Palaanpa varsinaiseen aiheeseeni, josta Bloginikin nimensä on saanut!

 

 

Jo jonkin aikaa seikkailtuani , vaikka millaisten aiheiden parissa on jälleen tullut tietooni ,monen eri reitin kautta, mm. Itä-Häme lehdestä ja sitten Hallinto-Oikeuden toimittamasta viikkotiedotteesta vk 39. ,

Nyt tässä kaikille kiinnostuneille;

Hartolan Vesiosuus-Kuskuntia koskettava juttu, josta on ihan pakko kirjoittaa tiedoksi, että muutkin vesiasioiden ja sopimusneuvottelujen syövereissä punnertavat lukijani saisivat hieman toivoa synkältä näyttävään tulevaisuuteen!
Luulinhan minä jo että Itä-Hartolan Vesiosuuskunta-juttu oli jo kuollut ja kuopattu ja Hartolan Kuningaskunnan lakien mukaan hoidettu ketkuilleen vaikka kuinka.

Mutta kun luulo ei ole tiedon väärtti, niin tässä tosiasioita tilanteesta nyt;

Kuningaskunnan itselaaditut lakipykälät kun nyt ei oikein toimineetkaan, niinkuin oli ilmeisesti tarkoitus.

Hämeenlinnan Hallinto-Oikeus oli erimieltä kunnallisketkujen kanssa siitä kuka maksaa konkursiin mennen I-HVokin velat.
Hartolan kuntahan ”viisaudessaan ” antoi aikanaan suurpiirteisesti laadittujen suunnitelmien jälkeen I-HVokille omavelkaisen takauksen vesiosuuskunnan parin miljoonan euron pankkilainaan Nordea-pankista.
Vesiosuuskunnan tuolloisten optimististen arvailuihin perustuvien laskelmien mukaan, vesihankkeeseen piti liittyä jopa 4-5 sataa kotitaloutta. Siitähän ei tosin tehty mitään mielipidekyselyjä etukäteen, vaan kaikki perustui olettamuksiin.

Olettamuksiin perustui sekin että kunnan päättäjät arvioivat että kyllähän vesiosuuskunta maksaa velkansa suitsait, eikä tarkistellut mitenkään laskelmia tai edes suunnitelmia.

No toisin vain kävi.

Kun I-HVokin alueen kotitalouksille selvisi että esim. 8000,- euron arvoiselle kiinteistölle pitäisi kustantaa yli kymppitonnin vesi ja viemäriliittymä, niin halukkuus liittymiseen meni nolliin.

Siitäkään huolimatta ei monelle syntynyt kiinnostusta asiaan, vaikka kuinka kunnan taholta annettiin ymmärtää että kiinteistöjen arvo nousee, sillä kansalaiset varmaan ymmärsivät että ainoa arvo mikä nousee on kiinteistöveroarvo?

Kaikkian lähes varmana pidetyistä 4-5 sadasta liittyjästä saatiin kasaan ehkä noin aluksi 50 liittyjää.

No jo ihan O-Ojalan laskuopin mukaan tuollaisesta yhtälöstä ei synny kuin konkurssi, ja sehän siitä sitten tulikin.
Hartolan kunta oli antanut Nordea-pankille IHVOKIN lainasta omavelkaisen takauksen, taikka oikeastaan vain periaatepäätöksen takauksen hyväksynnästä valtuustossa…??

Itseasiassa kunnan johtohemmot ja nimenkirjoittajat eivät koskaan fyysisesti allekirjoittaneet takauspaperia, siitä huolimatta Nordea livautti rahat osiuuskunnan tilille , edelleen jaeltaviksi mitä minnekin.
Tämä naurettavanlaatuinen takausepisoodi selvisi sitten vasta kun Nordea alkoi vaatimaan kunnalta rahojaan..
Aluksihan kunta aikoi ja yritti pakoilla vastuutaan ettei maksa kun ei ole nimiäkään papereissa, mutta rahamaailmalta kaikunut viesti ”parempi olis maksaa jos aikoo uusiin lehmäkauppoihin saada jostain rahotusta” osui ja upposi kunnallispäättäjiin, ja niinpä kunta maksoi velat pois.

Seuraava episoodi sitten alkoikin sillä että tietysti kunta lunasti halppishintaan putket ja pömpelit vajaalla 50 kiloeurolla vesiosuuskunnalta ja alkoi vaatimaan entisiltä jäseniltä ja liittyjiltä liittymismaksuja uudelleen jo entisten maksujen lisäksi.

No tämähän ei tietenkään passannut entisille vesiosuuskuntalaisille, vaan hepä laittoivat joukkovalituksen Hämeenlinnan Hallinto-Oikeuteen vetämään.

Hartolan päättäjät hätääntyivät totaalisesti asian saamasta käänteestä ja löivät päitään yhteen kiivaasti miettien mitenkäs tästä uudesta pälkähästä päästäisiin jälleen..
Keksittiin ovela juoni, josa väliaikaisella sopimisella houkutellen, pelotellen jopa hieman uhkaillenkin ja suoranaisesti huijaten saatiinkin muutama hätähousu menemään lankaan ja sopimaan porukan ohi asiat kunnalle edullisella tavalla. Itseasiassa porukka hätäpäissään allekirjoitti sopimuksen jota ei oltu edes keksitty mikä se tulisi olemaan..

Siitä huolimatta enemmistö VOK-porukasta pysyi tyynenä odotellen Hallinto-Oikeuden päätöstä joka sitten nyt viikolla 39 saapuikin vihdoin ja viimein , tuoden entisille vesiosuuskuntalaisille ilosanoman ja Hartolan kaikille kuntalaisille lisää maksettavaa, ainakin oikeudenkäyntimaksun verran…
Hävinnythän yleensä kulut maksaa..

***************************************
Ote Hallinto-Oikeuden internetsivuilta:
HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUS
Kirjaamo
puh. 029 56 42210
Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
s-posti hameenlinna.hao@oikeus.fi
http://www.oikeus.fi/hallintooikeudet/hameenlinnanhallinto-oikeus
Hämeenlinnan hallinto-oikeuden viikolla 39 antamia päätöksiä.
Halutessanne voitte tilata päätöksiä hallinto-oikeuden kirjaamosta.
…………………………………………….

Hallinto-oikeuden päätös:
Antopäivä: 26.9.2016 Päätösnumero: 16/0745/3

Valituksenalaiset päätökset: Hartolan kunnanvaltuuston päätökset 4.5.2015 §:t 21 ja 26 sekä
15.6.2015 § 37

Asian kuvaus: Hallinto-oikeus kumosi kuntalaisten valitusten johdosta kunnanvaltuuston päätökset
4.5.2015 §:t 21 ja 26, joilla valtuusto oli päättänyt Itä-Hartolan vesihuollon alueen vesihuoltomaksujen
perusteista.
Päätöksentekoa oli edeltänyt Itä-Hartolan vesiosuuskunnan konkurssi sekä kunnan ja konkurssipesän
välinen vesihuoltoverkoston kauppa.

Hallinto-oikeus kumosi valitusten johdosta myös kunnanvaltuuston
päätöksen 15.6.2015 § 37 siltä osin kuin se koski Itä-Hartolan vesihuollon taseyksikön perustamista
ja sen aloittavan taseen hyväksymistä.

*****************************

Nytpä sitten seuraava kysymys kuuluukin että, joutuvatko nämä muutamat hätähousut toimimaan kesken käsittelyn sopimansa erityis-sopimuksen mukaisesti, vai raukeaako heidänkin sopimuksensa tämän oikeudellisen päätöksen myötä?

Luulisinpa ettei raukea, vaikka mistäpä mä sen tiedän.

Voi olla että nyt kävi taaskin niin kuin sananlaskukin jo sanoo; ”Hätäillen syntyy vesipäitä mukuloita

Mutta noin ihan henkilökohtaisesti toivon, ettei tämä edellä mainittu kauhuskenario kuitenkaan toteudu, sillä sehän tarkoittaisi sitä että taas joutuu yksi kansanryhmä eriarvoiseen asemaan lain ja oikeuksien edessä, eikä yhdenvertaisuuslaki heidän kohdallaan taaskaan toteudu!

Mutta tunnettu tosiasiahan on että Hartolan ”leikkimielisessä kuningaskunnassa” kaikki on mahdollista..

*************************************

 

 

Että  Sikäli……1533871

Jätä kommentti

css.php