Lisää kaivosjäteliemiä luvassa, Kainuun korpilampia rikastuttamaan!

Sotkamo Silver kairasi 1 460 metriä – tutkimustulokset lupaavia

Kaivosyhtiö Sotkamo Silver aikoo avata ensi vuoden lopulla Kainuuseen Suomen ensimmäisen hopeakaivoksen, kertoo Lännen Media (LM).

*****************************

Toisen jutun mukaan:

Sotkamo Silverillä on hommat muuten reilassa, mutta 33 miljoonan aloituspotista puuttuu enää 60% joka siis rahassa tekee 20 miljoonaa

Siis mitä ! ?????, muutamalla miljoonalla aletaan taas sotkeminen?

Pitäisi ainakin jo sadanmiljoonan ennallistamisvakuudet vaatia, mutta eihän nää päättäjäpässit tajua mitään sellaisesta.

Lapissakin kun kaivajat kaivelevat kultaa kaivinkoneilla tai vaikkapa käsikaivuulla, niin hekin joutuvat maksamaan ennallistamismaksuja vakuuksina, jotka on kymppitonnien luokkaa.

Ei ole vielä edes Talvivaarassa tonkivan Terrafamen jäteliemetkään asettuneet tukevasti korpipurojen ja lampien pohjasedimentteihin, niin jo kohta jälleen aletaan kaivelemaan toisaalla ja taas raskasmetallit sun muut kipsisakat virtaavat valtoimenaan?

Mutta joskopas nyt viimeistään Kainuun ELY keskus ym viranomaiset osaisivat vaatia, aiempien töppöilyjensä koulimina, riittävät alkutoimenpiteet perustettavalta kaivoksella tai ainakin kunnolliset altaat joiden kapasiteetti riittää vastaanottamaan myöskin hallitsemattomat valumavedet.

Sillä ilman vettähän ei mikään kaivos tunnu toimivan.

 

No toisaalta, tässä taas haetaan kaivoslupaa hopean kaiveluun, mutta onhan siellä kalliossa muitakin aarteita, vaikkei niistä julkisesti huudellakaan.

Pakkohan ne on kaikki sieltä talteen ottaa, sillä ei tuo hopea yksinomaan elätä yhtiötä. Hopean maailmanmarkkinahinta lie siinä jotakuinkin 30 centtiä / gramma, eli siis jotakuinkin 300€/kg

Kun esim kullalla saa jo 30 euroa gammalta ja arvatkaahan vaan paljonko maksaa kilo uraania?

Kaivosyhtiön pitää siis kaivella maatsta  n. 35 miljoonaa tonnia kiveä, jotta saavat aloituspääomansa takaisin. Se on tuommoiset 15 tuhatta kuutiota kiveä ja hienojakoiseksi jauhettuna..

Ja kun sitä jätekiveä ei voi mihinkään käyttää edes maanparannusaineena, kun siinä on jos vaikka mitä myrkkyjä seassa sun muita radioaktiivisiakin aineita, niin aikamoisen kasanhan siitä saa isokenkäisten hiekkalaatikkoleikkeihin.

Malmit ja rikasteet jutun mukaan aiotaan sulatella Kokkolassa, tai muualla euroopassa, ja voihan se käydä niinkin että myös tuotot jopa verotuottoineen, valuvat muualle eurooppaan, ellei kauemmaksi.

Siis sikäli jos tai kun hallitus ei kykene laatimaan kaivosverolakia, jolla taattaisiin että edes jotain jäisi tänne pikkuruiseen suomeenkin ja ehkä myös Kainuun maakuntaankin?

***************************

Mitenkähän lie sen asian kanssa, kun aikoinaan suomen liittymisestä Euroopan Yhteisöön eli siis EY;hyn keskusteltiin, sillon muistaakseni joku taho heitti kysymyksen ettei vaan suomesta tulisi kansainvälisten kaivostoimintojen temmellyskenttää, kun vapaa, yhtiöiden, tavaran ja raaka-aineiden liikkuvuus tulee jne.

Tuolloin asiasta päättävät suuvaahdoten temmensivät ettei sellainen ole mahdollista lainkaan, sillä suomelle sentään jää kansallinen päätäntävalta asioihin.

Nooh. paskapuhetta ja puppuahan se puhe oli jo silloin niinkuin on nytkin.

Kyllähän mä sen arvasin jo silloin, kun mistään mitään tietämättömät arvojohtajapolitikot pääsivät asiota suhmuroimaan!

Oikeasti suomi ei tienaa yhtään mitään kaivoksista kaivetuista mineraaleista tai metalleista, ellei siis oteta lukuun joidenkin hyvävelijärjestöjen saamia palkkioita, jotka nekin valuvat paratiisisaarille verotusta pakoon.

Sen sijaan kun, mineraalit loppuvat ja kaivosyhtiöt tekevät konkurssin, veronmaksajien on kaivettava kuvettaan jotta maisemoinnit ja alueiden ennallistamiset voidaan maksaa.

Ja sehän onnistuu parhaiten leikkaamalla, ”huonomman kansanosan” etuisuuksia, ehkäpä vaikkapa Bengt Holmströmin ehdottelemalla eläkkeiden leikkauskaavalla?

Mutta kun katsellaan muutamia kohteita joissa näin on käynyt, niin huomataan että vaikka rahat onkin kerätty kansalaisilta, jopa moneen kertaan, niin mitään ei olekaan tehty. Kukahan nekin rahat on sullonut omiin taskuihinsa?

Siellä ne rojottaa romut ja sonnat pitkällään edelleenkin.

Niinkuin nyt vaikkapa Kaavin asbestikaivoksen kasat, pöllyää pitkin ja poikin tuulten vietävinä…

ja onhan näitä… muuallakin vaikka kuinka..

 

Että Sikäli………………..!

2 kommenttia artikkeliin “Lisää kaivosjäteliemiä luvassa, Kainuun korpilampia rikastuttamaan!”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Talvivaara/Terrafame tuottaa tappiota näillä nikkelin hinnoilla. Jotenkin huvittaa, että hallituksemme viisailla päätöksillä tuetaan sadoilla miljoonilla nikkelin vientiä loppukäyttäjille. Jotain loppukäyttäjää odotetaan sijoittajaksi kaivokseen. Hulluhan sellainen on -sijoitan rahaa kaivokseen- silloin loppuu valtion tuki ja maksan itse raaka-aineeni. Kyllä tämä Lauri Ratia osaa puhua ja tyhmät poliitikot uskovat, mies on ihme silmänkääntäjä taitaa olla Perää viisaampi. vesitase on kuullemma tasapainossa, mites sitten kun aletaan liuottaa niitä silmänkantamattomia kertaalleen liuotettuja läjiä. Kyllä vettä ja myrkkykemikaleja kuluu entistä suurempi määrä, eikä jalostetta tule nykymalliin. Mutta sittenhän todetaan, että eikö suomalaisista ole hienoa olla kaivoksen omistajia. Kansankapitalismia parhaimmillaan porvarihallitusten toimesta. Ainoa, joka nauraa partaansa on miljonääri Pekka Perä. TV:stä tuli ohjelma kaivosvatauksista, tukka nousi pystyyn, ympäristöstä ei väliä kunhan mahdollisesti syntyy muutama kymmenen työpaikkaa muutamaksi vuodeksi.

 2. Sen verran vielä, että laskin tuossa hieman persiilleen sen kaiveltavan kiven määrän. Meni prosentit ja promillet sekaisin.

  Siis jos kivessä on 2 grammaa hopeaa tonnissa, niin pitää louhia 150 tuhatta kuutiota, eli 369 tuhatta tonnia.. kiveä,jotta saataisiin n 700 kiloa hopeaa, hintaan n.300€/kilo, että saavat edes pääomalle( 33 milj.€) korkoja, mutta ei se louhiminenkaan ilmaista ole, tynamenttia kuluu ja poranteriä ja kai ne aikoo palkkaakin maksaa porarille, ei kai sitä hommaa sentään talkoilla pyöritetä.

  Sitäpaitsi kun hopeavarantojen määrä lisääntyy, niin hintahan olennaisesti kysynnän ja tarjonnanlakien mukaan putoaa! Tilannehan on tuttu myös nikkelin kanssa, persnettoa tulee Talvivaarastakin koko ajan.

  Kaiken kaikkiaan puhdasta hopeaa pitäisi louhia 110 tonnia, että pääoma kuittautuisi, tuon luvun kun kertoo neljällä, niin alettaisiin olla jo jonkinverran voitolla.

  Mutta se taas tarkoittaa sitä että kivikasa kasvaakin jo 25 miljoonaan kuutiometriin!
  Tonneissa tuo luku tekee, kerrottuna graniitin ominaispainolla 2,6 t/m3 aikatavallapaljon! Sehän on siis kasa, joka on 0,5 kilometriä x 0,5 kilometriä kanttiinsa ja 100 metriä korkea!

  Siinäpähän sitten taas nähdään senkin kannattavuus?

  Tai niin no, kannattaahan se kun säästetään turvatoimista ja sakka-altaista.

  Mitäs niitä valumavesiä keräilemään talteen, kun Talvivaara on jo valmiiksi saastuttanut vesistöt?

  Musta vaan tuntuu siltä, että liian moni huijari on huomannut, että suomen hallinnossa on paljon idiooteiksi luokiteltavia arvojohtajia, joita on helppo kusettaa sijoittamaan veronmaksajien rahaa, näihin nk. ”pihvikaivoksiin” !

  Että Sikäli…!

Jätä kommentti

css.php