Vastinetta blogikirjoitukseen: ”Aktiiviset vievät kesätyöpaikat! ”(Kirjoittanut jussimoko · 5.3.2017 8:30 )

 

Koska nyt jostain syystä allamainitun elämänohjeen kirjoittaja ei ole halunnut viestiään kommentoitavan, vaan on sen jostain pelkotilastaan johtuen estänyt, esimerkiksi että kommentoitsijat vaikkapa häntä riistäjäkapitalistiksi tai orjapiiskuriksi alkaisivat haukkumaan julkisesti, aiheettakin ehkä?

Niin kopioinpa tekstin tänne omalle palstalleni ja tiedustelen, onko halukkaita lähettämään kommentteja tänne.

Sana tässä aiheessa vapaa, kaikki kommentit olivatpa ne millaisia tahansa ja keneltä tahansa julkaistaan muuttelemattomina ja myöskin ärräpäät hyväksytään!

Sana siis on nyt vapaa, mutta koettakaapa nyt kuitenkin pysyä asiassa, ja tarpeettomasti loukkaamatta tätä hienoa tekstiä kirjoittaneen yrittäjän mieltä tai kunniaa!

Allekirjoittanut ei vastaa toisten kirjoittamista vittuiluista, mutta tallentaa ne kuitenkin visusti sähköpostiinsa. Sähköpostiin tallennettuja tietoja ei käytetä muutoin kuin siinä tapauksessa että allekirjoittanut joutuu kuseen toisten kirjoittamista teksteistä.

”Lainaus alkaa:—-
*******************************************************************************
Aktiiviset vievät kesätyöpaikat!

Kirjoittanut jussimoko · 5.3.2017 8:30 · Jätä kommentti

Tuhannet nuoret kamppailevat parhaillaan sen suuren kysymyksen äärellä, miten ja mistä voisi saada kesätöitä. Ongelma ei ole vähäinen, sillä juoksutytön ja -pojan tapaiset matalan kynnyksen työt ovat kadonneet Suomesta. Likimain kaikkiin tehtäviin vaaditaan jokin perusosaaminen ja sen lisäksi hygieniapassi, työturvallisuuskortti, tulityökortti tai jokin muu kortti. Missä ovat hotellien piccolot? Eivät ainakaan maakuntien hotelleissa. Hotellin piccolona minä joskus 15–17-vuotiaana sain arvokasta työkokemusta!

Tärkein viestini kesätyöpaikasta haaveilevalle nuorelle on: Ole aktiivinen! Aktiiviset nimittäin vievät kaikki työpaikat. Jo peruskoulun TET-harjoittelupaikkaa hakiessa kannattaa miettiä, missä haluaisi olla kesätöissä. Hoitamalla TET-jakson hyvin varmistaa itselleen kesätyön. Ilman suhteita tai kokemusta, pelkällä nettihakemuksella, ei kesätyökisassa pääse edes mitalisijoille.

Toinen viestini on: Ns. paskaduuneja ei olekaan! Ensimmäisissä kesätöissä tärkeintä eivät ole elämän sisältö ja raha, vaan se pääoma, mitä työkokemus tuo. Kannattaa tarttua kaikkiin tarjolla oleviin mahdollisuuksiin kuten kesätyöseteliin, Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmaan, naapurin perheen tarvitsemaan lapsenvahtiapuun. Mikä tahansa on parempi kuin ei mitään.

Kolmas viestini on: Ensin työ, sitten huvi! Olen laskenut, että jos nuoren ennakonpidätysprosentti on nolla, hän tienaa ajokorttirahat tekemällä 22 työvuoroa. Mutta päästäkseen tekemään työvuorot pitää olla käytettävissä! Kesäaamuna kutsu töihin saattaisi tulla samankin päivän työvuoroon, mutta niitä ei saa, jos festarit, parin viikon lomamatka tai viikonlopun mökkeily ovat tärkeämpiä kuin työ.

Neljäs viestini on: Mene työnantajan saappaisiin! Tee valinta helpoksi kertomalla hakemuksessasi kunnon syy, miksi haet kyseistä työpaikkaa. Hyviä syitä voivat olla seuraavat: ”Tavoitteeni on hakea opiskelemaan alaa.” ”Yrityksenne arvot ovat samanlaisia kuin omat arvoni.” ”Yrityksenne toimiala kiinnostaa minua, ja olen saanut hyvää palautetta aiemmissa asiakaspalvelutehtävissäni.”

Tällä hetkellä pulaa on erityisesti ravintola-alan osaajia. Myös kaupan alalla työtä on tarjolla runsaasti.

Työtä kyllä löytyy – mutta pitää olla on aktiivinen!

Jussi Miettinen

yrittäjä
**********************************************************************************
Lainaus päättyy ! ”

Itse aloitan, mahdollisen keskustelun lisäämällä erään tärkeän seikan jota, yrittäjä Miettinen ei laittanut ohjeisiinsa itse..!.

 

Kesä ja yleensä työpaikan hakija muista nämä asiat ainakin!

Kun haet kesä- tai työpaikkaa yleensä, älä koskaan etukäteen kysy paljonko saat palkkaa!
Sellainenhan ei nykymaailmassa ole relevanttia. Se voi vaikeuttaa mittavasti paikansaantiasi!, Sellainen hakija joka on kiinnostunut ensitöikesseen palkastaan, ole toivottu työläinen!
Kesä- tai nuorisotyöläinen yleensä asustelee kotona, jossa äiti pesee pyykin, maksaa vuokrat, puhelin-ja nettilaskut ja laittaa ruuat pöytään, joten palkkahan on sivuseikka, eihän sillä tarvitse elatustaan kustantaa. Näin ajattelee myöskin yrittäjä, sillä hänhän tietää asian !

Joten älä tee sitä virhettä että olisit aktiivinen tietämään kuinka paljon kesäduunistasi tienaat. Älä edes sitä saatko palkallasi kustannettua sen ajokortin, vai joudutko vippaamaan äidiltäsi tai hakemaan toimeentulotukea KELAlta, jotta ehkä normityöläisenä tulisit toimeen pikkiriikkisellä vapaudenmenetyskorvauksella jota yrittäjä sinulle säälistä antaa..

Sillä saathan arvokasta kokemusta ensimäisistä työsuhteistasi, ja sehän on pääasia, eikös vaan!
Useinkin palkka voi olla pieni, jopa minimitasoa tai allekin, eihän joku köyhä yrittäjä voi maksaa liian suurta palkkaa aloittelijalle, saati sitten muillekaan jotka jo paskaduunit ovat oppineet tekemään,suhtkoht tyydyttävästi .

Sitten seuraavissa työpaikoissasi joskus, jos sellaisen joskus tulevaisuudessa saat., voit ehkä pitää tämänkin kokemuksesi mahtavana meriittinä, uusia töitä hakiessasi.

Muista silloin mainita siitä, että ”olen minä ennekin ilmaiseksi töitä tehnyt”!
Muista tämä visusti, että: Ole nöyrä ja ahkera työssäsi ja vaikka tilisi olisi kuinkakin pieni, älä valita….!
Sillä ei sinua ole palkattu toihin siksi että rikastuisit, vaan siksi että saisit arvokkaita yhteisöllisiä kokemuksia, elämäsi matkalle evääksi…

Ja muista vielä tämä neuvo: Älä koskaan liity mihinkään työläisjärjestöön tai työttömyyskassaan tai jos liitytkin älä ainakaan pyydä työnantajaasi maksamaan tilistäsi puolestasi maksujasi, maksa ne mieluuten ihan itte.
Työnantajasi mielestä tekisit kaikkein oikein mikäli astuisit yrittäjän saappaisiin tässäkin asiassa ja liittyisit mieluummin kokoomuksen jäeseneksi.
Muista aina vanha sananlasku, ”kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”

Ja kun työläisten ongelmista ja palkansaajien pienistä tuloista ja eläkkeistä tai sosiaalietuuksien viipumisestä puhutaan tai kirjoitetaan somessa, niin sulje korvasi , silmäsi ja kaiva omaa napaasi että se ainakin kiiltäisi ja olisi puhdas nöyhtästä jota raappahousuistasi irtoaa!

Jotta voisit todistaa maailmalle että kuljet yrittäjien saappaisiia ja housuissa!

 

Että Sikäli

 

 

3 kommenttia artikkeliin “Vastinetta blogikirjoitukseen: ”Aktiiviset vievät kesätyöpaikat! ”(Kirjoittanut jussimoko · 5.3.2017 8:30 )”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Aktiiviset vievät kesätyöpaikat, kuitenkin saamme jälleen kuulla, että mansikka- ja marjapelloille on jouduttu rahtaamaan työntekijöitä Siperiaa myöten. Ei nykynuori alistu konttaamaan sipulipellolla niinkuin minä aikanaan, kun ei muuta ollut (olin jo yli 15-vuotias). Muistaakseni tili oli kohtuullinen, mutta kun meni 3 kk päästä saunaan, haisi koko sauna sipulille. Homma oli, että sipulin naatit ”listittiin” korin reunassa olevaa vesuria vasten.

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Marjanviljelijän näkökulmasta asia saa vähän toisenlaisen totuuden.
  Nykyinen maatalous-EU-byrokratia vaatii jotta on oltava jo edellisvuoden loppuun mennessä esittää mistä saa poimijat tulevana suvena pelloillensa. Tähän rakoon tulevat apuun tavallansa ”ammattivälittäjät” jotka usein itse ovat olleet edellisvuosija jo hommassa mukana ja luoneet suhteet suoraan vijelijöihin. Kuka koululainen on valmis jouluna päättämään missä pellolla on tulevan suven? Päättämään myös niin jotta pysyykin siellä koko sesongin ajan. On varsin yleistä jotta kolmantena päivänä ei sitten enää saavutakkaan kun on tultuna kipeiksi ja ferstaritkin alkaa.
  Oma nuorisomme on itse pilannut työmahdollisuutensa mansikanpoiminnassa.
  Ulkomailta tulijat, joita olen tavannut Hämeenkosken mansikkamailla ovat yleensä koululaista vanhempaa naispuolista väkeä. On motivaatiota tehdä ja jaksetaankin vaikka pitenpääkin päivää. Kesän aikana on saatava jotain kotiinviemisiksi lapsille ja perheelle.

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Se kun tuo mansikka ja marjamaahomma on yleensäkin urakkapalkallatehtävää hommaa, siinä on tietty hinta korille tai laatikolle, saapa olla aika näppäräsormistaan ja notkea selästään että pärjää, kun viljelijä ottaa mahdollisimman monta poimijaa että sensongin aikana kaikki marjat saadaan joutuin talteen..

   Vähän samaan tyyliin menee tää kaupparatsujen provikkapalkkahomma, saat palkkasi siitä kuinka paljon myyt ja maksat kulusi itte. sitten noin esimerkiksi. 10 000 tuotteen myyntiin otetaan sata myyjää, sillä konstiilla firma varmistaa että tavarat saadaan myydyksi tehokaasti, mutta yksittäinen myyjä ei siinä hommassa paljoa tienaakaan!

   Kokemusta on nimittäin, osittain molemmista hommista, provikkapalkkaisena mansikan ja roinan myyjänä.

   En voi suositella hommaa kenellekään.

   Näyttäähän se kivalta, kun sopparissa lukee että saat usein ylihinnoitellusta tavarasta hinnasta 22% jokaisesta myydystä ja maksetusta tuotteesta, mutta kun siitä päältä itse maksat autokulut yöpymiset ynnä muut ja jos annat alennusta tuotteesta yhtään , niin sekin näkyy omassa tilipussissasi.

   Sitten jos vielä käy niin että ostaja peruukin ostoksensa, niinkuin se kauppalakien mukaan on mahdollista, niin ei penniäkään heru provikkaa, mutta kulut silti siitäkin kaupasta maksat itte.

   Niin että sopii miettiä kannattaako lähteä pelkällä provikalla hommiin?

   Moni saattaa altistua houkutukseen että alkaa tekemään provikkamyyntityötä yrittäjäpohjalta, haalien useita myyntikontakteja eri firmoilta, siinä uskossa että yrittäjänä leipä lavenee?

   Saahan yrittäjä vähentää kulunsa tuotostaan, mutta kyllä se viimekädessä on verottaja ja yrittäjäin eläkevakuutusyhtiöt, jotka parhaan potin hommasta nappaa.
   Ja kamalasti on kaikenlaista valvontailmoitusta ja vuositilitysraporttia väännettävä koko ajan, maksettava alvit, belvit, celvit ja veroennakot.. ja ehkäpä vuoden lopussa harkinnalliset veromätkytkin? !

   Ei ollenkaan kivaa…kokemusta on siitäkin!
   Viimeisimmästä kokemuksesta asiassa v:lta -91 jäi palkaksi vain 50.000 fim velkaa, joka johtui osaksi siitä että ottamani valuutta velka muuttui todella kalliiksi, kun yhden yön aikana markan devalvoimisen takia, korkomenot ja velan päämomakin lähes tuplaantui.

   Velkani sain maksettua henkilökohtaisen velkasaneerauksen saatuani vasta vv. 2007-2012.

   Niin että älkää hyvät nuoret uskoko näitä TE- ynnä mitten keskusten konsulttien höpinöitä siitä että oman työ-yrityksen perustaminen jotakin kannattaisi!

   Vaikka ihan minkälaiset starttirahatkin saisitte, kyllä ne aikaa myöten lypsetään takaisin moninkertaisina!

   Kannattaa ainakin perustaa se firma viroon, sillä tuntuu olevan hieman parempi tämä valtio-verottaja-yrittäjä suhde!

   Että Sikäli…

Jätä kommentti

css.php