo kun näytti että ne osakkieiden hinnat vaan nousee nousemistaan ja tuttu osti uusia osakkeita koko rahalla. Mutta osakekurssi putosikin yhdessä yössä niin paljon että nyt hänellä onkin perseenpyyhettä aika rutkasti..

  Minä sain tuossa jokinaika sitten pienehköä lottovoittoa vastaavan perinnön. Pankkiirit olivat kukin kilpaa neuvomassa kuinka se kannattaisi järkevimmin käyttää, niin että parhaan tuoton sille saisin! Perustelivat valintojaan kaikenlaisella hienolla psyykkeen vetoavalla, esin muka saadaa uusia työpaikkoja jne…
  Höpönlöpöt minä niille vastasin ja kerroin sijoittavani varat ihan itseeni ja omaan hyvinvointiini, enkä siinä suunnitelmassa ollut varannut senttiäkään pankkiireiden hassattavaksi omiin optio- ja tulospalkkioihinsa!

  Kovin katselivat pitkällä naamalla mua, kuin lehmälauma , ihmetellen että on se kumma kun ei raha kelpaa.

  Olisikohan ollut järkevää sijoittaa 1000kpl viidenkympin seteleitä epävarmoihin tuottoihin joista olisi saanut JOS hyvin menee, ehkä 2000 euroa osinkoja josta valtio tekemättä yhtään mitään olisi voinut kuitata lähes kolmanneksen eli 600 euroa Ja mitä minä silläkin rahalla saisin, en juuri mitään , enkä tippaakaan yhteisestähyvästä…

  Mutta kun sijoitin lähes koko summan omaan hyvinvointiini, kunnostamalla nykyaikaiseen kuntoon vanhan pienen omakotitaloni, niin että mahdollisimman pitkään pärjäisi omissa oloissani oman katon alla pienehköin asumiskustannuksin, niin saan lähes täysin verotonta tuloa joka kuukausi ja aivan varmasti koko loppuelämäni ajan, kun en tarvitse maksaa vuokria tms. korkeita maksuja asumisestani.
  Ei se kummoisia tarvitse pieni talo että siitä saadaan asuttava huusholli, niin ettei tarvitse palella talvisin ja energiaa kuluu vähän lämmitykseen ja elämiseen.
  Toista vuotta olen pientä pintaremonttia tehnyt, rahaa on mennyt aika perkeleesti, mutta omiapahan ovat olleet ja verot on maksettu jokaikisestä sentistä, samoin myös niistä tarvikkeista joita kunnostukseen olen käytellyt.
  Ainoa josta en ole veroja maksellut on oman työni osuus, ja sitähän onkin lähes 90% koko hommasta. Enkä muuten maksakaan omasta työstäni veroja, ihan turhaa onn veronallen siitä hunajaa odotellakin.

  Ainoa asia joka mua näissä hommissa vituttaa, on se että joitain hommia kun ei lakikirjaimia noudattaen saa itse tehdä, niinkuin nyt esin sähkötyöt ja sellaiset lupaa vaativat toimet, joihin pitää palkata ammattimies.

  Mä olisin tänä vuonna voinut vähentää veroistani kotitalousvähennyksinä lähes 2500 euroa, mutta kun en mä pienestä alle köyhyysrajan olevasta eläkkeestäni maksa veroa kuin satasen koko vuodessa ja siitäkin satasesta 0,68% menee pelkästään YLEn uusintojen-uusintaesitysten maksuun, niin mistäpäs vähennät? Olisi kyllä oikeus ja kohtuus että nekin vähennysoikeudet voisi myydä jollekin tarvitsevalle kohtuullisella hinnalla ja maksaa sitten myyntivoitosta vaikkapa veroa. Myydäänhän niitä päästömaksuoikeuksiakin…

  Olisikohan tuossa kehittämisvaraa, niin että köyhälläkin olisi mahdollista teettää jotain saaden itsekin työnteettämisestä hyötyä?

  No jokatapauksessa tässä alkaa pintaremppa olla muutamia listoituksia ja heloja vailla valmis.
  Asunnon energiatehokkuus on kasvanut n. 80% ja ainakin näin syyskoleilla pelkkä jääkaapin hukkalämpö, jonka se luovuttaa huoneilmaan, pitää talossa lämpötilan 22 C. asteessa plussan puolella.
  Uusi keraaminen Tulikiven takkauuni, uusine piippuineen auttaa pakkasilla lämmitys-sähkön määrän pienentämisessä ja lattialämmityksellä taataan se että varpaita ei palele kovallakaan pakkasella.
  Näin maaseudulla asuvalle, sähköenergian saanti joidenkin pikkupuhureiden jälkeen tuottaa usein hankaluuksia. Sähkökatkosten varalle on pihan perällä omassa eriössään, automaattikäynnistyksellä varustettu10 kVA:n diesel aggregaatti, joka tärähtää käyntiin n 20 sek. viiveellä kun sähköt pätkimään alkaa..
  Polttopuuta on valmiina kuivina klapuina liiterissä, tällähetkellä n kahden vuoden tarve.
  Pakastimessa ja kellarissa on syömä-eineksiä sen verran ettei oikeastaan tarvitse mennä kauppiaan kukkaroa lihottamaan vuoteen..

  Jos Luoja suo, että saan elää vanhaksi, antaen elinvuosia niin että joskus vasta yli seitenkymppisenä tai vanhempanakin nitkahdan nirvanaan, niin sijoitukseni on ollut hyvä ja tuottava.

  Eli siis ainoa JOS sana liitty edelliseen, eli siihen varsinaiseen elämään!

  Joka sekin on tietysti riski sinänsä!

  Että Sikäli…….

 3. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Oman kiinteän omaisuutensa hoitaminen ja kunnostaminen ei koskaan ole huono sijoitus. Älyttömiä ei kannata kuitenkaan laittaa, jos ulkopuolisen silmin kiinteistöön sijoitettu raha ei nosta sen arvoa samassa suhteessa. Palkkatyöläisenä ja nyt eläkeläisenä olen usein kironnut tätä ”omistavan luokan” ihanuutta. Jos laitat kesämökille sähköt oman mukavuutesi takia, eikö nouse kiinteistövero ja vakuutusmaksut. Mitä sitten jos laittaisit vesijohdon ja viemärin. Hämeenlinnassa täytyi mitata kaikki loma-asunnot sentilleen, kai kaupunki haluaa löytää lisää verotettavaa, koska uhkasivat tarkistuskäynneillä.
  Tänä vuonna korjattiin omakotitalon peltikatto, ikkunaremontti ja putkistojen uusiminen häämöttävät lähitulevaisuudessa. Tikkuja tulee kynsien alle kun miettii millä nekin rahoitetaan. Tosin kun ei itse ole remottireiska auttaa kotitalousvähennys hieman.

  • Kiinteistövero, tuo kunnalle tai kaupungille maksettava vuokra omasta maastaja rakennuksista, jolla ainakaan syrjäkylillä asuva ei saa mitään vastinetta maksuilleen, ei nouse jos ei ilmoittele asioista joita uudistamispriosesseissa on tehty. ( mm kaupunkilaiset saavat kiinteistöveronsa vastineeksi katujen auraukset veloituksetta sun muita etuja, mutta maaseutukunnissa ei sitten niin mitään…)
   Toisaalta niinkuin minun tapauksessani, en ole tehnyt mitään uutta, vain korjannut edellisiä virheitäni, joten mitään ilmoitusvelvollisuutta ei ole syntynyt. Ja vaikka olisikin niin kukapa on niin hullu että ilmoittaa itse. ottakoot perkeleet itte selvää jos taitavat?

   Pientä pintaremonttia saa tehdä omassa talossaan Jos uusii talon eristeitä ja laittelee uudet vesijohdot ja viemärit, ei sen luulisi vaikuttavan siihen mitä edellisen kerran on ilmoitettu. Muutamasta lisämetristä viemäriputkea ja vesijohtoa ei luulisi yhdenkään kunnan+ köyhtyvän..? Mulla viemäriputkisto kasvoi keittiössä 1 metrillä, mutta vastaavasti supistui saman verran vessassa.. ja lattian ale vaihdettiin entisten 12 mm vesiputkien tilalle virtaamaltan suuremmat 15 mm putket samoihin suojaputkiin kuin mitä oli jo ennestään, lämminvesivaraajan koko kasvoi 30llä litralla . Joskaan en sitä ostanut uutena kaupasta vaan kunnostin jonkun romulootaan hylkäämän Haato merkkisen RST, lvv varaajan vaihtamalla siihen vuotavan lämpövastuslaipan tiivisteen tilalle uuden ja laittamalla kiinnityspulttien alle prikat… Säästö uushankintana n. 500 euroa…

   Mullahan on oma vesijärjestelmä, eli siis oma kaivo josta pumppu lykkää paineveden sisään ja oma likakaivojärjestelmä umpisäiliöllä josta autolla kuskataan paskavesi kunnallisen jätevedenpuhdistamon kautta valutettavaksi monen mutkan ja vesitien kautta, itämereen..
   Kaivolla aiemmin ollut pumppuautomaatti on korvattu uppopumppuautomaatilla, joka lähtee käyntiin itsestään ilman painekytkintä, kun vesihana avataan.
   Voisinpa mainita, sen kuitenkin ettei kannata ostaa kyseiseen käyttöön halpaa peliä.

   Halpa on esin Glen Divetron pumppu, mutta minulla sellainen kesti vain 7kk10 pv.(myydään mm. Taloon.com verkkosivuilla hintaan 299 euroa) ja loppujen lopuksi siitä tulikin kallis pumppu. Juuri viikko sitten pumppu sippasi lopullisesti, kun ensin oli pelattu n kolme kk. sen ongelman kanssa että pumppu laukoi vikavirtaa tämän tästä. Sain siitä ongelmasta kauppahinnan palautuksen 1/3 osaa jolloin myös takuu raukesi. Sitä virhettä ei olei pitänyt tehdä kuitenkaan sillä pumppu erinäisten sähköisten huijaustoimien kautta sippasi lopulta n. kolmen kuukauden päästä kuitenkin. Eli vuoden takuuajasta jäi vajaaksi vain 3 kk., silloin vain ongelmana oli etten saanut lähetetyksi pumppua tarkastukseen ilman että olisin palkannut sukeltajan irroittamaan pumpun kiinteästä jäykästä putkiliitoksesta. No nyt vahingosta viisastuneena asensin uuden pumpun (Grundfos SBA vipalla) notkeaan nostomahdollisuudella olevaan putkeen kaivooni.
   Paloihan tuossa hommassa taaskin rahaa huru mykket, siis melkein 500 euroa kaikkineen, mutta ehkä se kannattaa.

   Mitä tulee tuohon Glen Divertron pumppuun, niin en suosittelisi sitä kenellekään muuhun käyttöön kuin olohuoneen seinäkoristeeksi…onhan se niin värikäs ja kaunis katsella, niin kuin on kaikki Kiinalaiset paskaroinat yleensä, vaan ei sillä mitään muuta teekkään!

   Kaksikin vuotta menee ihan kivasti kun ei käytä sitä, mutta vain 7 kuukautta ja kymmenen päivää jos heittää sen kaivoon, niinkuin ohjeessa neuvotaan…

   Talon pinta-ala ulkopuolisesti katsoen ei ole kasvanut, joten sisäisillä töillä ei ole merkitystä suuntaan tai toiseen.
   Kantaviin rakenteisiin ei ole puututtu, kantamattomia väliseiniä hieman siirtelemällä on saatu tilat järkevämpään käyttöön joten käyttömukavuus on saavutettu tod, helpoin konstein Ja asumistila on järkevöitynyt.

   Joten tuskinpa talon käyttömukavudesta ja tehokkuudesta lisäveroa syntyy, vaikka mistäpä sen tietää, josko jossain on päätetty ettei köyhät saa viihtyä kodissaan ja jos viihtyvät niin siitä on oikeus verottaa, vaikkapa huviveroa?

   Niinpä….

   Että Sikäli…..

  • Joo kyllä mäkin tuossa olen laskeskellut etten tule koskaan saamaan omaa sijoittamaani summaa takaisin jos vaikka myön tämän paikan pois. Kyllä tämä paikallispolitiikka on tehnyt tämän pitäjän sen verran ikäväksi paikaksi asua, ettei tänne kukaan halua muuttaa, sitä useampi haluaisikin muuttaa pois, mutta kun talokauppa käy koko maassa huonosti ja meillä täällä se on ihan jumissa, niin ainakin kiinteistöjen omistajat joutuvat pysyttelemään kiltisti kuningaskunnan orjana ja makselemaan kiltisti kiinteistöveronsa eli maaorjamaksunsa..

   Mutta so vhat, en olekaan myymässä mökkiäni vielä.. aattelin ihan vakavissani sellaista asiaa että sitten kunhan olen yli kuuskymppinen, niin myynkin taloni pankille käänteisellä lainalla ja elelen saamillani varoilla vaikka jossain pöpilässä tms hoitolaitoksessa loppuelämän muiden passattavana…
   Pankki sitten myy talon kun minusta aika jättää, niin ei tarvitse sukulaisten riidellä minunkaan omaisuudestani…

   Että Sikäli……

 4. avatar Jeps Juu sanoo:

  ”kun nyt tämä lama on jo kestänyt lähes valovuosia”
  Suomen talous on pitkässä lamassa. Suomen ulkopuolella asiat ovat toisin, takana on jo vuosien nousuputki ja nyt jo kysellään, milloin tulee seuraava, normaalin kausivaihtelun mukainen, lamakausi. Suomi on siis nukkunut yhden nousukauden yli, eikä tulevaisuuskaan valitettavasti kovin paljon valoisammalta näytä. Onneksi monet suomalaisfirmat toimivat kansainvälisesti, ja nykyään myös ulkomaille sijoittaminen on helppoa.

  Mutta jos et näe mitä ”iloa” on omistaa siivu hyvästä yhtiöstä, niin osakesijoittaminen ei sitten todellakaan taida olla sinun lajisi. Omaan itseensä sijoittaminen ei sekään ole lainkaan huono idea!

  ps. Valtio ei enää nykyisin takaa talletuksia. Talletukset takaa talletussuojarahasto, joka on pankkien itsensä rahoittama, vaikkakin vahvasti viranomaisten hallinnassa. Sen osalta pitää tosin huomata, että jos joku iso pankki kaatuisi, talletussuojarahaston varat eivät riittäisi mihinkään. Toisaalta, jos tilanne olisi niin huono, että joku isoista pankeista oikeasti päästettäisiin kaatumaan, meillä olisi varmasti suurempiakin murheita kuin ne tileillä maanneet pennoset.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Näinpähän se taisi ollakin että talletussuojarahstohan se ne on takaavinaan?

   Mutta sijoituksia, eikä edes sijoitusvakuutuksia (nimestään huolimatta) ei takaa tai vakuuta mikään instanssi..
   En en todallakaan näe mitään iloa omistaa pienosakkaan pikkuriikkistä siivua yhdestäkään nk hyvästä yhtiöstä, enkä edes isompaa siihua pahastakaan yhtiöstä.
   Jos mulle on joskus jäänyt ylimääräistä hynää, niin mä olen ostanut pikkuriikkisiä kultaharkkoja. tuossa viime kesänä kun kullan hinta oli alamaissa vaihteeksi kun deekumaat kauppasivat kultavaratojaan innolla, niin ostin muutaman satagrammaa huippuedullisesti, eikä mitään muoviin pakattua messinkiä tai ostotositteita, vaan ihan 99,9 % metallia. On muuten metkaa pidellä sadangramman kultamöykkyä kädessään, ei sitä uskoisikaan kuinka pieneen tilaan sellainenkin paino mahtuu… Kyllä siinä toisinaan iskee jopa se kuuluisa kultakuume, tekee mieli saada lisää… Nyt kun kullan hinta alkaa kipuamaan jälleen ylöspäin, niin laskeskelin että jos homma jatkuu vielä jonkin aikaa, niin mä olenkin tuplannut jo säästöni.
   Sitten voisin vaikka alkaakin myymään.
   Kultaa kun myydään, niin siitä vasta myydessä maksetaan verot ja vain voitosta.. noo paitsi jos myydäänkin kädestä käteen, niin kukas sen tietää mitä on myyty ja kuinka paljon kun osataan pitää turvat kiinni…

   Mutta noille pyllynpyyhepaperikauppiaille mä sanon suoraan: Ei kiinnosta!

   Suomen valtiontalous on ihan kuralla ollut siitä lähtien kun liityttiin Euroopan rahaliittoon.
   Olis edes Jutta ja Jyrki tajunneet vaatia Kreikkalaisten holveissa lojuvat kultaharkot vakuuksiksi, niistä talouden tukipaketeista, niin ihan oikeasti me voitaisiin tienata niillä, nyt kun ne ”tienuut” on olleet vain lähinnä persnettoa!

   Mutta kun sitä ei ihmiset tiedäkään kuinka vähällä järjellä maita hallitaan!

   Että Sikäli…..

 5. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Tuosta passiivisesta rahastosijoittamisesta vielä… jotain..

  Ihan lähipiirin kokemuksista voinen jotain asiasta tietävänä kertoa….

  Oma Äitini, oli hyvässä toimessa , myyden ilmoituksia paikallislehtiin ja saaden prosenttipalkkaa, pienen kuukauspalkkansa päälle, myymistään ilmoituksista.
  Tienestiä kertyi tilille ihan mukavia summia ja kun nuukasti eleli niin säästöön jäi aina jotain.

  Sitten alkoivat pankissa huolestua, kun suunnattomia summia löysää rahaa makaa tilillä tuottamassa muutaman prosentin korkoa.
  Pitäisi ryhtyä sijoittamaan, tuottavasti.

  Äitini ei ollut mikään talousnero, sijoittamisesta hän ei ymmärtänyt juurikaan mitään, oli kyllä ikänsä aina säästänyt pankkitilille varoja pahojen päivien varalle.
  Mutta pankkiirit kyllä onneksi olivat halukkaita neuvomaan ihan mielellään, kuinka raha saadaan poikimaan ja tekemään tulosta.

  Äitini sijoitti ensimäisenä vuonna 100 tuhatta silloista markkaa, säästöjään, sijoitusvakuutusmarkkinoille erinäisiin kotimaisiin kestävän kehityksen kohteisiin. Siitä se sitten lähti.

  Seraavana vuonna oli jälleen seuraava sata tonnia menossa pankkiireille ja niin edelleen aina vuosittain koko vuoden tienesti, mikä minnekin suuntaan jaeltavaksi…

  Toki sieltä maailmanmarkkinoilta palautui pelimerkkejä takaisinkin päin.
  Kerrankin eräänä jouluna vuoden 2002 jälkeen joskus, Äiti onnellisena hyppäsi tasajalkaa kun kolmensadantuhannen mummonmarkan sijoituksistaan sai verojen jälkeen yli kahdeksantuhatta euroa rahaa korkoina ja osinkoina.. ajatella ihan peräti 16% puhdas tuotto, kun pankkitileillä olisi saanut vain 9,5% bruttona.

  Äitini hyväsydämisenä ihmisenä jakoi tuoton lapsille ja lastenlapsille joulurahoiksi, oli se hienoa aikaa se… Se oli kiva kun tilille tuli kahden tonnin joululahja…

  Aluksi Äiti jaksoi seurailla sijoittajien lähettelemiä vuosiraportteja, vaikkei niistä paljon mitään ymmärtänytkään.mutta onneksi pankkiirit mielellään jälleen neuvoivat, että tuototkin kannattaa laittaa poikimaan, eikä lapsille jaella tuhlattaviksi…

  Kai ne sitten jotain poikivatkin, ne sijoitukset, vaikkei äiti enää tasajalkaa yhyppinykään vuosiraporttia lukiessaan.

  Sitten vuonna 2005 Äiti sairastui jostain syystä pää ei enää käsittänyt ympäristössä tapahtuvia muutoksia.
  Ei kyennyt ymmärtämään ettei enää tehdä käsin kirjallisia hommia muistinvaraisesti ja paperille, piti opetella käyttämään tietokonetta.

  Kun tietokoneen käyttö ei ottanut sujuakseensa
  , kun ei dossit ja alt+grr:ät ja muut näppäinkomennot pysyneet päässä, niin työnantaja pumppasi hänet ennenaikaiselle eläkkeelle, vain kolme kuukautta ennen varsinaista eläkeikää.
  Äiti oli onnellinen, kun pääsi eläkkeelle, sai kultakellon ja hopeaiset ruokailuvälineet läksiäislahjaksi ja sitten ikäänkuin bonuksena 30% pienemmän alennetun eläkkeen, jolla sitten piti tulla toimeen koko loppuelämä…

  Sijoitusmarkkinoillakaan ei nyt oikein hommat luistaneet, olisi pitänyt pumpata lisää rahaa markkinoille, mutta kun ei sitä ollut, hyä kun sai maksunsa maksetuksi.

  Tuotot rupesivat pienenemään, ja samalla unohdus päässä lisääntymään.
  2008 alkuvuodesta alkoi sitten tämä kuuluisa ELVYTYS, kun kaikki koko EUrahapolitiikka kääntyi päälaelleen..

  Alkoi lama-aika osakekurssit heitteli sinne sun tänne, sijoitusvakuutuksista rahaa saaneet firmat pyllähtelivät nurin tuontuosta.

  Äiti ei ymmärtänyt enää asioista yhtään mitään ja pankkiiritkin olivat aivan hipihiljaa, ettei vaan nyt alettaisi penäämään pääomia takaisin..

  2008 kesällä kävi niin hassusti, että Äiti hukkasi kaikki avaimensa uintireissullaan, hänhän kävi uimassa joka päivä kesät ja talvet ja säästi siten vettä kun ei tarvinnut käydä suihkussa.. säästöähän se on pienikin säästö…

  Avaimia etsittiin kissain koirain kanssa, vaan ei niitä löytynyt.
  Sinne meni niin kodin avaimet, auton avaimet, kassakaapin avaimet ja tallelokeron avaimet, hänkun aina kuskasi kaikkia mukanaan etteivät ne hävvii…

  No onneksi oli sentään vara-avaimet, pääsi kotiin sisälle, mutta muut vara-avaimet olivatkin sitten mikä missäin…

  Auton vara-avain oli tietenkin turvallisessa paikassa , lukitun auton lukitussa hansikaslokerossa, no onneksi minulla oli toinen vastaava, ei tarvinnut murtaa auton ovien lukkoja.
  Kassakaappi piti murtaa auki, ja siellähän se oli se kassakaapin vara-avainkin..

  Arvatkaapa missä oli tallelokeron vara-avain…..?

  No tallelokerossapa tietenkin!

  Samalla kun Nordeapankin holvissa lukkoseppä murtautui tallelokeroon selvisi muutamat sijoituspapereidenkin sijainnit, ne kun olivat olleet hukassa jo kauan ja Äiti epäili niiden tulleen varastetuiksi..

  Ei ollut varastettu tallessa olivat! Liiankin varmassa tallessa.

  Pyysin sitten Äidiltä valtakirjan että voisin selvitellä sijotusten kohtaloa pankeilta ja pankkiiriliikkeiltä. Ensin en meinannut saada millään tietoja nykyhetken tilanteesta, pankkiiriliikkeet heittäytyivät lähes täysin yhteistyöhaluttomiksi ja vetosivat siihen että joulukuun puolessavälissä tulee vuosiraportti josta kaikki selviää..

  Mutta kun vaatimalla vaadin ja uhkailin poliisilla ja lehtitoimittajilla, niin viimein antoivat raportit joista selvisi että sijoitusten pääomista oli sulanut jo 1/3 markkinoiden konkurssiaaltoon…ja tuotot olivat myös miinuksella, eli pitäisi maksaa lisää rahaa jos aikoisi saada jotain takaisinpäin…

  Silloin iski paniikki, oli kiire pelastaa mitä pelastettavissa oli.

  Kaikki muut sijoitukset saatiin pikaisesti pelastetuksi, mutta se kuuluisa hiekkalattiapankki josta mm Wahlroos nostaa muhkeita osakepotteja vuosittain, meinasi lyödä kapulaa rattaisiin ilmoittamalla että vasta vuoden vaihteessa saatte varanne ja sen päivän kurssin mukaan.

  Kun sitten keskustelin vielä kyseisien pankin sijoitusmarkkinajohtajan kanssa asiasta, oli hänenkin aluksi esittämä kommentti vaatimuksiini sama, mutta kun varasin henkilökohtaisen ajan itselleni hänen luokseen ja ilmoitin tulevani lehtitoimittajan kanssa käymään ja tekemään juttua asiasta, niin kelkkapa kääntyikin rajusti.

  Tunnin kuluttua markkinointijohtaja soitti minulla ja ilmoitti että ”varat on siirretty pikamaksuna äitinne tilille, tämän päivän kurssin mukaisella katteella” Joten lehtijuttua ei sitten ollut aiheellista tehdäkään, vaikka toisaalta olisi kyllä pitänyt kuitenkin, sillä niin monelta muultakin paloi elinikäiset säästöt, niinkuin siltä kuuluisalta suomalaiselta tanssinopettajaltakin hieman myöhemmin…toista miljoonaa suli jonkun toisen taskuihin liekkö Bjöörn napannut ne ylimääräisiksi maataloustuikseen?

  Hyväää kuitenkin oli etten antanut periksi pankkiireiden ketkuilulle saatiinpahan pelastetuksi suurin osa Äidin säästöistä, makaamaan pankkitilille . Jossa ne sitten makasivatkin aika pitkään tuottaen vain muutamia satasia Äidille, tai oikeasti verottajalle ja kotihoidon sekä laitoshoidon palkkiokiskureille

  Siis tiedättehän te sen että kun vanhus sairastuu ja joutuu hoitoon, niin hoitokulut määräytyvät kaikkien tulojen mukaan, siis myös pankkikorotkin otetaan yhteiskunnan palvelumaksujen perusteiksi…

  Kun Äiti joutui muuttamaan palvelutalon dementiayksikköön asumaan, ei hänen omakotitalonsa ylläpito ollut enää relevanttia, joten sekin realisoitiin ja rahat laitettiin makaamaan pankkitilille.

  Pankkihenkilö kyllä säästöpankilla, yritti kovasti kaupata turvallista ja kannattavaa sijoitusvakuutusta rahojen turvaksi, vetipä hän siihen senkin seikan että edunsaajat selviävät pienemmällä perintöverolla kun sijoitetaan rahat sijoitusvakuutuksiin.
  Hetken mielenhuumassa pyysinkin lähettämään asiasta prosyyrit sun muut esitteet ja paperit minulle postissa.

  Mutta niitä lueskellessani törmäsin sellaiseen asiaan että aina jonkin kohdan selitys olisi pitänyt katsoa hinnastosta tai sääntökokoelmasta, eikä niitä nyt jostain syystä oltu mahdutettu mukaan kirjeeseen.
  Kun pyysin niitä lähettämään minulle sain vastauksen että” tehän voitte ne itse hakea lähimmä’stä säästöpankista”..

  He hee minäkö haeskelemaan jotain jonka velkaa pyytävän itse olisi pitänyt älytä toimittaa.

  Joten kerroin sijoituspäällikölle, että kun minä olen se jolta rahaa pyydetään lainaksi, niin en minä lähde etsiskelemään papereita ja jos niitä ei voida lähettää minulle, niin ei sitten tipu rahaakaan!

  Ja niin sitä sitten seisotettiin ja makuutettiin rahaa pankkitililla 0,1-1% korolla aina siihen saakka kunnes ne Äidin kuoltua jaettiinperikunnan kesken tasan..

  Mielelläni minä maksoin pari tonnia perintöveroja, kuin että olisin antanut pankkiirien ja muiden strategistien keplotella nekin varat optioihinsa ja tulospalkkioihinsa!

  Noin Summa-Summaarum

  Sanoisin että jos pää toimii ja ymmärtää mitä sijoittaa ja mihin sijoittaa ja osaa valvoa omaisuuttaan itse uskomatta kaikkea mitä ahneet pankkirit selittelee, niin kannattaa sijoittaa

  Mutta jos ei pää toimi, jne… Niin pitäkää rahat pankissa, vaikka nollakorolla!

  Sillä ainakin sijoitusvakuutus, ei nimestään huolimatta ole vakuutus!
  Se vastaa luonteeltaan lähinnä veikkauskuponkia... Jos käy hyvin niin voit voittaa jotain, mutta jos käy huonosti niin miljoonat muuttuvat penneiksi… (( yksi risti kaksi, pennit miljoonaksi (vanha veikkauksen mainos-slougan) ))


  Että Sikäli……

 6. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Sijoittamisesta yleensä, en ole koskaan uskonut pankkiireiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Myös omia aivojaan voi käyttää, vaatii kuitenkin jonkinverran seuraamista ennen sijoituspäätöstä. Muistan kun Pohjola yhtiöt tarjosi minulle mahdollisuutta ns idän sijoituksiin. Silloin oli siellä hitrvittävä nousubuumi. Päätin olla sijoittamatta ne muutamat tuhatmarkkaset joita minulla oli käyttää. Ainoa mikä kaduttaa, myynnissä oli pieni kerrostalokaksio, paikan ja yhtiön tiesin. Remontit tehty, perikunta halusi pikaiset kaupat, rahat olisin saanut. Esteeksi tuli tuttavapiirin äskettäinen kokemus. Olivat saaneet takuuvarmat hyvämaineiset vuokralaiset. Yhtenä yönä puhelin soi: tulkaa katsomaan, paikalla oli poliisi, ambulanssi ja palokunta, paikat kammottavassa kunnossa. Lisäksi toimin joitakin vuosia ammattiisännöitsijänä. Näin joidenkin asuntojen täystuhon, häätöäkin voi vastustaa. Monessa asiassa muutama mätämuna pilaa muiden maineen.

 7. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Tässä taannoin kauan sitten sain ilmaiseksi vakuutusyhtiön osakkeita, oliko se Sampo vai mikä, kun halusi muuttaa yhtiömuotonsa osakeomisteiseksi.
  Ne osakkeet ei mulla kauaa hapantuneet, kun oli ostajia liikkeellä niin myydä päsäytin ne laakista veks.
  Se tuntui silloin oikelta ratkaisulta ja olihan se kivaa kun sai ihan ilmaista rahaa 600 markkaa. Nyttemminhän koko lafkaa ei varsinaisessa muodossaan olekaan kai, tai mistäs tiedän vaikka oliskin jos se vaikka onkin näitä Waalroosin firmoja.. ihan sama…

  Mikähän älynväläys lie sekin ollut että jaellaan rahaa persaukisille, se oli hieman ennen sitä ensimäistä pankkikriisiä. Kai ne suunnitteli että sitten osakkeenomistajilta imetään lisää rahaa kun ollaan menossa konkkaa kohti.
  Mun kohdalla se ei onnannut kun mä realisoin osakkeet heti samatien…
  ………………………………….
  Oli mulla kerran osakehuoneistokin.
  Armeijan jälkeen alkoi tökkimään, kun kotona oli mun huone kaapattu Äidin toimistoksi ja jouduin sitten bunkkaamaan vanhusten nurkissa ,takkahuoneessa. Painoin hulluna hommia Rauma-Repolan Voimalaitoksella Lahdessa. Haalin kaikki ylityöt ja pesänvedot sun muut hyväpalkkaiset paskaduunitkin, että sain kasaan silloin vaaditun 10.000, – markkaa omaa pääomaa. Sitten marssin huoneistomarkkinoinnin toimipisteeseen ja sanoin ”tahtoo oman kämpän” Omaa rahaa oli se kymppitonni, toisen mokoman sain pankista ensisijaista lainaa ja lisäksi nuorimies kun olin niin sain aravan ja vielä aravan lisälainankin.. Ei siinä mitään tehtiin kaupat, ihan uudesta talosta semmoinen 30 neliön yksiö, Hollolan Salpakankaalta Hedelmätarhalta ja uimarantanäkymällä saunasta pääsi pienellä kävelymatkalla uimaan. Ei pöllömpi paikka asustella..

  9 vuotta siinä asustelin mutta sitten kun alkoi iskeä ne kuuluisat lama-ajat päälle, ja olis pitänyt päräyttää aravan lisälaina kertaheitolla takaisin, niin mistäpä sit ykskaks tempaiset 19 tonnia rahaa, kun ei ollut niin ahkerana oltu säästämishommissa.
  Mutta kävi niin hyvä säkä että Hollolan kunta oli deekuasuntoja vailla ja halusi käyttää etuosto-oikeutensa, niin mitäs minä myin pois, varsinkaan kun ei niitä muita ostajia tuolloin ollut.
  Ihan kivat hynät siitä sain.. lainat sain kuitattua pois ja jäi vielä yli 25 tonnia käteen. se oli v -86 aika iso rahasumma. Muutettiin silloisen muijan kanssa Savonlinnaan ja ostin veneen, eikä ihan millaista venettä tahansa vaan ihan kunnon paatin 2,5 x 8 metrisen huvijahdin helevetin isolla sisäperämoottorilla ja monilla muilla herkuilla. Oli sillä kiva kruissailla Saimaan aalloilla varsinkin kun bensa oli silloin vielä kohtuuhintaista, liekkö maksanut jotain 80 penniä litralta silloin 92 oktaaninen? Tosin sadan litran tankilla ei pitkälle päässyt kun kone imi bensiiniä 20 litraa tunnissa eli siis jotakuinkin litran kilometrille.

  Jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä kannattanut ostaa ennemmin vaikka pieni talo Saimaanrannalta, sillä niitäkin oli kaupan tuolloin ihan pilkkahintaan.

  No kerrankos sitä huonoja sijoituksia tekee, toisaalta olihan sentään mukavaakin joskus…

  Sitten kun innostuin perustamaan yritystoimintaa ja ottamaan velkaa, niin alkoikin alamäki. Verottaja hiffasi että tuossapa oiva lypsylehmä ja mätkyjä alkoi satelemaan tuontuosta. Kun siihen samaan syssyyn vielä iski devalvaatio, Vaikka tuolloinen valtionvarainministeri Iiro Viinanen uhosi että jos markka devalvoidaan niin hän eroaa. Muutaman päivän päästä markka devalvoitiin , eikä Iiro eronnut kuitenkaan…
  Mutta kun mulla sattui olemaan valuuttalainaa, niin siitäpä tulikin kallista rahaa yhdessä yössä…
  Konkkaakaan ei voinut tehdä, kun olis pitänyt olla OY ja mulla kun oli vain TMI
  Mikäs siinä auttoi, vaikka yhtäällä imi verta verokarhu ja toisaalla pankkiirit. Veneet piti myydä ennekuin vouti kerkeäisi ulosmittaamaan samoin autot , työkalut ja kaikki muu.. ja mennä raksalle hanttihommiin..

  Niin että kyllä taaskin oli niin kannattavaa, tuo sijoittaminen…

 8. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Juu tarkistelin tuossa tiedostoja ja löysinkin mielenkiintoisen jutun niistä v 88 sammon jakelemista miljoonista osakkeista joita tuolloin jaeltiin vastikkeetta Sammon asiakkaille. Sammon holveissa makaa kymmeniä tuhansia haamuosakkeita tyhjänpanttina. Jos kellä on lunastamattomia lunastusoikeuksia, niin kannattaa pitää kiirettä nyt, sillä tänä vuonna ylimääräinen yhtiökokous kokoontuu ja päättää niiden mitätöinnistä ja taas Nalle kuittaa mittavat haamuosakeoptiot.

  Niitähän silloin 88 läheteltiin merkintäoikeusilmoituksia kaikille asiakkaille kun asiakkaat haluttiin sitouttaa yhtiöön ja maksumiehiksi jos jotain ylimääräistä kulunkia vaikka tulee. Nääs yhtiöiden osakkeenomistajathan sitoutuvat ostaessaan/omistaessaan osakkeita, kuittailemaan myös yhtiön tappioita omasta pussistaan, aina sen verran mitä firmat ilkeävät pyydellä..On toki harvinaista että niin on käynyt, mutta mahdollisuus on että se luotettavakin ja vakavarainen firma joskun kuittauttaa tappionsa osakkeenomistajillaan ja yleensähän se otetaan silloin nk.pienosakkailta ja annetaan sitten niille suuromistajille bonuksina… Luulisin…

  Minäkin olin tuolloin ollut jo jonkinaikaa Sammon asiakas, joten sain siis merkintäoikeusilmoituksen, mutta kun rahalle oli enemmän käyttöä kuin paperilappusille ja oli sellaisia keinottelijoita jotka halusivat ostaa niitä merkintäoikeuksia kovalla hinnalla , niin myin paperin pois, eikä ole kaduttanut kertaakaan…

  En ole enää Sammon asiakas, enkä aio ollakkaan koskaan. Ei varmaan olis kiva sellaisen pankkisalin lattioilla kuljeksia joilla hiekka narskuu saapaitten alla…

  Muutenkin noin niinkuin vakuutuksien kanssa olen tullut huomaamaan että, vakuutusala nauttii erityistä lain suojaa. Vakuutuksen myyjälle vakuutuspetokset ovat sallittuja, mutta vakuutuksen ottajalle ei.
  Mulla oli tässä jokinaika sitten Lähi-Tapiolasta otettu vapaa-ajan tapaturma vakuutus , aattelin että sellaista voisi tarvita, eihän sitä koskaan tiedä jos joskus pihalla kompuroidessaan liukastuu tai kompastuu ja sattuu vahinko..
  Se oli kyllä aivan surkea vakuutus, sillä sitten kun se vahinko oikeasti sattuikin, ei vakuutus korvannut yhtään mitään!
  Kävi nääs niin että olin ollut sairaalassa leikkauksessa, iänkaiken vanhaa olkapäävammaa paikkauttamassa. Oli oikea käsi paketissa ja lastasiteellä kiinni kropassa, täysin toimimattomana. Mutta kun piti talvella taloa lämmittää, niin piti hakea puita liiteristä. No vasen käsihän toimi ja jalat, ja pääkin pätkittäin.. Tulin liiteristä iltahämärissä vasemmassa kädessäni roikottaen puunkantotelinettä, ja perskeles kompastuin pihalla ja kaaduin ja tietysti sen oikean kipeän käden päälle. Koski ihan perkeleesti ja vielä seuraavanakin päivänä vieläkin enemmän.
  Kun sitten soittelin vakuutusyhtiöön neuvoja kyselläkseni, niin minulle kerrottiinkin ;”ei korvata vahinkoa, koska olette olleet leikkauksessa ja käsi oli jo valmiiksi viallinen” voi vittu mä aattelin…
  Seuraavalla viikolla sanoin ylös kaikki vapaehtoiset vakuutukseni Lähi-Tapiolasta jättäen vain lakisääteiset ja pakolliset vakuutukset voimaan jotka nekin olen siirtänyt muualle aikaa myöten..

  Ei siinä onneksi kovin pahasti käynyt siinä kompuroinnissa, mitä nyt hauisjänne katkesi ja jouduttiin uusintapaikkaukseen hetikohta, semmoinen pieni kolmentonnin vahinko vaan. Olishan siinä voinut käydä pahemminkin…..

  Pohjolasta onnistuivat kyllä myymään mulle viimesyksynä, jonkin kummallisen toimeentuloturva nimisen vakuutuksen. Kun se myyntihenkilö soittia ja ummet-lammet lupailtuaan sai mut uskomaan että mä itseasiassa saan enemmän rahaa op-bonuksina kuin mitä maksan siitä vakuutuksesta. Niin menin sitten ottamaan sellaisen.
  Nyt kun tuli uusi lasku niin hinta oli pompannutkin jo kolminkertaiseksi.. aika kiva, enää ei tienatakkaan sillä…
  Mulla oli jo pitemmän aikaa mielessä askarruttava asia ko vakuutuksen suhteen ollut ja ryhdyinkin oikein suurennuslasin kanssa lukemaan vakuutusehtoja. Esimerkiksi tälläinen kohta iski silmään. ” Jos tapaturman seurauksena, lääkäri toteaa työkyvyttömyyden ja pysyvän haitan, vakuutuksesta maksetaan kertakaikkinen korvaus edunsaajalle tai vakuutuksen ottajalle” ??
  No joo hieno homma muuten, mutta… Kun lääkärit ovat jo kymmenisen vuotta sitten todenneet minut työkyvyttömäksi ja pysyvän haitan omaavaksi lähes 100% invaliidiksi. Niin minkälainenkohan haitta minulle pitäisikään syntyä tapaturman seurauksena, että tästä vielä invaliidimmaksi tulisin ?
  Olin sitten maksanut ihan taaskin turhasta, sillä näin tk-eläkeläisenä menin ottamaan vakuutuksen joka oli suunniteltu työmuurahaisille..
  Kyllä monesti on mielessä käynyt että paras ja halvin vakuutus on HUOLELLISUUS ja henkivakuutukseksi käy parhaiten se että syö säännöllisesti hyvin, joten säästin senkin vakuutusmaksun sanomalla vakuutuksen irti vakuutuskauden loppuun mennessä ja ostanpa silläkin jotain hyvää ja terveellistä ruokaa… Tai vaikkapa pari pulloa kossua… siitäkin saa paremmat bonusprosentit ja ihan suoraan päähän…

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Terve kuningasjätkä,

   ihan hauskaa juttua vakuutusyhtiöistä.

   Varmaan tarkistelet miten tarkkaan juttusi luetaan tällä lauseellasi: ”Nääs yhtiöiden osakkeenomistajathan sitoutuvat ostaessaan/omistaessaan osakkeita, kuittailemaan myös yhtiön tappioita omasta pussistaan, aina sen verran mitä firmat ilkeävät pyydellä.” Onneksi kappale loppuu: Luulisin…

   • avatar kuningasjätkä sanoo:

    No, kun olen joskus lueskellut ihan huvin vuoksi ja urheilun kannalta, osakeyhtiöiden sääntöjä ja niitä koskevia lakikokoelmia, niin siellä oli jossain pikkiriikkinen maininta, että osakkeenomistajilta voidaan pyytää tarvittaessa lisätilitystä osakkeitansa vastaavaa määrää noudatellen, yhtiön tarpeiden ja tappioiden minimomiseksi tai vaikkapa konkurssin uhatessa tms… Siksi kirjoitin ”Luulisin” kun ihan en voi varmaksi vannoa että asia on niin, niinkuin sen ymmärsin…

    Jospa joku ekonomi, merkonomi tai reipas poika niinkuin vaikkapa sinä Kari Ilkkala, joka tunnut asiasta jotain tietävän, valistaisit viisaudellasi meitä tyhmiä, miten sen asian kanssa oikeasti onkaan? Niin ehkäpä mekin sitten tietäisimme emmekä vain luulisi ? Ehkäpä saattaisi käydä niin että kun avaat tietoisan kirstusi, hälvennät epäluuloja ja hyvinkin monet neuvoihisi tyytyväiset ryhtyvät kilpaa soijoittamaan eläkesäästöjään maineikkaiden suomalaisfirmojen osakkeisiin.. Tiedä vaikka tekosi vuoksi viimeistään Suomi saadaan nousuun, ilman KIKYäkin. Saatat jopa saada elinkeinoelämältä jonkinlaisen kannustuspalkkionkin, ennakkoluulojen hälventämisen edistäjänä? Kukas sen tietää jos vaikka pääsisit joskus Suomen presidentiksikin, ja kansalaiset elättäisivät sinut lopun elämääsi…..

    ****************************

    Asiasta neljänteen……………..:

    Tuo jutun alussa mainittu 28 vuotias guru , lyö jälleen vettä lisää myllyyn ja kertoilee satuja jälleen Iltasanomien sivuilla, että hänpä se kykenee tuplaamaan 500 euron sijoituksenkin ihan tuosta vaan.

    Tosin jutun mukaan siihen menee aikaa 10 vuotta. No sehän ei sitten tee kuin 50 korkoa vuodessa ja siitä viidestäkympistä tietenkin valtio jälleen tekemättä mitään kuittaakin 15 euroa veroina…

    Ekonomisti-professorit kuitenkin samaisessa jutussa toppuuttelevat poikasta ja sanovat niinkuin minäkin sanoin jo aikaisemmin samaan tyyliin, että kyseinen sijoitusmuoto on lähinnä veikkauskupongin jättämiseen verrattavissa oleva toimi. (jos menee hyvin niin tulee tuplat jos ei niin vain kuitti!


    Että Sikäli…….

    • avatar Kari Ilkkala sanoo:

     OYL 1 luku 2 §
     Oikeushenkilöllisyys ja osakkeenomistajan rajoitettu vastuu

     Osakeyhtiö on osakkeenomistajistaan erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä.

     Osakkeenomistajat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön velvoitteista. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä osakkeenomistajan velvollisuudesta suorittaa erityisiä maksuja yhtiölle.

     Osakeyhtiölain nestorit Juhani Kyläkallio, Olli Iirola ja Kalle Kyläkallio:
     Osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen ei edes saa ottaa määräystä, joka asettaisi osakkeenomistajat välittömään vastuuseen yhtiön velkojaa kohtaan osakeyhtiön velvoitteista.
     Normaalitapauksessa osakeyhtiön osakkeenomistajat eivät ole myöskään siten välillisesti vastuussa yhtiön velvoitteista, että he olisivat osakkeidensa merkintähinnan maksettuaan velvollisia antamaan yhtiölle lisävaroja, jotta yhtiö selviäisi velvoitteistaan.

     Jossakin harvain omistajain yhtiössä voinee olla yhtiöjärjestyksessä määräyksiä erityisistä maksuista yhtiölle. Pörssiyhtiössä ajatus on mahdoton.

     Ole hyvä, teen kirjahyllyyn tilaa pystille, kiitos etukäteen.

     • No hienoa!

      Nythän me tyhmät tiedämme asian!

      Minun luuloni ei ollut siis tiedon väärtti. Hyvää asiassa oli että tulin maininneksi…

      Reipas poika
      , Kari Illkkala on asian meille nyt, monin sanoin tiedottanut.
      Nyt siis voimme vapain mielin sijoittaa eläkesäästömme kaikkialle!

      Todella lohduttava tieto!

      Mutta kuka sen takaa että nyt sijoitustemme kohteena oleva luotettavalta tuntuva suomalainen yhtiö ei myy osakekantaansa jollekin homofirmalle joka antaa kenkää koko suomalaiselle henkilöstölle (vrt.Nokia) ja siirtää toimensa kiinaan, vietnamiin, surinamiin, intiaan tai johonkin muuhun deekumaahan, josta rahat eivät palaudu koskaan piensijoittajille?
      Vielä hassumpi juttu olisi että joku firmanomistaja lähettää koko kapitaalinsa jonnekin Afriikan sademetsään jonkun neekerikuninkaan leskelle ja osakesäästäjät nuolevat näppejään nälissään kituuttaessaan korkeitten hoitomaksujensa riuduttamina pöpilöissä joita köyhä suomi vanhuksiksi muuttuneiden kansalaistensa turvaksi rakentelee entisiin homekouluihin ja käytöstä poistettuihin arvauskeskuksiin..?

      Mutta tiiäkkö mitä Kari? Niinkuin monet muutkin persus-suomalaiset, sä lienet myöskin niitä tosikkotyyppejä, jotka suuttuvat pienestäkin virneestä kansalaisen suupielessä?

      Mutta jatka samaan tyyliin vaan, kyllä me ….. jo persut tunnetaan! Jos emme muusta niin siitä että Guggenheim ei saa rahaa, muusta viis…kaikki muut painetaan villaisella, kunhan tämä sääntö pitää….

      Olisiko tähän asiaan antaa tyhjentävää selvitystä, ennen kuin sitä pokaalia aletaan koristelemaan ja kirjailemaan?

      p.S. pokaali on jo valmiina odottamassa, tekstiä vielä sorvataan…

      Että Sikäli….

      • avatar Kari Ilkkala sanoo:

       No mutta kuningasjätkä,

       tottakai me molemmat jatkamme samaan tyyliin, kummallakin on brändi varjeltavana.

      • avatar kuningasjätkä sanoo:

       Onpahan se kai niinkin… luulisin..

 9. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Sijoittajaguru, löysi jostain per***tään nuoleskelevan professorin, joka hienosti laski kuinka jo kahdenkympin kuukausittaisella sijoituksella tehdään kymmenessä vuodessa huimat tuotot.

  Iltapäivä- ynnä muut hupilehdet herkuttelevat nyt ajatuksella , että kuka tahansa voi rikastua…

  10 vuotta, 20 euroa kuussa ja 7%tuotto-olettama tuottaa laskelmien mukaan jopa kokonaisuudessaan 3300 euroa….

  Hei-Hei-Hei.. lasketaanpas uudestaan:

  20 euron kk sijoituksella. Säästöön kertyy kymmenessä vuodessa 2400 euroa, mutta kokonaistuotto on vain noin 924 euroa tuon esitetyn 7% tuotto-olettaman pysyessä muuttumattomana.

  Tuosta tuotosta kun lasketaan pois palkkiot salkunhoitajalle =X euroa

  ja pääomaverot valtiolle-30% = 277 euroa.

  Nettotuotto, siis ilman pääomakertymää, on siis vain maximissaan alle 500 euroa!

  Ja kun inflaatio on laukannut kymmenen vuoden aikana huimaa vauhtia niin pääomastakin on sulanut lähes 1/5 osa joten lopullinen nettotuotto, pääomatappioineen, painuukin jo miinukselle!

  Onkojan se sijoittaminen niin kannattavaa sittenkään?

  No onhan se ainakin pankkiiriliikkeille ja salkunhoitajille!
  Siksihän siitä niin suurta meteliä pidetäänkin…

  Mutta nyt taitaakin olla niin että on sijoittajagurulta ja professorilta mennet puurot ja vellit sekaisin…
  Jos puuroon lisätään vettä saadaan velliä, mutta nälkä ei lähde vellillä paremmin, koska ravintoarvot ei muutu puuroon nähden !

  Ikäänkuin Että Sikäli……………………

  • avatar Jeps juu sanoo:

   Mitään palkkioita ”salkunhoitajalle” ei tarvitse maksaa, jos ei välttämättä halua. Monet välittäjät tarjoavat ilmaisen säilytyksen osakkeille, jolloin maksat vain pienet välityspalkkiot kaupoista. Toisaalta rahastojakin saa nykyään minimaalisilla 0-0,5 % hallinnointikuluilla. Ja tuotosta maksat veroa vain osingoista ja myynnin yhteydessä myyntivoitosta, et suinkaan laskennallisesta arvonnoususta. Osinkovero pitää tietysti huomioida, mutta 7 % tuotto verojen jälkeenkin ei ole mitenkään mahdoton – taitaa olla aika lähellä pörssin pitkän aikavälin keskiarvoa. Muutenhan tuo on pelkkä mekaaninen laskutoimitus oletusarvoilla, jotka jokainen tietysti valitsee oman mielensä mukaan.

   Kun tuolla aiemmin mainitsit omistaneesi joskus Sampoa, niin sen firman sivuilla näkee oikein laskurin kera, mitä osake on vuosien mittaan tuottanut. Tosin valitettavasti tuo laskuri ei osinkoveroja ja välityspalkkioita huomioi, joten osinkojen uudelleensijoittamisen tuoma hyöty on esitetty aika reippaasti yläkanttiin. Kesästä 1989 lähtien osake on tuottanut pelkkää arvonnousua 986 % eli keskimäärin 9 % vuodessa. Lisäksi on maksettu niitä osinkoja…
   http://www.sampo.com/fi/osake/kokonaistuottolaskuri/
   http://www.sampo.com/fi/osake/osinko/

   • avatar kuningasjätkä sanoo:

    No voi vitsi minkä kultakaivoiksen torppasin jo ihan alkumetreille…

    Harmin paikka etten tuolloin vielä osannut ennustaa, mitä tulee tapahtumaan melkein kolmenkymmenen vuoden päästä, että melkein tuhannen prosenttia kertyy niillä ”ilmaiseksi” saaduilla kympeillä..

    Toisaalta siteä ei silloin työttömänä ollessa ajatellut muuta kuin että mistähän saisi jokapäiväisen leivän jolla hankaisi kurkkua, niin että selviäisi seuraavaan viikkoon kun armonpaloja taas satoi laariin…

    Harmittaa näin jälkikäteen että se pitkällinen lama-aika sattui juuri silloin kun minullakin olisi ollut paras työura-aika. Siitä saan nyt maksaa pikkuriikkisen eläkkeeni määrässä, kun tuloista puuttuu viidentoista vuoden pätkä. rahassa tou olis tehnyt noin puolimiljoonaa mummonmarkkaa, silloisilla tuloillani.

    Mutta toisaalta, opinpahan tulemaan toimeen vähemmällä krääsällä, keräillen sitten sitä mitä muut heittelivät pois. Lopulta homma meni niin etten enää kaivannutkaan työelämään, kun vapaus maistui niin hyvältä… Ei tarvinnut aamuviideltä herätä ja ruveta vääntämään eväitä pakkiin ja lähteä aamukoleissa keleissä kylmällä autolla vääntäytymään raksalle..

    Nytkö pitäisi sitten antaa rahansa yrityksille, jotka eivät tuolloin välittäneet minusta ja muista tippaakaan….. Ehhehehei! Satsaan mieluimmin vain ihan itseeni….

Jätä kommentti

css.php