Konkurssin tehneen Itä-Hartolan vesiosuukunnan tunarointi saa jälleen jatkoa…

 

 

Palataanpa varsinaiseen aiheeseen, eli siihen miksi tämä Hartolan Vesiosuuskunnat Blogi on alunperin perustettu !

 

Jokinaika sitten perustettu Koitti-Tiimi, joka koostuu lähinnä edellisen Konkurssin tehneen Itä-Hartolan vesiosuuskunnan raunioille jääneistä pelleistä, ostaa Itä-Hartolan vesiosuuskunnan jämät Hartolan kunnalta.

Tällä kertaa hinta kokonaispaketille on vain hieman alle 250 tuhatta euroa, josta velkaa jäävät Hartolan kunnalle 200 tuhatta 1,001% korkoineen.

Koitti-Tiimi maksaa vajaat 50 tuhatta kauppasummasta, niillä rahoilla jotka Hartolan kunta maksoi kuntalaisten selkä- ja persnahasta kiskotuilla verorahoilla, IHVok.n konkurssipesälle, ostettuaan vesiosuuskunnalle rakennellut runko-hukkaputki-linjastot . Nyt kunta saa ne rahat takaisin. Eli niitä kierräteltiin taskusta taskuun.  ”helvetin järkevää” touhuilua, eiks vaan?

Edellisen Osuuskunnan ottaman velan Nordea-pankille(1,5 miljoonaa euroa) Maksoikin korkoineen ja kuluineen joka-ikinen hartolan asukas, kunnan annettua lainalle omavelkaisen takauksensa.

Itä-Hartolan vesiosuuskunnalla, ei ollut velkaa otettaessa ja takausta pyydettäessä harmainta hajuakaan siitä kuinka moni kiinteistö oikeasti haluaa edes liittyä kalliiseen hukkainvestointiin.

Eikä sitä tietoa liene nyt aloittavalla Koitti-Tiimilläkään, eli historia siis toistaa itseään jälleen kerran!.

Joten hyvällä syyllä voin kirjoittaa tuon otsikon sisältämän virkkeen ; ”Tunarointi saa jatkoa!”

Lue ote Dynasty tietopalvelun sivuilta Hartolan kunnanvaltuuston päätöksestä: TÄÄLTÄ  kyseistä asiaa käsitellään
sivulla kohdassa; KH 14.8.2017§142

Sitten taas kohta alkaakin agressiivinen, alueen asukkaiden pakottaminen vesi ja viemäriliittymien ostoon.

Ylihinnoitellulle liittymälle ei hinnassa tullut yhtään alennusta ja kunnan pitäisi saada velanlyhennystä kymppitonni jokaisesta liittymästä.

Koitti-Tiimi lie jälleen lähtenyt soitellen sotaan, olettamuksella että se saa vähintään 25 uutta riemuitsevaa liittyjää, liittymään kalliiseen hukkaputkeen, ja Hartolan valtuusto edelleenkin uskoo olettamuksia?

Toistan kuitenkin tässä jälleen sen yhden mottoni:

”Kaikkeenhan sitä kunta ja vesiosuuskunta voi kansalaisia pakottaa, mutta velanottoon ei sitten yhtään millään.!.”

Sillä:
Velanotto on täysin vapaaehtoista, ainakin suomen lakien mukaan. Siihen ei voi pakottaa!
Ja jos on olemassa vaara että kansalainen ylivelkaantuu syystä että ottaa liian suuren velan maksaakseen on jo pankinkin syytä evätä pyydetty laina jos kansalainen ei sitä itse ymmärrä tehdä.

Eri asia on tietenkin silloin jos kunta antaa kansalaiselle omavelkaisen takaussitoomuksen, silloin kansalaisen riski pienenee, eikä hän ole vastuussa jos ei kykenekään velastaan suorutumaan.

Velka, olipa se velkaa kenelle tahansa, on yleensä maksettava.
Mutta jos tulot, tai velan vakuudet ei ole riittäviä, velkaa ei pääsääntöisesti tulisi ottaa.!.

Se ei tosiaankaan ole pakollista asettaa itse itseään velkavankeuteen josta ei kykene suoriutumaan koskaan.

Kun kiinteistöjen arvokehitys Hartolan alueellakin on mitä on, voi käydä niin ettei kiinteistöään edes saa kaupaksi jos vaikeuksia velka-asian suhteen tulee!

Hartolan alueella on myynnissä tällähetkellä n. 30 asuinkiinteistöä ja samanverran loma-asuntokiinteistöjä. Lisäksi on kerros- ja rivitalohuoneistoja, kesämökkitontteja ja kaikenlaisia metsä ja maatiloja. Jopa kuntakin on yrittänyt pitkään myydä omistamiaan vesijättömaita, Rautaveden rannalta, hyvien liikenneyhteyksien varrelta (E4 tie) kovaan hintaan ja saanutkin yhden tontin kaupaksi(85k€)

Useat näistä edellämainituista  kiinteistöistä ja muista kohteista ovat olleet myytävinä jo monia vuosia, huonolla myyntimenestyksellä !

Niin että kannattaa tarkkaan harkita, kannattaako sijoittaa johonkin parinkymmenen tuhannen arvoiseen mökinrähjään, 15 tuhannen edestä vesiputkia!

 

Aivan eri asia olisi jos vaikka liittymän hinta olisikin vaikkapa sama kuin liittymän hinta Hartolan taajamassa..

Silloin liittymähinta olisi kohtuullinen, mutta…….

 

………kun ahneudella ja tyhmyydellä ei ole määrää!

P.S. Kun näitä hukkaputki-osuuskuntia alettiin puuhailemaan, niin Hartolan kunnan Toimistojen suunnittelurakennusmestari heitti ilmaan pienen valheen siitä, että kiinteistöjen arvo nousee, kun niille hankitaan vesi ja viemäriliittymät.

Valhe oli pieni siksi, että kyllähän hukkaputkikiinteistöjen arvo nousi, mutta ei reaaliarvoisesti vaan kiinteistöverotuksellisesti.

Nyt kaikki hukkaputki-kiinteistöt maksavat korkeampaa kiinteistöveroa jokainen, kuin ne joilla putkia ei ole.

Kiinteistöjen verotusarvo kun nousi niille tehtyjen uusinvestointien takia.

 

Eiks ollutkin hieno idea kerätä lisää kilisevää, kunnan tyhjyyttään kolisevaan rahakirstuun?

 

*********************************

Noin maallikkojärjellä ajatelleen luulisi että parempana porkkanana voisi olla se että hankkimalla kiinteistölleen vesistöjä ja itämerta rehevöitymiseltä pelastavat vesi ja viemärilaitteistot, olisi oikeutettu tietynsuuruiseen alennukseen kiinteistöverosta.

Mutta kun rahastaminen on paljon kivempaa kunnille ja tuottoisampaakin, kuin että annetaan jotain vastinetta maksuille!?

Tulisihan kuitenkin , kiinteistön kunnossapito ja investoinnit, voida vähentää verotuksessa jopa kiinteistöverotuksessakin?

Mutta paskat, kyllä verottaja ja kunta aina käsi ojossa odottaa hyvästä tulevaa osuuttaan, mutta huonoihin aikoihin se ei osallistu muutoin kuin veroja ja maksuja korottamalla.

 

Että siis sikäli…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 kommenttia artikkeliin “Konkurssin tehneen Itä-Hartolan vesiosuukunnan tunarointi saa jälleen jatkoa…”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Se ei tietysti kuningasjätkää lohduta, että jokaisessa kunnassa on omat töppäyksensä. Se minua risoo kun kuntapamput vetoavat sitten siihen, että kyllä siellä ja siellä on samanlaisia vaikeuksia. Kukaan ei sano, että olisimmepa ottaneet opiksi ja välttäneet tämänkin munauksen. Hämeenlinnassa on taitettu peistä vuosikymmenet ns toriparkista, keskustan muutamat kauppiaat sitä vaativat. Kunnan se pitäisi rakentaa, ei löydy yksityisiltä maksuhaluja. Se vaan tuntuu kummalta kuinka sinne ennen mahduttiin, kun keskusta vilisi elämää lähes 24 h vuorokaudessa. Nyt veronmaksajat neuvovat jos jollakin syyllä mihin uusi mahdollinen Keskussairaala pitäisi rakentaa. Valittu paikka radan varressa ei kelpaa. Jotkut esittävät enistä Autokaupalle kaavoitettua tonttia, sehän on vissiin jo uudelleen kaavoitettu teollisuusalueeksi. Ja nyt pitäisi taas kaavaa muuttaa, voi pyhä yksinkertaisuus.
  Mutta ei ne ole kaupungin suurimmat murheet vaan hautausmaan peurat ja jänikset.

  • Mitäs ne hautuumaitten ongelmaeläimet kaupungille tai kunnalle kuuluu, luulis lähinnä olevan kirkkoherrojen murheita ne, niillähän se on se hautausmonopolikin hallussaan?

   Hoitakoot kirkkoherrat hautuumaansa itte, jos ei ole varaa palkata henkilökuntaa..

 2. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Syy ei ole kunnallispoliitikoissa, tai poliitikoissa yleensä, vaan syy on kuntalaisissa. Mikäli kuningasjätkä asuisi Hartolan keskustassa ja naapurinsa kanssa päättäisivät rakentaa yhteisen lämpövoimalan, jakaen kustannukset aiheuttamiensa kustannusten mukaan. Ei siinä kuningasjätkä näkisi mitään outoa, vaan sitten alkaa parku kun kuningasjätkä asuu sivukylällä 10 km:n päässä lämpövoimalasta, hänen pitääkin saada kaikki hyvä samaan hintaan tuonne korpeen vedettynä kuten Lidl mainostaa.

  ”………kun ahneudella ja tyhmyydellä ei ole määrää!”

  • avatar kuningasjätkä sanoo:

   Joo ihan hienosti kirjoitettu muuten,mutta kuningasjätkäpä ei tarvitse lämpövoimala-, eikä hukkaputkipalveluita, molemmat on jo omat ja toimivat.
   Kysymys on siitä että monilla muilla ei niitä ole eikä kaikilla heistä koskaan varaa hankkiakaan, kiitos hinnoittelupolitiikan.
   Mutta se että niitä aletaan pakottamaan hankkimaan, on väärin! Ennen kuin aletaan suunnittelemaan linjoja, olisi syytä selvittää ketkä ovat halukkaita, eli keillä on riittävästi pätäkkää, eikä putkia vedellä sellaisille korpiloukoille lainkaan joilla ei ole halua tai varaa liittymiseen..

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Joku kuntalainen siellä on kuitenkin ollut, joka on alun alkaen väittänyt tarvitsevansa tuollaisen hukkaputken ja kertonut olevansa valmis liittymään kyseiseen hukkaputkeen. Tuskin sitä virkamiehet, tai kunnallispoliitikot ovat itsekseen ryhtyneet valmistelemaan.
    Esitetäänhän täälläkin Hämeenlinnan Lammilla, että on tarvetta uusien asuinalueiden kaavoittamiseen milloin milläkin verukkeella. Poliitikot koukkuun tarttuvat helposti äänien toivossa ja rupeavat asiaa eteenpäin ajamaan. Kuitenkin täällä on ns. pilvin pimein rakentamatonta tonttitarjontaa nykyisen kunnallistekniikan piirissä, sekä myymättömiä omakoti- ja rivitaloasuntoja, jokunen kerrostaloasuntokin. Siitä huolimatta tämän tästä putkahtaa esille uusien alueiden kaavoitustarve hukkaputkineen.

    • Jos Antti hyvä osaisit lukea paremmin kuin kirjoitella, niin olisit tutustunut aiempiin kirjoituksiini asiasta, niin tietäisit etkä luulisi asioita joista sanojasi helistelet.

     Minäpä kerron tuolleensa lyhyesti ja ytimekkäästi mistä aikoinaan oikeastaan oli kyse.

     Hommahan meni juuri vähintäänkin niin, että Itä-Hartolassa sijaitsevan Koitin kuppilan myymän hernekeittoannoksen pääraaka-aineen totesi terveystarkastaja hieman vajavaiseksi laadultaan, jolloin kyseisen lafkan pääjehu alkoi puuhaamaan vesi ja viemäriputkien hommaamista kylälle, jotta hernekeittoannoksiin saataisiin parempaa pääraaka-ainetta ja riittävästi !
     Siihen kimppaan ryhtyi sitten suunnittelijaksi, muskeli HD-moottoripyöräilyä harrasteleva nk. suunnitteluinsinööri joka haistoi oivallisen bisneksen suunnittelutyöstä itselleen. Olihan hänellä aiempaakin suunnittelukokemusta ja sihteerinäkin toimimista tullut jossain Hankasalmen suunnalla sijaitsevassa, nyt jo sekin konkurssiin menneessä vesiosuuskunnassa. Sitten kun muutama muu hassu tyyppi lähti kelkkaan mukaan niin sopan keittely saikin uutta puhtia.
     Nordeapankilta haettiin kunnolla isot lainat tarvitaanhan sitä käyttelypääomaa kun putkilinjoja aletaan suunnittelemaan, ja kun pitää oikein Tanskasta asti vielä oppia ja vauhtia käydä hakemassa, vaikkakin ehkä se Tanskan reissun oppisuunta lie lähinnä keskittynyt oluthanojen ja -putkien tutkimiseen. Mutta se ja sama putket kuin putket..
     Suunnitteluinsinöörin parhaisiin vahvuuksiin ei kuulunut valitettavasti, muut kuin utopistiset näkymät siitä, kuinka alueella sijaitsevat n 400 kiinteistöä tulisivat kaikki asiakkaiksi, kunhan vaan jokaiseen niemeen ja lahdelmaan vedettäisiin putkistot. Halukkuutta liittymisiin ei kyselty! Oletettiin ilmeisesti että Kuningaskunta laatii pakkolain jonka nojalla kaikkien on pakko liittyä, maksoi mitä maksoi?
     Monenlaisten takauskoukeroiden jälkeen kunnanhallitus ja valtuusto antoi siunauksensa, aiesopimuksena pankille ja niinpä vesiosuuskunta sai kuin saikin miljoonalainansa. Nordeassa kyllä varmasti tiesivät (olivat laskeneet) ettei homma kannata, mutta mitäs kun kunta oli lupautunut takaajaksi, niin rahahanat auki vaan… Valitettavasti siinä nyt hommaan lipsahti sellainen pikkuriikkinen moka ettei kunnan nimenkirjoittajat muistaneet allekirjoittaa velkapaperiin takauksia.. mutta mitäs siitä…

     Vesi ja viemäriliittymän hinnaksi muodostui lopulta n. 12.500 euroa, muistaakseni..
     No huh-huh moni ajatteli, eikä sitten enää ollutkaan niin kiinnostunut. Lopulta viemäreihin ja vesiin liittyi alle 40 kotitaloutta, eli siis vain alle 10 % suunnitelluista , kaivatetuista ja haudatuista putkistoliittymistä.

     Itse henkilökohtaisesti jo tuolloin totesin ettei mun kannata tuollaisiin ryhtyä mitenkään vaan kunnostuttaa hukkaputken kaivuussa rärveltynyt kaivoni, ja tehdä aivan omat hukkaputket itse.

     No eihän mun kaivossa niin hyvä vesi ole, ettäkö sillä janonsa sammuttaa, mutta onhan sentään kylällä alko josta saa juotavaa ja eteisen kraanasta lattinkia.
     Halvemmaksi se tulee vaikka kossulla janonsa sammuttaa kuin että makselisi liittymämaksuja moneen kertaan korkoineen ja antaisi ikuisen piikin pankkitileilleen jollekin Koitti-Tiimille…

     Muutamia ylilyöntejäkin suunnittelussa tapahtui, noin niinkuin ihan vaan muina miehinä puuhastelijat ydestäkin ei putkeen liittyneestä talosta meinasivat ikuiseksi rasitteeksi ottaa sähköliittymästä sähköt paskapumppaamolleen. Mutta kun talon isäntä, neuvostani vaarin ottaneena antoi koko porukalle lähdöt tontiltaan niin pitipä pumppaamolle ottaa oma liittymä suursavon sähköltä, siinä paloi ainakin 2700 euroa riihikuivaa rahaa ja vain kahden talon paskojen pumppausta varten.
     Sitten kun vielä kävi sellainen”harmillinen” takaisku että pumppaamoon tuli joku vika painekytkimeen ja pumpun 5 kilowatin moottori pyöri 24/7, yhdeksän kuukautta yhteen putkeen, niin riihikuivaa setelirahaa paloi aika kiva summa lisää. Laskekaapa vaikka (n.30000kwh x 11 cent/kwh +siirrot+ verot ja alvit päälle) ei muuten ole pikkusumma se.. naurattaako? Ja kun sama episodi toistui vielä eräällä toisella pumppaamolla, niin varmaan lie ollut vok.in porukoillakin naurussaan pitelemistä?

     Kun sitten jonkin ajan kuluttua rupesi hommat kusemaan kintuille, juuri silloin kun olisi pitänyt ensimäisen kerran lyhentää lainaa Nordealle, niin ei auttanut muu kuin mennä hattukourassa pyytelemään kunnalta sosiaaliapua..
     Vaan ei sillä parillasadalla tonnilla minkä kunta kaapeistaan kaivoi saatu kuin luhennettyä hieman velkaa, ja muutaman kuukauden päästä tilanne oli taaskin se että vok.in kirstunpohja häämötti tyhjyyttään.

     No konkkahan siitä sitten tuli. Vain kahden-kolmen vuoden viiveellä siitä mitä aikoinaan hommaa aloitettaessa julkisesti ennustin.(”vuoteen 2012 mennessä homma kusee kintuille niin, että konkurssi tulee”)

     Jos nyt jollain olisi lukutaitoa ja haluja, niin klikatkaapa tuota sinisellä tekstillä näkyvää linkkiä: http://hartola.fi/djulkaisu/kokous/20171303-4.HTM ja lukekaa mitä Kuningaskunnan-valtuuston kapulakielinen pöytäkirja asiasta kertoo.
     Onhan se vähäsen sekavaa tekstiä, kun on jonkun kirljoitus ja lukihäiriöisen laatimaa vieläpä, mutta kun oikein pinnistää niin kyllä siitä selvää saa!

     Niin että tälläisiä…

     • avatar Antti Sulonen sanoo:

      Jos nyt ymmärsin vähääkään kuningasjätkän selityksestä, niin kuntalainen siinäkin oli alulle panijana, ei poliitikko, tai virkamies. Virkamies siinä mielessä kuitenkin, että hän hoiti tehtäväänsä viran edellyttämällä tavalla ja moitti laatua vajavaiseksi.
      Hartolan hukkaputkitapauksessakin on kuntalainen ollut alun alkaen ideanikkarina, vaikka kuningasjätkä muuta esittää.

      • avatar kuningasjätkä sanoo:

       No minkäs minä sille voin jos Antti ei osaa katsastaa historiaa, siinämäärin että tietäisi kuinka ja mistä asiasta kommentoi.
       Mikäpä minä olen neuvomaan lukutaitoa kenellekään, mutta tämäpä oli nyt sitten Antin viimeinen kommennti tähän asiaan ja noin yleensä tähän blogiin. opettele ottamaan historiasta selvää ja kommentoi vasta sitten, jos luulet osaavasi/oppivasi. Palaamme asiaan n 3 kk kuluttua! Sikäli jos siihen mennessä olet oppinut lukemaan, ja ymmärtämään sen mikä on kommentoinnin tarkoitus ja tärkeysjärjestys!

 3. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Kysyin aikanaan Janakkalan tekniseltä johtajalta saanoko vetää omalla kustannuksella vesijohdon kunnan verkosta matkaa n 200 metriä, en saanut lupaa koska oli kuntasuunnitelmassa 5 vuoden sisällä, no mitään ei tapahtunut. Pitkään tuntemani urakoitsija ei suositellut porakaivoa sen riskien takia. 3 talvena meillä veti vessan se jonka hermo petti, 5 henkisen perheen pyykit pestiin sukulaisilla. Saunassa käytiin uimahallilla yms yms. oman kaivon vesi riitti kahvin yms keittoon. Lopulta sain luvan kunnalta vetää vesijohdon omin kustannuksin. Maksoi muistaakseni n 4000 euroa mistä suurin kustannus 2000 euroa oli Tarinmaa-Turenki tien alitus, koska tiemestari ei antanut katkaista tietä 2 vrk, vaikka olisi ollut kaksi kiertotietä. Ken on ollut aina vesijohdon päässä ei ymmärrä mitä vaikeuksia veden saannin lähes jatkuva puuttuminen aiheuttaa.
  Kaikki oman urakkamme kustannuksiin osallistuneet antoivat sekä kaivutöistä, että tarvikkeista mukavat alennukset, josta vieläkin kiitos heille.

 4. No sitten tässä on vielä muutamia ”hauskoja” tapauksia sattunut, mm. sähkökatkojen takia. Sähkökatkothan ovat ainakin Suur-Savon Sähkö oyn ja Järvi-Suomen Energia oyn alueella tuikitavallisia, heillä kun sähköt kulkevat edelleenkin ilmalijoissa pitkin metsiä.
  Kun Hartolan taajamassa on sähköt jotka tulee maakaapeleilla niin pumput tietenkin toimivat ja vesipainetta putkistoissa piisaa, aina sinne Koitti-Tiimin alueellekin asti.
  Sitten kun siellä Koitin mäjenpäällä olevista talouksista tulee viettoviemätit mäjen alla olevalle korotuspumppaamolle, josta sähkökatkon takia onkin pumppu stopissa, niin siitäpä sitä hupia seuraakin, kun Koitti-Tiimiläiset oikein urakalla pimeän syysillan ratoksi polkee paskaa ja vettä viemäreihinsä.
  No kun pumppaamo ei toimi niin tankkihan lorisee yli äyräidensä. Nooh saavathan lähipellon rikkaruohostot oivallista lannoitetta. Ja tankkiautoilijoille riittää hommia kun he kilpaa ajelevat sontaa tietäpitkin JV-puhdistamolle.

  Mä olen kyllä ehdotellut että laittaisivat sellaisen magneettiventtiilin johonkin pääputkeen joka naksauttaisi vesihanat kiinni, jos sähköt katkeaa.
  Mutta eihän nämä kunnan suunnitteluinssit maallikoita kuuntele, pitää olla vähintäänkin sellainen kymppitonnin laskuttava konsultti ensin luennoimassa asiasta , ennenkuin joku Kunnan toimistojen suunnittelurakennusmestarikin havahtuu huomaamaan jutun juonen, sikäli jos muisti pelaa niin että kykenee hahmottamaan asian josta konsulentti suuvaahdossa puhui?

  Se kun vaan on niin että järjen käyttö maailmassa on rajallista, mutta tyhmyydellä ei ole mitään rajaa!

  Että sellaisia sikäli…

Jätä kommentti

css.php